Vandaag wordt de campagne “ Switches down, Brussels up” gelanceerd. De Brusselse regering wil met deze sensibiliseringscampagne de ondernemers oproepen om energie te besparen.

Let wel, deze campagne gaat gepaard met de invoering van een aantal verbodsbepalingen vanaf 1 januari 2023. Zo zal het verboden zijn om terrasverwarming te gebruiken en moeten neonreclames en verlichting in etalages uit tussen 23 uur en 6 uur. Burgemeesters krijgen de mogelijkheid om uitzonderingen toe te staan "als de veiligheid dat vereist". Voor UNIZO zijn dit eigenlijk overbodige maatregelen. “De verhoogde energiefacturen die de ondernemers vandaag ontvangen, zijn al een sensibilisering op zich. Nutteloos energieverbruik tot een minimum beperken is dan het eerste waar ondernemers aan denken”, zegt Anton Van Assche van UNIZO-Brussel. Het is voor UNIZO dus niet nodig om dit nog eens in een reglement te gieten, met verbodsbepalingen en mogelijkheden om boetes op te leggen. Het feit dat uitzonderingen mogelijk zijn, is op zich een goede zaak, maar daar hangt natuurlijk een administratieve procedure aan vast. 

Bovendien hebben ondernemers kosten gemaakt, hetzij voor zuinige verlichting, hetzij in terrasverwarmers (in het kader van de voorbije coronacrisis) of andere investeringen. Deze investeringen nu niet kunnen rentabiliseren, kan zwaar doorwegen. Bovendien vraagt UNIZO zich af of er ook een belastingvermindering komt in de gemeenten die een belasting op (verlichte) uithangborden en op terrassen innen.

UNIZO pleit ervoor dat de ondernemers de vrije keuze moeten krijgen om de bezuinigingsmaatregelen door te voeren die ze zelf belangrijk en haalbaar achten. Zo kunnen ze, in functie van de voorkeur van de klanten, kiezen welke aanpassingen ze doorvoeren.

UNIZO apprecieert de inspanningen die de Regering doet om de investeringen in energiezuinige installaties bijkomend te ondersteunen, via subsidies en leningen. Ook de aangekondigde tussenkomst in de energiefactuur van de ondernemers zal welkom zijn. Alleen zullen deze maatregelen pas in februari 2023 concreet zijn.

De wettelijke details en teksten betreffende de verbodsbepalingen vind je hier.

De reportage van Bruzz staat hier.