Elke week serveert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO zijn kijk op diverse actuele thema's die voor jou als ondernemer impact hebben.

Lang leve 2024!

“En vandaag is het de elfde, en hij is precies hetzelfde als de twaalfde of de tiende”, zong Herman Van Veen ooit (ja, zo oud ben ik ondertussen).  Je zou kunnen zeggen dat het met het nieuwe jaar ook zo is. Op 1 januari is de wereld niet fundamenteel veranderd tegenover de 31ste december. De problemen van toen, zijn er nu nog altijd. De loon- en energiekosten doen nog evenveel pijn, en de krapte op te arbeidsmarkt is niet bij toverslag opgelost. En toch… Toch is het anders. Op één of andere manier kijken we in januari toch even anders naar die wereld dan enkele dagen geleden. De Romeinen wisten dat al. Ze noemden de maand januari naar de god Janus, die twee gezichten had: eentje dat naar het verleden kijkt én één dat op de toekomst is gericht.
 
Laat ons vandaag dus vooral naar de toekomst kijken. En laat ons dat voor één keer eens met onze optimistische bril op doen. Nee, alle problemen zijn niet weg. Maar er zijn wel degelijk dingen om ons positiever te stemmen. De inflatie bijvoorbeeld. Geen loonstijgingen met 11% dit jaar, wel een eerder normale 1,5%. Ik weet het, het komt er weer bij. Maar het is wel een pak minder dan we een half jaar geleden hadden durven verhopen. De inflatie is beter onder controle, dus kunnen ook de rentetarieven afremmen. En dat is weer goed nieuws voor onze geteisterde bouwsector. Als consumenten hun koopkracht hebben kunnen bewaren, en ze weer aan lagere tarieven kunnen lenen, is dit alvast een mogelijke opsteker. Sinds 1 januari geldt ook de gigantentaks: wereldbedrijven die in ons land omzet draaien, zullen minstens 15% belasting op hun winst moeten betalen. De wet is er, nu ook de handhaving. Maar alvast is er een meer gelijk speelveld voor onze kmo’s. Sinds 1 januari is ons land ook voorzitter geworden van de Europese Unie. Een gelegenheid om onze expertise in compromissen maken te tonen, en hopelijk ook voor eigen gebruik toe te passen. Dat we dan op zijn minst toch al een gouverneur voor de Nationale Bank hebben. Uiteraard zijn er ook verkiezingen bij de vleet. Ook daar lezen we de grootste onheilstijdingen over. Maar he, verkiezingen leiden tot nieuwe bestuursakkoorden in België, Vlaanderen, Brussel en in elke gemeente van het land. Elk bestuursakkoord biedt een mogelijkheid tot nieuw en beter beleid voor ondernemers. UNIZO staat alvast klaar met “Krachtwerk” om de nodige inspiratie te bieden? En als dat niet genoeg is, kan u zich verblijden met de Olympische Spelen en het EK Voetbal. En wie nu nog niet overtuigd is, het is ook het jaar van Puccini, Bruckner en Fauré. Alstublieft!
 
Dit allemaal om u een gezond, voorspoedig en boeiend 2024 toe te wensen. We wensen elkaar “geluk” toe, maar we weten dat alle geluk van de wereld meestal een stevig handje geholpen wordt door hard werken. En dat kunnen we als ondernemers als de besten. Dat is wat UNIZO dit jaar alleszins voor u zal doen.
 
Danny