DE HAAN - Op 18 april gaan de deuren open van ‘The Bakery’, de eerste coworkingspace aan zee. Initiatiefnemer Robin Depuydt richt daarmee in eerste instantie zijn pijlen op actieve ondernemers uit de eigen regio, maar mikt ook op het zakelijk toerisme. “We bieden zelfs de mogelijkheid om te overnachten.”

“Er zijn natuurlijk wel plaatsen waar je een kantoorruimte kunt afhuren, maar zo’n coworking concept was er aan onze kust nog niet. Je ziet dat meer in de grootsteden”, zegt Robin Depuydt (35), zelf als freelancer actief in de grafische sector.

‘The Bakery’ biedt aparte én gemeenschappelijke werkplekken. “Wat zowel ideaal is voor starters, lokale ondernemers als werknemers die op zoek zijn naar een stimulerende werkomgeving, waar ze tegelijk ook kunnen netwerken met andere ondernemers. Daarnaast mikken we op het zakelijk toerisme: bedrijven gaan altijd op teambuilding naar de Ardennen, terwijl onze kust ook van alles te bieden heeft”, klinkt het.

Ook voor een dag

The Bakery biedt een flexibele formule aan: je kan ofwel een jaarabonnement nemen, ofwel intekenen voor een dag. “Al naargelang je agenda”, aldus Robin.

“In coronatijd is iedereen aan het thuiswerken geslagen, maar thuis bleek niet altijd de ideale werkomgeving: er wordt al eens aan de deur gebeld, de kinderen zorgen voor afleiding... Door hier een professionele ruimte af te huren, kan je je werk en privé toch wat beter gescheiden houden. En de tijd van de eenmanszaak in het straatbeeld is ook een beetje gepasseerd, denk ik. Zeker als je voor jezelf de kosten-batenanalyse maakt als starter of freelancer.”

Robin ziet ook belangstelling van buitenlandse coworkers, die graag naar De Haan op vakantie komen. “Zo kwam er bijvoorbeeld al een aanvraag binnen van een koppel uit Amsterdam, dat hier straks een weekje komt logeren met de kinderen. Elk om beurten zullen ze een dagje komen werken, degene die niet ‘van corvee is’ kan dan met de kinderen naar het strand. Onze gedeelde werkplek draait dus ook rond het vinden van de juiste balans”, klinkt het. ‘Workation’, noemt Robin het, een samenvoeging van ‘work’ en ‘vacation’.

“Als lokaal voorzitter van Unizo voer ik samenwerking hoog in het vaandel. Door ondernemers samen te brengen, willen we hier een bruisende gemeenschap creëren waar kennis wordt gedeeld, maar ik wil ook lokale horecazaken meenemen in dit verhaal.

Openingsreceptie

Zakelijk toerisme maakt trouwens nog altijd maar zeven procent uit van het globaal toerisme aan onze kust, terwijl we in de cijfers wel zien dat het buiten de bekende piekperiodes mooi aanvullend kan zijn. Meetings, recepties, workshops en presentaties: het kan hier allemaal”, besluit Robin.

The Bakery opent officieel de deuren met een openingsreceptie op donderdag 18 april. Meer informatie: www.thebakerydehaan.be

Journalist: Wim Kerkhof
BronKrant van West-Vlaanderen