“Ik ben een echte marktganger,” opent gedeputeerde Leentje Grillaert het gesprek. “Je koopt er verse en kwalitatieve groenten, fruit, vlees, zuivel, maar ook kledij, huisraad en zoveel meer. Geef toe, er gaat toch niets boven de gezelligheid van de markt.” De markt is eeuwenoud maar nog steeds springlevend. Sterker nog, het aantal marktkramers en markten in Oost-Vlaanderen is de voorbije jaren toegenomen. Onder meer onder impuls van de coronapandemie kende de markt een heropleving. Veel mensen die toen naar de markt kwamen, komen nog steeds. En wie graag lokaal koopt, wordt in april extra verwend tijdens de ‘Maand van de Markt’. En daar wilden we meer over weten...
 

Van alle markten thuis

In Oost-Vlaanderen zijn er 105 openbare markten die ingericht worden in 49 steden en gemeenten. 40% van al deze markten gaat door tijdens het weekend en dan vooral in de voormiddag. Op de wekelijkse markt, de bloemenmarkt of de maandelijkse boerenmarkt kan je er terecht bij zo’n 820 marktkramers. Hun aantal is de laatste 10 jaren met 16% toegenomen. Meer dan de helft verkoopt voeding, snoepgoed en chocolade. Zo blijkt uit cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

Gedeputeerde Leentje Grillaert: "De openbare markt bestaat in onze contreien sinds de middeleeuwen en heeft zich vanzelfsprekend stelselmatig aangepast aan onze veranderende levensstijl. Door de komst van winkels en online shoppen, ervaren de markten steeds meer concurrentie. Maar ze blijven bijzonder relevant! In de eerste plaats nemen ze nog altijd een belangrijke economische rol op. Maar ook hun sociale functie mag niet worden onderschat. De markten zijn een echte ontmoetingsplaats voor lokale inwoners. De gezelligheid die een markt met zich meebrengt, doet meer dan ooit goed! Omdat markten zo belangrijk zijn, heeft de Provincie Oost-Vlaanderen reeds in 2019 een studie uitgevoerd op basis waarvan we een toekomstvisie hebben uitgeschreven. En we zijn in overleg gegaan met de Vlaamse marktfederatie."

Promotie van de markt

“Lokale besturen maken een beleidsplan op voor detailhandel en horeca en realiseren doeltreffende acties voor deze sectoren. Ook het marktgebeuren moet mee worden opgenomen,” aldus gedeputeerde Leentje Grillaert. “Samen vormen detailhandel, horeca en openbare markten een belangrijke basis voor de lokale economie. Om deze samenwerking te promoten, zijn in de Oost-Vlaamse studie enkele aanbevelingen en concrete voorstellen van acties opgenomen: creëer een toegankelijke markt voor iedereen; streef een aanbod na in functie van de consumentenbehoeften; zet in op beleving en aangename winkelomgeving; versterk de dialoog en werking tussen de lokale handel, de horeca en de markt. Ook vanuit het provinciebestuur hebben we initiatief genomen door de aandacht te vestigen op de openbare markt. Sinds drie jaren doen we dit via een gezamenlijke campagne ‘Maand van de Markt’.”

De gezelligheid die een markt met zich meebrengt, doet meer dan ooit goed!

Leentje Grillaert

Wat houdt ‘Maand van de Markt’ precies in?

“April is uitgeroepen tot ‘Maand van de Markt’. De vijf Vlaamse Provincies, de Vlaamse Federatie Ambulante Handel en de lokale besturen hebben hiervoor een samenwerking opgezet, met financiële steun van de Vlaamse Overheid. Tijdens de ‘Maand van de Markt’ maken lokale besturen het extra gezellig op en rond de markt met tal van activiteiten. De marktkramers en het hele marktgebeuren staan in de kijker en consumenten worden aangemoedigd om lokaal te kopen. Niet toevallig kozen we voor april. Door de paasvakantie mee op te nemen, willen we meer jongeren en jonge gezinnen aantrekken naar de wekelijkse markt. We stimuleren met onze actie ook de samenwerking tussen de marktkramers, de winkeliers en de horecaondernemers.”

Hoe gaat dat in zijn werk?

“Het wordt opnieuw een mooie editie, met 45 deelnemende gemeenten in Oost-Vlaanderen. Wie aankopen doet op de markt maakt kans op mooie prijzen. De marktbezoeker ontvangt per aankoop een wedstrijdkaart. De marktbezoeker kan deze kaart vervolledigen met zijn/haar contactgegevens en deponeren in de wedstrijdurne opgesteld op de markt. Of de markbezoeker registreert de wedstrijdkaart door de unieke code in te geven via maandvandemarkt.be. Hoe meer aankopen, hoe groter de kans om een prijs te winnen.”

Welke prijzen zijn er te winnen?

“Er zijn tal van prijzen te winnen, geschonken door de lokale besturen en de marktkramers. Van lekkere paaseitjes, over gevulde markttrolleys, tot cadeaubonnen. Naast de lokale prijzen schenkt Provincie Oost-Vlaanderen ook mooie prijzen. Onder meer een ‘Weekendje weg in Oost-Vlaanderen’, waardebonnen voor een etentje bij een ambassadeur van Lekker Oost-Vlaams en pakketten met Oost-Vlaamse streekproducten en Fairtrade producten.”

Zelf ook meedoen?

Ontdek een markt in je buurt, zie welke prijzen er te winnen zijn en op welke animatie je wordt getrakteerd.
www.maandvandemarkt.be
www.oost-vlaanderen.be/detailhandel