De eindejaarsperiode komt er stilaan aan. En ondanks de dreigende economische malaise zal de kreeft bij velen hoog op het verlanglijstje staan als voor- of hoofdgerecht aan de kerstdis. Kreeften zijn niet alleen lekker, het zijn ook rare snuiters met bijzondere eigenschappen. Wist je dat kreeften bijvoorbeeld ledematen terug kunnen laten aangroeien? Wist je ze jaarringen hebben en dat ze eeuwig blijven groeien? 

Door het feit dat ze blijven groeien, moeten ze zich echter ook voortdurend aanpassen. Zo wordt als gevolg van hun groei hun beschermend schild al snel te klein waardoor ze als het ware uit hun vertrouwde schild uitgroeien. En op een bepaald ogenblik werpen ze zelfs hun ‘oude’ schild af en zijn ze extreem kwetsbaar. Waarna ze na een overgangsperiode een gloednieuw sterk schild op maat aankweken en zo beter dan ooit beschermd zijn voor de vele gevaren in de oceaan. 

Een top CEO uit Gent vertelde me onlangs op de kick-off van onze UNIZO Fast Growth Club voor snelle groeibedrijven dat ‘de parabel van de kreeft’ bij hen intern gebruikt wordt om medewerkers vertrouwd te maken met een realiteit van voortdurende verandering, evolutie en groei die zijn bedrijf de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Groei en de daarbij horende pijnen zijn niets abnormaals – wel integendeel. Het hoort bij het ontwikkelingsproces en zich kwetsbaar opstellen zit in de cultuur van het bedrijf gebakken. 

Het zijn bizarre tijden en misschien voelen heel wat ondernemers vandaag ook die onzekerheid voor wat komen gaat. Storm op zee dreigt en daardoor zijn velen extreem kwetsbaar. Sommigen zijn zelfs hun schild in deze woelige wateren al kwijt gespeeld. Hou moed en weet dat dit slechts tijdelijk is! Net als bij een kreeft zal een nieuw en sterker schild je op termijn een nog betere bescherming geven.