De lokale verkiezingen van oktober 2024 zijn achter de schermen al in volle voorbereiding. Ook voor UNIZO Assenede is de tijd rijp om enkele suggesties te doen voor een ondernemersvriendelijk beleid in Assenede. Het UNIZO-bestuur heeft in samenspraak met haar leden vijf bevattelijke prioriteiten bepaald en zal ervoor ijveren dat die worden aangepakt door het volgende gemeentebestuur.  

De vijf prioriteiten waar UNIZO Assenede de nadruk op legt zijn:

Voorzie een voltijds ambtenaar lokale economie

Een ambtenaar lokale economie is een belangrijk en direct aanspreekpunt voor ondernemers binnen de gemeente. Het is voor UNIZO belangrijk dat dit een voltijdse functie is en dat er gestreefd wordt naar continuïteit. Deze ambtenaar zet zich liefst ook in voor de KMO’s, ondersteunt de ALEA, voorziet een onthaal voor nieuwe ondernemers en gaat op zoek naar opportuniteiten voor ondernemers. 

Neem initiatieven om de kernen (Assenede – Oosteeklo – Boekhoute – Bassevelde) bedrijvig te houden

Denk hierbij aan het behoud van Cadozo, voorzie een commerciële plint, trek gericht nieuwe horecazaken aan, voorzie voldoende kinderopvang en naschoolse opvang om werknemers met jonge kinderen te ondersteunen. 

Pragmatische aanpak van duurzaamheid

Voor ondernemers is een pragmatische aanpak, op maat en aangepast aan het karakter van de gemeente belangrijk. Adviseer en informeer ondernemers over energie: besteed voldoende aandacht aan de terugverdieneffecten en doe dit op vrijwillige basis. 

Schop in de grond? Informeer en betrek ondernemers

Zet in op het tijdig informeren en betrekken van ondernemers. Door dit tijdig te doen, kunnen ondernemers input geven over de timing en eventuele ongewenste effecten. Voorzie voldoende signalisatie bij werken en stem deze af met werken in de ruime omgeving. 

Koop maximaal lokaal bij overheidsopdrachten

Zorg ervoor dat overheidsopdrachten helder gecommuniceerd worden aan de lokale ondernemers, zorg voor een transparante gunning, verzamel de adressen van de ondernemers in een database, maak gebruik van Regioleverancier om overheidsopdrachten aan te kondigen en organiseer een sessie “Zakendoen met de Gemeente” in samenwerking met UNIZO.