De lokale verkiezingen van oktober 2024 zijn achter de schermen al in volle voorbereiding. Ook voor UNIZO Geraardsbergen is de tijd rijp om enkele suggesties te doen voor een ondernemersvriendelijk beleid in Geraardsbergen. Het UNIZO-bestuur heeft in samenspraak met haar leden vijf bevattelijke prioriteiten bepaald en zal ervoor ijveren dat die worden aangepakt door het volgende gemeentebestuur.  

De vijf prioriteiten waar UNIZO Geraardsbergen de nadruk op legt zijn:  

  1. Voorzie meer ruimte om te ondernemen

Een uitbreiding van de kmo-zones is essentieel.  
Geef lokale ondernemers voorrang bij uitbreiding van deze zones. Behoud van bestaande bedrijven en werkgelegenheid is cruciaal.  
Ook moeten we kijken naar mogelijkheden zoals de legerkazerne voor lokale bedrijven. 

  1. Ondersteun de ondernemers in de energietransitie

De stad moet ondernemers actief ondersteunen in de energietransitie. Informatie, subsidies en praktische hulp, zoals bij het installeren van laadpalen, moeten makkelijker toegankelijk zijn. De stad moet hierin zelf het goede voorbeeld geven. 

  1. Koop lokaal, ook bij overheidsopdrachten

Zorg ervoor dat lokale ondernemers weten welke overheidsopdrachten er zijn. Maak gunningen transparant en stimuleer het gebruik van lokale leveranciers, bijvoorbeeld via de Regioleverancier. Organiseer sessies, i.s.m. met UNIZO, om ondernemers te informeren over zaken doen met de stad. 

  1. Werk aan een langetermijnvisie voor een betere bereikbaarheid van onze kmo-zones

Deze visie voor bereikbaarheid en doorstroming naar bedrijfszones omvat niet alleen wegen maar ook parkeerplannen, vooral voor vrachtwagens, en de ontsluiting van belangrijke wegen zoals de N42, ook voor het handelscentrum. 

  1. Zorg voor een efficiëntere behandeling van vergunningsaanvragen

Verbeter de samenwerking tussen de Dienst Stedenbouw en Dienst Economie. Maak het proces proactiever en sneller door actief mee te denken met ondernemers en oplossingen te zoeken, in plaats van zich te beperken tot standaardantwoorden. 

Lees meer over UNIZO Geraardsbergen

Lees meer over UNIZO komt op