De lokale verkiezingen van oktober 2024 zijn achter de schermen al in volle voorbereiding. Ook voor UNIZO Laarne-Kalken is de tijd rijp om enkele suggesties te doen voor een ondernemersvriendelijk beleid in Laarne-Kalken. Het UNIZO-bestuur heeft in samenspraak met haar leden vijf bevattelijke prioriteiten bepaald en zal ervoor ijveren dat die worden aangepakt door het volgende gemeentebestuur.  

De vijf prioriteiten waar UNIZO Laarne-Kalken de nadruk op legt zijn:  

Samen inzetten op communicatie en regelmatig overleg met UNIZO. 

We zijn ten zeerste tevreden met de goede initiatieven die in de vorige bestuursperiode zijn opgezet, zoals de website voor de handelaars en de nieuwsbrief, Klaar magazine, enz. en hopen dat deze blijven behouden. 

Betrek ons als ondernemers zeker proactief en tijdig bij overleg over openbare werken, grote ontwikkelingen of evenementen. UNIZO stelt hiervoor voor om minstens een zesmaandelijks overleg te organiseren.  

Op de UCO-site bijvoorbeeld komen in de toekomst nieuwe woningen en kleine kmo-units, maar vandaag zijn de plannen te weinig gekend. Ondernemers hebben niet enkel nood aan kantoor- en winkelruimte, maar ook aan opslag en kleine magazijnen. Het is wenselijk om die ook te voorzien in nieuwe ontwikkelingen. 

Bij het project R4/E17 vragen we dat de op- en afritten open blijven, omdat dit anders een grote impact heeft op de Laarnse middenstand. Het mogelijks aansnijden van ons mooi natuurgebied ter hoogte van de Meerskant is iets wat ook ons ondernemers zorgen baart.  

Trots op lokaal kopen!  

Behoud de Laarnse cadeaubon en blijf die zeker sterk promoten. Deze bonnen worden sterk geapprecieerd door de handelaars. Ook initiatieven zoals lokale zoektochten, heksenherdenking en de "made in Laarne"-site zijn een mooie meerwaarde en kunnen we samen nog verder en beter uitbouwen. 

Overheidsopdrachten kunnen misschien wel iets helderder worden gecommuniceerd aan de lokale ondernemers, door te zorgen voor een transparante gunning. Opdrachten mogen nog meer op maat van de lokale ondernemers. De adressen kunnen eventueel worden verzameld in een database. Ook het bestaande Regioleverancierplatform kan hiertoe zeker bijdragen. 

UNIZO suggereert ook op vraag van lokale ondernemers om niet enkel verenigingen de kans te bieden om een kraam of stand uit te baten op events die veel volk trekken van binnen en buiten de gemeente (bv.heks en vuur, kerstmarkten, jaarmarkten, enz.). Nu is het eerder omslachtig voor lokale ondernemers om hiervoor de kans krijgen om op deze markt een stand uit de baten en krijgen verenigingen ook veelal voorrang. Ook de planning en ligging van de kerstmarkt kan beter. Laat ons hiervoor beter communiceren vooraf en vooral samen werken.  

Gratis parkeren in de centra van Laarne en Kalken. 

Parkeren in de kernen van Kalken en Laarne is nu gratis en de ondernemers hopen uiteraard dat dit zo zal blijven omdat dit een enorme meerwaarde is. Ontwikkel eventueel ook reeds een visie op publieke laadpalen in de kernen. Parkeerplaatsen voor klanten, leveranciers en werknemers mogen niet verdwijnen omdat er publieke laadpalen bijkomen.  

Cashautomaten in beide kernen. 

Cashautomaten zijn niet alleen belangrijk om geld af te halen, maar zijn voor ondernemers ook onontbeerlijk om geld terug te brengen en wisselgeld te krijgen. We hopen dan ook op blijvende, veilige, toegankelijke en nette cashautomaten in onze beide kernen die voldoende open zijn en met voldoende wisselgeld.  

Bespreking taksen. 

Taksen op drukwerk en terrasvergunningen zijn bijkomende kosten voor de promotie van naamsbekendheid en positieve initiatieven van lokale ondernemers. We hopen dan ook deze verder samen te kunnen laten afslanken in de komende bestuursperiode. 

Lees meer over UNIZO Laarne-Kalken

Lees meer over UNIZO komt op