De lokale verkiezingen van oktober 2024 zijn achter de schermen al in volle voorbereiding. Ook voor UNIZO Lochristi is de tijd rijp om enkele suggesties te doen voor een ondernemersvriendelijk beleid in Lochristi. Het UNIZO-bestuur heeft in samenspraak met haar leden vijf bevattelijke prioriteiten bepaald en zal ervoor ijveren dat die worden aangepakt door het volgende gemeentebestuur.  

De vijf prioriteiten waar UNIZO Lochristi de nadruk op legt zijn:  

 Zorg voor meer bekendheid van de ambtenaar lokale economie. 

Ondernemers verwachten een antwoord op hun vragen en willen niet van het kastje naar de muur worden gestuurd. Een onafhankelijke ambtenaar lokale economie is een belangrijk en direct aanspreekpunt voor de ondernemers binnen de gemeente. Deze ambtenaar lokale economie speelt een cruciale rol als verbindende schakel tussen verschillende diensten. Een duidelijk afgelijnd takenpakket, gericht op samenwerking en dienstverlening, is essentieel. Bovendien vragen we dat deze ambtenaar ook circulaire opportuniteiten helpt detecteren, ter ondersteuning van duurzaam ondernemerschap.   

UNIZO streeft ernaar de onmisbare partner te zijn van de ondernemers én de gemeente.  

Harmoniseer belastingen op het laagste niveau na de gemeentefusie.  

De schuldovername door de fusie moet de nodige budgettaire ruimte geven om de kwaliteit van de dienstverlening op peil te houden én de belastingen te verlagen. 

Bij de fusie van gemeenten dient de harmonisatie van belastingen plaats te vinden op het laagste niveau van de betrokken gemeenten. Belastingen die niet bestaan in één van de fusiegemeenten moeten worden afgeschaft.  

Tijdige en heldere communicatie over werken en evenementen. 

Wanneer er werken zijn (met een impact) op het grondgebied, dan vragen we een duidelijke en voorafgaande communicatie en signalisatie. Zo kunnen we onze leveranciers, klanten en werknemers tijdig informeren over mogelijke hinder en oplossingen voorstellen. Hou hierbij ook rekening met werken in de ruimere omgeving die een impact hebben op de ondernemers uit Lochristi. 

Ook de informatie van bijvoorbeeld het Agentschap Wegen en Verkeer en de betrokken nutsbedrijven dient op een gestructureerde wijze te worden verspreid onder de bevolking.   Gebundeld, tijdig en via alle mogelijke kanalen.  

Koop maximaal lokaal, zeker als gemeente.    

Zorg ervoor dat overheidsopdrachten helder gecommuniceerd worden aan de lokale ondernemers, zorg voor een transparante gunning, schrijf de opdrachten op maat van de lokale ondernemers, maak daadwerkelijk gebruik van platformen zoals Regioleverancier om overheidsopdrachten aan te kondigen.   

Organiseer op regelmatige basis sessies “Zakendoen met de Gemeente” in samenwerking met UNIZO om zo nog meer ondernemers warm te maken voor overheidsopdrachten. 

Denk bijvoorbeeld ook aan de lokale ondernemers bij de aankoop van alle mogelijke benodigdheden en aan geschenken voor burgers. 

Geef aandacht en ruimte aan ondernemers. 

Denk proactief mee met de vragen van ondernemers met betrekking tot de ruimtelijke ordening. Geef bedrijven ook de kans om hun bebouwde gronden maximaal (economisch) te herbestemmen. 

De ligging van de verschillende parkings kan veel beter worden aangegeven. Duid ook aan waar de laadpalen zich bevinden. Voorzie bovendien voldoende veilige en kwalitatieve parkeerplaatsen voor vrachtwagens, zodat deze niet overal verspreid over het grondgebied moeten staan. 

Lochristi mag het toerisme en de troeven van onze ligging meer promoten, vergeet hier zeker de horeca in al zijn geledingen niet. 

Voor ondernemers en hun werknemers is het belangrijk dat er voldoende kinderopvangplaatsen beschikbaar zijn. De gemeente kan hier marktaanvullend optreden als er te weinig plaatsen zijn. 

Lees meer over UNIZO Lochristi

Lees meer over UNIZO komt op