De lokale verkiezingen van oktober 2024 zijn achter de schermen al in volle voorbereiding. Ook voor UNIZO Ninove is de tijd rijp om enkele suggesties te doen voor een ondernemersvriendelijk beleid in Ninove. Het UNIZO-bestuur heeft in samenspraak met haar leden vijf bevattelijke prioriteiten bepaald en zal ervoor ijveren dat die worden aangepakt door het volgende gemeentebestuur.  

De vijf prioriteiten waar UNIZO Ninove de nadruk op legt zijn

Werk aan een positief beeld van Ninove, en draag dat ook uit buiten Ninove. 

Pak uit met de positieve punten van Ninove. Wees samen met de ondernemers fier op Ninove. Werk een plan uit voor (economische) citymarketing. Bekijk welk imago Ninove wil uitstralen, zodat dit duidelijk is voor bewoners, bezoekers, klanten, ondernemers, medewerkers… Het is cruciaal om dit plan uit te werken in overleg met ondernemers, zeker als er belangrijke beslissingen worden genomen die directe impact op hen hebben. Ondernemers creëren welvaart en komen dagelijks in contact met mensen uit alle lagen van de samenleving (als klant of medewerker). Zij spelen dus een sleutelrol om dit plan te laten slagen.  

Duidelijke keuzes en visie op de inrichting stadskern. 

UNIZO Ninove wil dat er een strategisch commercieel plan wordt uitgewerkt in overleg met UNIZO. Een masterplan moet een duidelijk streefbeeld en een duidelijke, positieve identiteit voor Ninove in 2040 uitwerken. Maak werk van de beleving van Ninove als aangename en nette stad, ook bij evenementen. Zorg ervoor dat ook lokale ondernemers een graantje kunnen meepikken van grote evenementen die veel volk naar Ninove lokken. Het strategisch commercieel plan moet worden gedragen door het stadsbestuur en een centrummanager. Indien de expertise hiervoor niet gevonden wordt, kan dit eventueel in samenwerking met SOLVA. 

Het beantwoorden van vragen van ondernemers verloopt niet efficiënt en wordt niet goed opgevolgd, hoewel er een duidelijke verbetering is dankzij een ambtenaar lokale economie. 

De netheid is momenteel een aandachtspunt. UNIZO vraagt dat de afvalophaling in de winkelstraat niet langer op maandag gebeurt, want dan staat het afval soms het hele weekend voor de deur en dat geeft een verloederde indruk.  

Vergeet in deze visie de cashautomaten niet. Deze zijn niet alleen belangrijk om geld af te halen, maar zijn voor ondernemers ook onontbeerlijk om geld terug te brengen en wisselgeld te krijgen. Zorg dat deze veilig, altijd open en net zijn. Zorg bovendien voor voldoende wisselgeld. Zoek geschikte locaties voor bankautomaten in functie van het aantal handelaars en inwoners. 

Onthard eerst het publiek domein, alvorens dit privaat te eisen. 

Ontharding en vergroening is belangrijk om water voldoende in de bodem te laten sijpelen en beter vast te houden. Kijk waar dit nog mogelijk is op het openbaar domein. Zorg voor een robuuste aanleg en een degelijk onderhoud van het openbaar groen. Bij de heraanleg van straten en pleinen is er zeker ruimte voor meer groen, maar dat moet nadien ook goed onderhouden blijven. 

Herwerk het huidige parkeerplan. 

Ga in overleg met UNIZO over een aangepast parkeerbeleid. Parkeren in het centrum is te duur en de maximale parkeerduur is te kort. Het moet gebruiksvriendelijker zijn om te betalen en te verlengen. Voor het uitvoeren van werken en diensten aan huis is soms een langere parkeertijd vereist. De huidige regeling voor het verkrijgen van uitzonderingen op de standaard parkeertijd is niet duidelijk en niet gebruiksvriendelijk. Voorzie daarnaast ook voldoende fietsparkeerplaatsen in de onmiddellijke nabijheid van horeca en winkels. 

Schaf de pestbelastingen af.  

Taksen op drukwerk zijn contraproductief voor de lokale ondernemers die in hun buurt bekendheid willen verwerven. Schaf ze af en maak het voor lokale ondernemers goedkoper door te differentiëren, dit kan bijvoorbeeld door bepaalde papierformaten of een beperkt aantal bedelingen vrij te stellen van deze belasting. 

Het tarief voor inname openbaar domein is te duur. Renovatiewerken van bijvoorbeeld handelspanden dragen bij aan de verfraaiing van het centrum en zouden daarom aangemoedigd moeten worden. Geef een vrijstelling voor kleine en beperkte werven, door bijvoorbeeld de inname de eerste twee weken gratis te maken. 

Lees meer over UNIZO Ninove

Lees meer over UNIZO komt op