De lokale verkiezingen van oktober 2024 zijn achter de schermen al in volle voorbereiding. Ook voor UNIZO Temse is de tijd rijp om enkele suggesties te doen voor een ondernemersvriendelijk beleid in Temse. Het UNIZO-bestuur heeft in samenspraak met haar leden vijf bevattelijke prioriteiten bepaald en zal ervoor ijveren dat die worden aangepakt door het volgende gemeentebestuur.  

De vijf prioriteiten waar UNIZO Temse de nadruk op legt zijn:  

Ga voor een nette, aangename en veilige gemeente 

Alles start met een veilige inrichting van het publiek domein. Visueel aantrekkelijke, nette openbare ruimtes zijn essentieel om een gemeente te laten floreren. Verloedering verhoogt het onveiligheidsgevoel en is nefast voor de winkelbeleving.  

Ga voor meer diversiteit en kwaliteit van het winkellandschap en winkelbeleving. Een overaanbod aan fastfood, take-away, kapperszaken en gokkantoren zijn niet bevorderlijk voor het imago van Temse. 

Zorg voor duidelijke signalisatie van zone 30 en fietsstraten, leg veilige fietspaden aan, plaats voldoende laadpalen... 

Geef concrete steun aan startende ondernemers 

Ondernemers zorgen voor inkomsten en werk in eigen gemeente. Zorg dat ze in Temse blijven of trek hen aan om de lokale economie te versterken. Organiseer infomomenten en kennismakingsavonden (ism UNIZO) voor starters. Het terugbetalen van de inschrijving in de KBO is een mooie incentive en de gemeente kan ook bijdragen in de begeleiding van de opstart van ondernemingen. Zet (startende) ondernemers regelmatig in de kijker in de gemeentelijke communicatie en events. 

De wachttijden voor een afspraak of advies bij een vergunning lopen nu op tot meer dan 5 weken. UNIZO vraagt daarom een snellere dienstverlening bij het afleveren van vergunningen. Een apart loket voor ondernemers, waar men snel geholpen wordt, lijkt ons daarom noodzakelijk.  

Schop in de grond? Informeer en betrek ondernemers en zorg voor goede coördinatie 

Zet in op het tijdig informeren en betrekken van ondernemers. Door dit tijdig te doen, kunnen ondernemers input geven over de timing en eventuele ongewenste effecten. Voorzie voldoende signalisatie bij werken, stem deze af met werken in de ruime omgeving en informeer over de bereikbaarheid. Bundel door een goede coördinatie zoveel mogelijk de infrastructuur- en nutswerken zodat de duurtijd van de hinder beperkt wordt. Stem beter af met de andere wegbeheerders. 

Geef ons beleving en gezelligheid in de kern 

Organiseer of ondersteun evenementen die van de (deel)kernen bruisende plekken maken, waar lokale handel en horeca een ontmoetingsplaats worden voor de inwoners. Dit zorgt ook voor beleving in de gemeente waardoor nieuwe ondernemers aangetrokken worden. Betrek de lokale ondernemers en de horeca bij evenementen. 

Weg met de dubbele gemeentebelastingen 

Ondernemers die meerdere uitbatingen hebben of een aparte maatschappelijke zetel betalen twee keer. Waarom passeert de gemeente twee keer langs de kassa? 

Voorzitter Stijn Teugels: “Onze politici zijn zich nu aan het warmlopen voor de verkiezingen van oktober 2024 en dus grijpen we deze kans om aandacht te vragen voor de ondernemers in onze gemeente. Vanuit UNIZO Temse geven we met deze vijf prioriteiten duidelijk aan wat een ondernemersvriendelijk beleid volgens ons moet inhouden. Het is nu aan de kandidaten om met onze suggesties aan de slag te gaan én aan de ondernemers om in oktober 2024 ondernemend te gaan stemmen.” 

Lees meer over UNIZO Temse

Lees meer over UNIZO komt op