De lokale verkiezingen van oktober 2024 zijn achter de schermen al in volle voorbereiding. Ook voor UNIZO Leie-Schelde is de tijd rijp om enkele suggesties te doen voor een ondernemersvriendelijk beleid in Sint-Martens-Latem. Het UNIZO-bestuur heeft in samenspraak met haar leden vijf bevattelijke prioriteiten bepaald en zal ervoor ijveren dat die worden aangepakt door het volgende gemeentebestuur.  

De vijf prioriteiten waar UNIZO Leie-Schelde de nadruk op legt voor Sint-Martens-Latem zijn:  

  1. Vergunningen verlenen en handhaving kunnen niet willekeurig gebeuren. 
    Het is essentieel dat er een objectief bouwreglement wordt opgesteld om rechtvaardigheid en rechtszekerheid te waarborgen bij bouwprojecten. Dit nieuwe reglement moet gebaseerd zijn op best practices van vergelijkbare gemeenten, om zo een goede juridische basis te bieden voor besluitvorming en handhaving. Het beperken van de macht van handhavingsambtenaren tot de uitvoering van dit nieuwe reglement is cruciaal om willekeur te voorkomen en gelijke behandeling van aanvragen te verzekeren. Dit zal niet alleen bijdragen aan transparantie, maar ook aan vertrouwen in de politiek en gelijkheid binnen Sint-Martens-Latem. 

  1. Verwelkom nieuwe ondernemers en zet bestaande in de bloemetjes 
    Informeer ondernemers en zorg voor een welkomstmoment in samenwerking met UNIZO. Connecteer bestaande en nieuwe ondernemers op een jaarlijkse receptie voor ondernemers. UNIZO reikt hier graag de hand. 

    Zorg ook voor voldoende publiciteit van de Latemse ondernemers bij de inwoners, zodat inwoners ook aangemoedigd worden om lokaal diensten en producten aan te kopen. 
     

  2. Installeer een Raad Lokale Economie 
    Installeer een Raad Lokale Economie, naar analogie met een sport- en cultuurraad. We vragen ook aan het gemeentebestuur dat, als er afgeweken wordt van de adviezen van de raad, dat dit dan ook gemotiveerd gebeurt. 

    Het is nodig om een aantal zaken goed voor ogen te houden: samenstelling en verkiezing van de leden; hou rekening met de representativiteit; aanwezigheid van de leden; communicatie van de acties; voorzie een realistisch werkingsbudget; verbeter de samenwerking met het gemeentebestuur en plan voldoende vooruit. 

  1. Maak een overzicht van de benodigde vergunningen en bestaande subsidies 
    Maak een checklist met de benodigde vergunningen zodat starten in Sint-Martens-Latem makkelijk is. Een overzicht van vergunningen bevordert transparantie, vergemakkelijkt naleving van regels en ondersteunt efficiënt ondernemerschap. Creëer een geïntegreerd digitaal ondernemersplatform zodat ondernemers zoveel mogelijk zaken digitaal kunnen afwikkelen.  
    Maak een overzicht met de ondersteuning in het kader van duurzaam ondernemen. Dit kan ondernemers ook op goede weg helpen om de duurzaamheidsdoelstellingen sneller te halen. 

  1. Voorzie een ambtenaar lokale economie voor Sint-Martens-Latem 
    Een ambtenaar lokale economie is een belangrijk en direct aanspreekpunt voor ondernemers binnen de gemeente. Deze ambtenaar werkt proactief, ondersteunt de economische raad, voorziet een onthaal voor nieuwe ondernemers, onderhoudt het digitaal platform, maakt een overzicht van vergunningsplicht om ondernemers te ontzorgen en gaat ook op zoek naar opportuniteiten voor ondernemers. 

Meer weten over UNIZO Leie-Schelde

Meer weten over UNIZO komt op