De lokale verkiezingen van oktober 2024 zijn achter de schermen al in volle voorbereiding. Ook voor UNIZO Sint-Niklaas is de tijd rijp om enkele suggesties te doen voor een ondernemersvriendelijk beleid in Sint-Niklaas. Het UNIZO-bestuur heeft in samenspraak met haar leden vijf bevattelijke prioriteiten bepaald en zal ervoor ijveren dat die worden aangepakt door het volgende gemeentebestuur.  

De vijf prioriteiten waar UNIZO Sint-Niklaas de nadruk op legt zijn:  

  1. Geef Sint-Niklaas ook op economisch vlak een smoel.    

Werk een plan uit voor economische citymarketing. Bekijk welk imago Sint-Niklaas wil uitstralen, zodat dit duidelijk is voor bezoekers, klanten, ondernemers, medewerkers…   

Overleg met ondernemers over belangrijke beslissingen die directe impact op hen hebben, is cruciaal. Zowel politiek als administratie stelt zich best empathisch op ten opzichte van ondernemers.   

Trek kandidaat-investeerders aan door gerichte communicatie en begeleiding.   

  1. Vlotte toegang en parkeerfaciliteiten in Sint-Niklaas.  

Het behouden van een vlotte toegang tot het centrum en de deelgemeenten van Sint-Niklaas is essentieel voor de klanten en leveranciers van de lokale bedrijven. We willen een beleid zonder verkeersknips, zoals elders gezien, om chaos en frustratie te voorkomen. UNIZO vraagt om voldoende parkeermogelijkheden te behouden voor een levendige handelskern. Door het behoud van de bereikbaarheid en de mogelijkheid om te parkeren, wordt het ondernemerschap ondersteund.   

  1. Zorg voor een geldautomaat in elke deelgemeente.   

Deze geldautomaten zijn niet alleen belangrijk om geld af te halen, maar zijn voor ondernemers ook onontbeerlijk om geld terug te brengen en wisselgeld te krijgen. Zorg dat deze veilig, onderhouden en goed verlicht zijn.      

  1. Verlaag de onroerende voorheffing en schaf de belasting op drukwerk en reclameborden af. 

Kijk hier niet alleen niet naar de kern van Sint-Niklaas, maar hou ook voldoende rekening met de eigenheid van de deelgemeenten.      

  1. Versterk de bedrijvige kernen door het veiligheidsgevoel te verhogen   

Een winkelatlas met leegstand voor centrum en deelgemeenten gebruiken als beleidsinstrument. Ga in overleg met pandeigenaars om leegstand aan te pakken.    

Zorg voor een goed onderhouden en net openbaar domein.    

Het veiligheidsgevoel in het centrum moet worden verhoogd door middel van handhaving. Dit moet de aantrekkingskracht van onze stad vergroten zodat bezoekers ook terugkerende klanten worden. Streef ernaar dat de stad aantrekkelijk is voor doelgerichte shoppers en niet alleen voor voorbijgangers.   

Voorzie voldoende shop-and-go plaatsen en laad- en loszones in de buurt van handelszaken.    

De vraag naar ruimte bij ondernemers is groot. Voorzie de mogelijkheid om meer gronden aan te snijden voor economie en bestaande bedrijventerreinen optimaler in te vullen.   

Denk als een ondernemer bij het beoordelen van omgevingsvergunningen. De dienst ruimtelijke ordening werkt te vaak log.   

Lees meer over UNIZO Sint-Niklaas

Lees meer over UNIZO komt op