De lokale verkiezingen van oktober 2024 zijn achter de schermen al in volle voorbereiding. Ook voor UNIZO Sint-Gillis-Waas is de tijd rijp om enkele suggesties te doen voor een ondernemersvriendelijk beleid in Sint-Gillis-Waas. Het UNIZO-bestuur heeft in samenspraak met haar leden vijf bevattelijke prioriteiten bepaald en zal ervoor ijveren dat die worden aangepakt door het volgende gemeentebestuur.  

De vijf prioriteiten waar UNIZO Sint-Gillis-Waas de nadruk op legt zijn:  

Warm onthaal voor startende ondernemers  

Zorg voor een warm welkom voor nieuwe en startende ondernemers, naar analogie met nieuwe inwoners en in samenwerking met UNIZO. Zo worden ze snel en adequaat geïnformeerd over de gemeentelijke dienstverlening, vergunningen, subsidies… en kunnen ze de nodige contacten leggen met het gemeentebestuur en collega-ondernemers. Dit kadert ook in een algemene promotie van het ondernemerschap en het aantrekken van starters.  

Aanspreekpunt en communicatie over openbare werken  

Er is nood aan een laagdrempelig meldpunt en aanspreekpunt voor gevaarlijke verkeerssituaties en openbare werken met informatiebundeling op gemeentelijke website. Betrek de ondernemers als stakeholder bij het bepalen van het eindresultaat van grote openbare werken, bij de fasering en de hinderbeperkende maatregelen.  

Informeer, samen met UNIZO, de betrokken ondernemers tijdig over geplande openbare werken of grote events.   

Blijvende aandacht voor lokaal kopen, ook als gemeente  

De gemeente heeft de afgelopen jaren getoond dat ze lokaal aankopen belangrijk vindt. Het is daarom essentieel om dit verder te zetten. Zorg ervoor dat overheidsopdrachten helder gecommuniceerd worden aan de lokale ondernemers, zorg voor een transparante gunning, maak zo veel mogelijk gebruik van de Regioleverancier en nieuwsbrieven om overheidsopdrachten aan te kondigen en organiseer om de drie jaar een sessie “Zakendoen met Sint-Gillis-Waas” in samenwerking met UNIZO.   

Informeer ondernemers via de website  

Werk het luik ‘ondernemen’ op de gemeentelijke website verder uit. Link naar verschillende topics met betrekking tot ondernemen in Sint-Gillis-Waas. Voorzie de nodige informatie over subsidies, vergunningen, hinder, opstarten van een zaak, beschikbare panden…   

Ruimte voor kmo’s  

Er is nood aan ruimte voor kmo’s. Zorg voor een duidelijke inventaris van vrij liggende gronden en panden in ambachtelijke zones. Er moet druk komen op eigenaars van braakliggende terreinen en leegstaande panden om hieraan invulling te geven.   

Voorzitter Geert De Coene: “Onze politici zijn zich nu aan het warmlopen voor de verkiezingen van oktober 2024 en dus grijpen we deze kans om aandacht te vragen voor de ondernemers in onze gemeente. Vanuit UNIZO Sint-Gillis-Waas geven we met deze vijf prioriteiten duidelijk aan wat een ondernemersvriendelijk beleid volgens ons moet inhouden. Het is nu aan de kandidaten om met onze suggesties aan de slag te gaan én aan de ondernemers om in oktober 2024 ondernemend te gaan stemmen.” 

Lees meer over UNIZO Sint-Gillis-Waas

Lees meer over UNIZO komt op