De lokale verkiezingen van oktober 2024 zijn achter de schermen al in volle voorbereiding. Ook voor UNIZO Hamme is de tijd rijp om enkele suggesties te doen voor een ondernemersvriendelijk beleid in Hamme.  Het UNIZO-bestuur heeft in samenspraak met haar leden zes bevattelijke prioriteiten bepaald en zal ervoor ijveren dat die worden aangepakt door het volgende gemeentebestuur.  

De zes prioriteiten waar UNIZO Hamme de nadruk op legt zijn: 

Stel een voltijds ambtenaar lokale economie aan - GEREALISEERD

Die is belangrijk als aanspreekpunt en noodzakelijk voor een kwalitatieve dienstverlening voor ondernemers. 

Organiseer een halfjaarlijks overleg met de ondernemers

Een overleg tussen UNIZO Hamme, de schepen van economie én de ambtenaar lokale economie kan dienen als een klankbord voor het beleid. 

Een doordachte aanpak van de leegstand door twee uitgewerkte plannen

We vragen een actieplan leegstand dat klaar is in 2026 waarbij stimulerende maatregelen gecombineerd worden met en progressieve leegstandsheffing. UNIZO Hamme wil dat er een strategisch commercieel plan wordt uitgewerkt voor 2027 en vraagt een gericht acquisitiebeleid om nieuwe zaken aan te trekken.  

Zet Hamse bedrijven maandelijks in the picture via sociale media en Haminfo

Denk bij de communicatie aan handelaars, maar ook aan de vele ondernemers uit andere sectoren die Hamme rijk is. Stimuleer werken in eigen streek. Informeer inwoners over de honderden openstaande vacatures in Hamme, bijvoorbeeld door de link naar VDAB te communiceren

Pas de signalisatie naar de parkings aan- GEREALISEERD

Er zijn dan wel voldoende parkings, maar deze zijn niet altijd goed aangegeven. De communicatie en signalisatie kan beter.  
Ook bij events en wegenwerken kan de communicatie en signalisatie beter. Koppel bij wegwerkzaamheden en omleiding ook tijdig terug over de signalisatieplannen met de ondernemers uit de buurt. Organiseer vanuit de gemeente ook signalisatie op welke manier de ondernemers bereikbaar zijn tijdens de werkzaamheden.  

Transparante fiscaliteit

Er is te weinig transparantie over welke soort premies de ondernemers kunnen aanvragen. Wat gebeurt er met de taksen en belastingen die geïnd worden bij de ondernemers? Worden deze opnieuw geïnvesteerd in ondernemersgerichte zaken?

Lees meer over UNIZO Hamme

Lees meer over UNIZO komt op