België en Marokko hebben een lange geschiedenis van economische en handelsbetrekkingen. Marokko is een snel ontwikkelend land met een groeiende economie, waardoor het een aantrekkelijke bestemming is voor buitenlandse investeringen. Voor Belgische bedrijven biedt Marokko een breed scala aan economische mogelijkheden in verschillende sectoren.

Door recente economische hervormingen onder de huidige koning Mohammed VI is Marokko veel opener geworden voor buitenlandse aanwezigheid en investeringen.

Marokko opent deuren voor buitenlandse investeerders dankzij economische hervormingen en strategische ligging.

Bovendien heeft het land ook een strategische ligging tussen Europa, Afrika en het Midden-Oosten, waardoor het een knooppunt is geworden voor handel en zakelijke activiteiten. Deze factoren maken van Marokko een aantrekkelijke bestemming voor buitenlandse investeerders, waaronder Belgische bedrijven.

Belgische bedrijven zien economische kansen in groeiende automobielindustrie.

Een van de sectoren die belangrijke economische kansen bieden voor Belgische bedrijven is de automobielindustrie. Marokko is een van de grootste autoproducenten in Afrika en heeft verschillende buitenlandse investeerders aangetrokken, waaronder Renault en PSA Peugeot Citroën. Het land biedt ook verschillende stimulansen om buitenlandse investeerders aan te trekken, waaronder belastingvoordelen, vrijhandelszones en lagere arbeidskosten.

Belgische bedrijven kunnen bijdragen aan hun doelen op het gebied van hernieuwbare energie.

Een andere sector die economische kansen biedt voor Belgische bedrijven is hernieuwbare energie. Marokko heeft de ambitieuze doelstelling om tegen 2030 52% van zijn elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen te halen. Het land heeft al aanzienlijke vooruitgang geboekt in de richting van dit doel, met verschillende grootschalige projecten voor hernieuwbare energie. Belgische bedrijven kunnen aan deze projecten deelnemen door expertise, technologie en financiering ter beschikking te stellen.

Agrovoedingsindustrie biedt kansen voor Belgische bedrijven.

De agrovoedingsindustrie is een andere sector die economische kansen biedt voor Belgische bedrijven. Marokko staat bekend om zijn landbouwproducten, waaronder citrusvruchten, olijven en groenten. Het land is ook een belangrijke exporteur van zeevruchten, met een groeiende aquacultuursector. Belgische bedrijven kunnen deelnemen aan de agrovoedingsindustrie door technologie en expertise ter beschikking te stellen om de productie, verwerking en distributie te verbeteren.

Vlaamse regering steunt ontwikkelingsprojecten in Marokko en creëert economische kansen voor Belgische bedrijven.

De Vlaamse internationale samenwerking/solidariteit met Marokko heeft een essentiële rol gespeeld in de versterking van de economische en handelsbetrekkingen tussen beide landen. De Vlaamse regering heeft verschillende ontwikkelingsprojecten in Marokko gesteund, waaronder projecten ter verbetering van het onderwijssysteem, ter bevordering van hernieuwbare energie en ter ondersteuning van de landbouwsector. Deze projecten hebben bijgedragen tot het creëren van banen, het verbeteren van de infrastructuur en het bevorderen van duurzame ontwikkeling in Marokko.
Recent heeft de Vlaamse regering een nieuw partnerschapsakkoord afgesloten met Marokko, waarin de Noord-Zuid samenwerking zich zal focussen op hernieuwbare energie, afvalverwerking, circulaire economie en voeding. 
Het departement Kanselarij en buitenlandse zaken is verantwoordelijk voor de uitvoering van ontwikkelingsprojecten in Marokko. Het departement werkt nauw samen met Marokkaanse partners om gebieden te identificeren waar steun nodig is en projecten te ontwikkelen om in deze behoeften te voorzien. Via deze projecten heeft de Vlaamse regering economische kansen helpen creëren voor Belgische bedrijven in Marokko door het ondernemingsklimaat te verbeteren en de economische ontwikkeling te ondersteunen.

Kortom, Marokko biedt aanzienlijke economische mogelijkheden voor Belgische bedrijven in verschillende sectoren, waaronder de automobielsector, hernieuwbare energie en agrovoeding. De Vlaamse internationale samenwerking/solidariteit met Marokko heeft een vitale rol gespeeld in het versterken van de economische en handelsrelaties tussen beide landen en het creëren van economische kansen voor Belgische bedrijven, en zal dat ook blijven doen onder het huidige partnerschapsakkoord. Met de juiste steun en investeringen kunnen Belgische bedrijven een belangrijke rol spelen in de ondersteuning van de economische groei en ontwikkeling van Marokko.

Nuttig voor jou