koen martens366 miljard euro. Zoveel geld verdwijnt er elk jaar in een bodemloze put van business coaching, seminaries en keynote sprekers. Een bedrag dat volstaat om honger de wereld uit te helpen. Úren aan leiderschapstraining, maar het resultaat daarvan is zelfs onder een microscoop nauwelijks zichtbaar op de werkvloer.

Nochtans hoeft leiderschap niet moeilijk – of duur – te zijn. Want ondanks alle inflatie kost een kop koffie op de Grote Markt van Hasselt slechts 3 euro. Meer heb je niet nodig om je werknemers te inspireren, te stimuleren. Heel wat minder dan een weekendje op retraite in een buitensporig luxueus sterrenhotel, toch?

Hou het simpel. Spréék met je mensen. Zorg ervoor dat je in dat gesprek drie dingen te weten komt: wat doe ik goed als leider? Wat doe ik te weinig? Wat heeft een werknemer nodig om zichzelf te ontplooien? Ga met de antwoorden op die vragen aan de slag, en bied je werknemers het kader dat ze nodig hebben om optimaal te presteren. Dát is leiderschap.

In principe bestaat er geen goede of slechte leiderschapsstijl. Uiteindelijk is het jouw bedrijf, en de cultuur daarin is nu eenmaal een afspiegeling van z’n leider. Je moet je bewust zijn van die spiegel. Alles wat je doet, of niet doet, wordt exponentieel uitvergroot op je medewerkers. Begin dus bij jezelf, en dan volgt de rest vanzelf. 

Als je zorgt voor je mensen, kun je je als leider heel wat permitteren. Cultuur komt immers van het Latijnse ‘cultus’, wat zoveel betekent als: zorgen voor. Volgens mij is dat de kern van leiderschap. Zorgen voor je mensen. Hen de tools aanreiken om beter te doen. Beter te worden. Of ze daarmee aan de slag gaan of niet: dat is hun verantwoordelijkheid. Maar als ondernemer is het de jouwe om het optimale klimaat te scheppen. 

Vanuit die visie empower je mensen om zelfsturend te worden. Want uiteindelijk zou het doel van iedere ondernemer – mezelf incluis – moeten zijn: de domste van je bedrijf worden. Jezelf overbodig maken. Zodat jij zelf kiest welke rol je in het bedrijf vervult, in plaats van dat anderen dat voor jou doen.

366 miljard. Het was tevens de omzet van Apple het afgelopen jaar. Zou CEO Tim Cook af en toe een koffie gaan drinken met zijn werknemers? Aangezien er daar zo’n 150.000 van rondlopen op deze aardbol, vermoed ik van niet. Andere grootorde, andere principes. Maar de kernbeginsels van leiderschap? Die blijven dezelfde, geloof me maar.