Wil jij je werknemers met een bedrijfswagen de kans geven om te kiezen voor andere vormen van vervoer, dan kan je hen een zogenaamd “mobiliteitsbudget” aanbieden. Dat geld kunnen ze  zelf vrij en soepel inzetten voor, bijvoorbeeld, trein-, tram-, of bustickets, voor een (huur)fiets of step, tot en met de huur- of hypotheekkosten voor een woning binnen een straal van 10km van het werk… En dat met een gelijkaardig fiscaal voordeel als bij de traditionele bedrijfswagen, voor zowel werknemer als werkgever. Een mobiliteitsbudget kan in bepaalde gevallen ook gecombineerd worden met een kleinere, meer duurzame en goedkopere bedrijfswagen dan voorheen. Maar hoe werkt het toekennen van een mobiliteitsbudget nu in de praktijk?

Welke werknemers komen in aanmerking voor een mobiliteitsbudget?

Alle werknemers die al over een bedrijfswagen beschikken, kunnen die (na afloop van de vastgelegde gebruiksduur/einde leasing) inruilen voor een mobiliteitsbudget. Ook werknemers die op dit ogenblik nog geen bedrijfswagen hebben maar daar door een promotie/functiewijziging voor in aanmerking komen, kunnen onmiddellijk voor het mobiliteitsbudget kiezen. De initieel verplichte wachttijd van 36 maanden (waarin ze over een bedrijfswagen moesten beschikken) is met ingang van 2022 geschrapt.

OPGELET: Die wachttijd vervalt enkel wanneer jouw werkgever zélf de absolute voorkeur geeft aan een mobiliteitsbudget. Als werkgever kan je zelf nog altijd pas een mobiliteitsbudget aanbieden aan werknemers die al 36 maanden over een bedrijfswagen beschikken. Ben je een starter, dan geldt hierop een uitzondering.

Op welk bedrag aan mobiliteitsbudget heeft jouw werknemer recht?

Het mobiliteitsbudget wordt berekend op basis van de TCO (total cost of ownership) van de bedrijfswagen waarover een werknemer kan beschikken. Deze kost bevat onder meer brandstofkosten, de financierings- en verzekeringskosten, de niet-aftrekbare btw en solidariteitsbijdragen voor CO2. Er is een ondergrens van 3.000 euro en 20% van het totale brutoloon en een bovengrens van 16.000 euro per jaar. Kosten voor het beroepsmatig gebruiken worden niet meegeteld.

Waar mag jouw werknemer het mobiliteitsbudget aan besteden?

Het budget kan besteed worden in 3 pijlers. Voor elke pijler geldt een eigen fiscale en sociale behandeling. Vanaf 1 januari 2022 moet de werkgever minstens de 2e pijler aanbieden.

  • 1e pijler: een milieuvriendelijkere bedrijfswagen (maximum 95 gr CO2/km, vanaf 2026 geen CO2-uitstoot)
  • 2e pijler: duurzame mobiliteit en huisvestingskosten:

o    Abonnementen voor het openbaar vervoer voor inwonende gezinsleden of voor werknemer los van woon-werkverplaatsing, parkeerkosten die verband houden verplaatsingen via het openbaar vervoer.
o    Tussenkomst huisvestingskosten voor wie binnen een straal van 10 km van het werk woont (voorheen was dit 5km): huur of kapitaalaflossingen van hypotheeklening.
o    Stallingskosten voor (elektrische/brom-) fietsen, uitrusting voor bescherming en zichtbaarheid bij gebruik. Ook leningen voor bv. een fiets komen in aanmerking.
o    Voetgangerspremie van 0,24 euro per kilometer voor een werknemer die de woon-werkafstand te voet aflegt of met een step, rollator of een ander voortbewegingstoestel die geen fiets/rijwiel is.

  • 3e pijler: overgebleven budget in cash (enkel sociale bijdragen van 38,07%)

Hoe zit dat met de administratieve opvolging?

Een mobiliteitsbudget, met de verschillende bestedingsmogelijkheden die daar bij horen, dat klinkt op het eerste gezicht misschien wat omslachtig. De payroll-specialisten van onze HR-dienstengroep Liantis kunnen je hierbij adviseren en begeleiden.

Meer info daarover vind je hier

Daarnaast kan je ook met vragen terecht bij de UNIZO Ondernemerslijn: 02 21 22 678 – ondernemerslijn@unizo.be

Partnercontent

NIEUW!
Sodexo lanceert Mobility Pass

Voor wie een extra eenvoudige manier zoekt om de mobiliteitsbudgetten van zijn/haar werknemers toe te kennen en op te volgen, lanceert Sodexo de zogenaamde Mobility Pass. Hiermee beheer je alle mobiliteitsuitgaven van je bedrijf op één 100% digitaal platform. Je werknemers gebruiken de elektronische Mobility Pass voor al hun vervoersuitgaven, met eenzelfde gemak als bij pakweg de elektronische Maaltijdcheques die ze al kennen.

➤ WAT IS MOBILITY PASS, DE 360° MOBILITEITSOPLOSSING?

Mobility Pass als mobiliteitsbudget is een 100% digitale betaalkaart die gekoppeld is aan een overzichtelijke app. Met die app betalen je medewerkers hun verplaatsingen snel en makkelijk. Sodexo sloeg daarvoor de handen in elkaar met Skipr, dat heel wat ervaring heeft in het aanbieden van veelzijdige, duurzame mobiliteitsoplossingen. Jij als werkgever houdt de volledige controle over budgetten en gemaakte kosten via het gebruiksvriendelijke digitale platform.

➤ DUURZAME MOBILITEIT + GEBRUIKSGEMAK = MOBILITY PASS

De digitale betaalkaart én de bijbehorende app van Mobility Pass zijn verrassend eenvoudig in gebruik. En vooral: ze verminderen jouw administratie.
Bonnetjes verzamelen, verschillende leveranciers beheren… Het hoeft allemaal niet meer. Want je beheert alle mobiliteitsuitgaven via één 100% digitaal, centraal platform.

➤ Als werkgever houd je de touwtjes in handen via het digitale dashboard:

  • Wijs rollen toe aan gebruikers.
  • Bepaal budgetten voor elke medewerker.
  • Beheer budgetten en volg uitgaven op.

➤ Je werknemer kan:

  • Abonnementen beheren, zijn saldo raadplegen, terugbetalingen aanvragen, transacties bekijken of technische ondersteuning vragen via het digitale dashboard.
  • Tickets kopen, routes plannen, transportmiddelen vinden in de buurt en nog véél meer via de mobiele app.
  • Makkelijk online of fysiek betalen voor mobiliteitsdiensten bij meer dan 1.500 handelaars met de handige kaart – die beveiligd is met een pincode én geblokkeerd wordt bij verlies of diefstal.

➤ ONTDEK ZELF ALLE VOORDELEN VAN MOBILITY PASS

Wil je jouw medewerkers laten genieten van een veelzijdig mobiliteitsbudget in 2022? Het is de perfecte aanvulling van het loonpakket, aangeboden op een eenvoudige en digitale manier.

Ontdek zelf wat de Mobility Pass voor jouw bedrijf kan doen: neem contact op met Sodexo via

mobilitypass.be@sodexo.com