Zijn passie voor cider ontstond tijdens zijn jaarlijkse verblijven in Normandië. Met zijn diploma’s van landbouwingenieur en general management op zak, waagde hij de stap naar deze drank op basis van oude oude Belgische appelrassen. En de merknaam verwijst niet toevallig naar een Noorse godin. “Het alcoholgehalte van 6,2 graden ligt iets hoger dan bij de Normandische cider en ook daar is er een verklaring voor”, zegt bedenker Bertjan Olivier uit Eernegem.

Sinds zijn 15de vertrok Bertjan naar Normandië voor bouwkampen, waar hij maandenlang de cultuur, het landschap en vooral de cider leerde waarderen. De teller staat op 10 kampen. “Al heel snel werd ik verliefd op die streek. Ik leerde er landbouwers en lokale fabrikanten kennen. Ik ging mee kijken naar de boomgaarden tijdens de pluk en nadien tijdens het persen van de appels. Ik heb daar dus de inspiratie opgedaan om zelf cider te maken. Elk jaar gaan we nog terug met een vriendengroep naar Normandië.”

Het is ook daar dat zijn interesse voor voeding, streekproducten en duurzame landbouw ontstond. “Op mijn 18de ben ik landbouwingenieur gaan studeren aan de universiteit in Gent. Na die opleiding heb ik nog een jaar general management gevolgd. Het zakelijke en ondernemende dat in mij zat, werd tijdens die studies voor de eerste keer geprikkeld. Daarna deed ik wat op in de industrie en ondertussen ben ik zelfstandig consultant geworden. Ik begeleid horecazaken en voedingsbedrijven in hun verhaal rond gastronomie en duurzaamheid.”

Belgische appelrassen

In januari 2023 besliste de Eernegemnaar om voluit te gaan voor de commerciële productie van een eigen cider. De eerste verkoopbare lading was er in december vorig jaar. “De appelen zijn 100% afkomstig van Oost- en West-Vlaamse agro-ecologische landbouwers die oude Belgische appelrassen verbouwen. Deze zijn helemaal anders dan eetappels die je in de supermarkt vindt. Na de oogst in oktober-november gaan we de appels persen in een vaste installatie en ik zorg ervoor dat de verhouding tussen de appels identiek is zodat het sap altijd stabiel blijft qua smaak. Daarna volgt het gistingsproces. Tegen april-mei is de cider klaar voor consumptie.”

“De naam ‘Iduna’ verwijst naar een Scandinavische godin van de eeuwige jeugd, liefde, vruchtbaarheid en landbouw. Zij beheerde de boomgaard en de goden moesten elke dag een appel eten van haar om eeuwig jong te blijven. Het was haar job om ervoor te zorgen dat de boomgaard er mooi bij stond. Dat is ook wat ik eigenlijk wil doen: een verdienmodel creëren voor de boomgaarden in Oost- en West-Vlaanderen en ervoor zorgen dat de telers hun appels kunnen verkopen”, gaat Bertjan door.

De cider is verpakt in een stijlvolle fles van 33 centiliter en dat is een verwijzing naar de rijke Belgische biercul­tuur

Bertjan hoopt dat hij op een dag voltijds kan bezig zijn met de productie en verkoop van zijn cider. De toekenning van het prestigieuze Handmade in Belgium-label van UNIZO is een erkenning voor authentiek Belgische en ambachtelijke kwaliteitsproducten. Dit label benadrukt de lokale herkomst en het ambachtelijke karakter van de cider, waardoor het zich onderscheidt in de markt. “De cider is verpakt in een stijlvolle fles van 33 centiliter. Dat is een verwijzing naar de rijke Belgische biercultuur. Het is een Cider Brut die fruitig en droog is, met subtiele florale tonen en een elegante afdronk”, aldus Bertjan.

En wat is het alcoholgehalte? “Dat is 6,2 graden. De Belgische appel is anders dan de Normandische appel. De Belgische oude rassen hebben nog altijd iets meer suiker waardoor je altijd iets hoger eindigt in alcoholgehalte.”

Momenteel is Iduna online te koop en verkrijgbaar in enkele lokale handelszaken zoals Delhaize in Koekelare, Spegelaere in Eernegem en Stacks in Brugge. “Er zijn ook al enkele horecazaken zoals Côté Préféré in Jabbeke en Hotel des Brasseurs in De Haan die van bij de start geloven in mijn product. Het betekent veel dat sommelier Guido Francque oprecht fan is van Iduna”, besluit Bertjan die in de toekomst een boomgaard van 2,5 hectare met oude lokale rassen wil aanplanten in zijn thuisbasis Eernegem.

Bron: HLN
Journalist: Filip Vanden Berghe