In het licht van de stijgende energiekosten zet de Brusselse regering al haar economische instrumenten in om ondernemingen, en in het bijzonder zelfstandigen en kleine ondernemingen, te helpen de crisis door te komen en hun energietransitie te versnellen. In dat kader lanceert finance&invest.brussels de ‘Energy&Reno’-lening, via haar dochtermaatschappij Brusoc. Dat nieuwe financiële product is bedoeld om kleine ondernemingen te helpen hun energieverbruik te verminderen. Het maakt deel uit van het RENOLUTION-programma.

Meer bepaald moet de ‘Energy&Reno’-lening die ondernemingen in staat stellen te investeren in efficiënt, duurzaam en zuinig materiaal en bijgevolg de energiekosten en de CO2-uitstoot te verminderen. De lening is met name gericht op: isolatiewerkzaamheden (dak, buitenmuren, vloer, hoogrendementsbeglazing), fotovoltaïsche systemen, verwarmingssystemen (warmtepomp, zonneboiler ...), temperatuurregeling, enzovoort.

Deze lening zonder waarborg, tegen een voordeeltarief van 2%, dekt bedragen tussen 10.000 en 150.000 euro en heeft een looptijd van maximaal 7 jaar. Een aflossingsvrije periode (waarbij alleen de interesten worden betaald) van maximaal 24 maanden kan worden toegestaan. Deze lening kan worden gebruikt voor materiële investeringen, maar ook om de cashflowbehoeften tijdens de werkzaamheden te dekken. Ze kan tot 100% van de financieringsbehoefte dekken. Daarnaast kunnen ook investeringen die werden gedaan vanaf juli 2022 in aanmerking worden genomen.

Deze regeling maakt deel uit van het uitgebreide RENOLUTION-programma dat tot doel heeft zoveel mogelijk gebouwen te renoveren op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De ‘Energy&Reno’-lening is in die zin een aanvulling op de RENOLUTION-premies die in Brussel toegankelijk zijn voor zowel particulieren als ondernemingen.

Alle informatie is beschikbaar op finance.brussels.