Tekst & foto: Jilke Tielemans

Lies De Nyn (29) overwon zelf borstkanker en besloot haar drive om te zetten in Moksi, een productlijn die geschikt is voor de huid tijdens en na chemotherapie. “Tijdens mijn behandeling moest ik heel hard gaan zoeken naar welke producten geschikt waren voor mij, iets waar je totaal geen zin in hebt in die zware periode.”

Op 28 december 2020, in volle coronatijden, kreeg Lies te horen dat ze een hormoongevoelige borstkanker had. Dit wil zeggen dat de kankercellen groeien door oestrogeen, waardoor men tijdens de behandeling deze hormonen zo laag mogelijk moet houden. “Voor dit gebeurde kreeg ik eerst veel hormonen toegediend, omdat er eicellen ‘gepikt’ moesten worden aangezien de chemotherapie mijn eitjes kon aantasten.”

“Wij zijn met zoveel mensen die kanker hebben, en toch zijn wij nog altijd geen onderdeel van de maatschappij.”

“Wat mensen onderschatten, is hoe die kanker je mentaal beïnvloed. Bij mij kwam dit vooral door het pieken en dalen van die hormonen. Dit gebeurt allemaal vlak na het verschrikkelijke nieuws en na de operatie. Je denkt dat je die kanker gaat overwinnen en je bent klaar om dat te overwinnen, maar die spuiten zorgden er echt voor dat de drive en het optimisme werd weggenomen. Er wordt zo hard met je hersenen ‘gefoefeld’.”

Een feestende twintiger

Wat Lies zelf ook had onderschat, was de invloed op haar sociaal leven. “Toen ik terug op café en naar feestjes ging zeiden vrienden dat ze mij wel wilde steunen tijdens mijn behandeling, maar dat ze niet wisten hoe. Ik ben er heel hard van geschrokken dat mensen van mijn eigen kring gewoon geen contact meer durfden opzoeken. Ik ben ook maar een twintiger die naar festivals gaat en pintjes drinkt, maar ineens werd ik toch gereduceerd tot die ziekte. Wij zijn met zoveel mensen die kanker hebben, en toch zijn wij nog altijd geen onderdeel van de maatschappij. Het is niet omdat je ziek bent, dat je geen bestaansrecht meer hebt.”

De oncologische huid

Met ‘Moksi’ wil Lies pakketten samenstellen die wél geschikt zijn voor de oncologische huid, een probleem waar ze zelf op botste. “Mijn vriendinnen gaven mij in het ziekenhuis een cadeaupakket van Rituals. Super lief, maar ik mocht deze producten niet gebruiken omdat er heel veel parfum in zit. Ik moest heel hard gaan zoeken naar welke producten wél geschikt waren voor mijn huid, iets waar je totaal geen zin in hebt tijdens die zware behandelingen. Daarnaast wil ik met Moksi ook de boodschap geven dat kankerpatiënten er nog altijd mogen zijn en zich goed mogen voelen.”

Lies heeft hiervoor een crowdfunding opgestart, en wil 80.000 euro inzamelen voor de productie en het op de markt brengen van de producten. Door de media-aandacht die Lies kreeg, waaronder een radio-interview door Studio Brussel bij ons op kantoor, zijn er al wat donaties bijgekomen. “Moksi komt er sowieso, maar ik wil wel heel graag die kaap van 80.000 halen tegen eind november wanneer de actie wordt stopgezet. Alle hulp is dus welkom.”

Moksi - Kankerbehandeling vriendelijke huid- en haarverzorging