Uw energiefactuur is een ideale kandidaat voor deelname aan The Masked Singer. Want achter haar vermomming schuilt niets meer of minder dan een verdoken belastingbrief. Eentje die normaal thuishoort in een bruine enveloppe. Met naast de btw tal van heffingen die goed gecamoufleerd zitten achter een reeks nettarieven en openbare dienstverplichtingen. Energieprijzen stijgen overal, maar nergens zo explosief als in ons land. Als we onze politici mogen geloven, is dat maar tijdelijk. Specialisten waarschuwen echter voor het tegendeel.

De stijgende energieprijzen zorgen er bovendien voor dat ons leven in een sneltreinvaart duurder wordt, de zgn. inflatie. Afgelopen maand bedroeg die 7%, grotendeels veroorzaakt door een stijging van de energieproducten. Daardoor stijgen ook de lonen, want we zijn het enige land waar die automatisch worden aangepast aan de toegenomen levensduurte. Het resultaat: naast gestegen grondstof- en energieprijzen, worden ondernemers geconfronteerd met een loonkostenstijging. Kosten die niet altijd kunnen doorgerekend worden en die - als ze wel doorgerekend worden - opnieuw kunnen leiden tot een verdere stijging van de levensduurte. Wat dan weer kan leiden tot een zgn. ‘tweede ronde’. Bij The Masked Singer mag je blij zijn met die tweede ronde. Maar in de economie moet je het dan opnemen tegen het inflatiespook en daar verliest iedereen van.

Het akkoord over de energieprijzen van vorige week zorgt er alvast voor dat de inflatie wordt afgeremd. Dat is positief. Toch het blijft een mager beestje. Zeker voor ondernemers, want die vielen uit de boot. UNIZO eist daarom een verdere verlaging  van de energiefactuur. En we eisen dat de btw-verlaging niet wordt gecompenseerd met accijnsverhogingen achteraf op kap van de ondernemers. Voor hen staat de economie immers al genoeg onder hoogspanning.

Bart Lodewyckx
Gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg

reageer