GISTEL - Vlaams Minister van Economie Hilde Crevits steunt het beleid van lokale besturen rond ‘bedrijvige kernen’. Gistel ontvangt daardoor kosteloos de begeleiding van de ‘Profploeg’, een team van experten in ruimtelijke ordening, e-commerce, vastgoed, events, stedelijke logistiek en sociale media. Deze zullen met creatieve ideeën en concrete acties Gistel nieuw leven helpen inblazen. Lokale ondernemersvereniging UNIZO Gistel heeft alvast veel knowhow te grabbel.
“In 2018 maakte het bestuur samen met lokale Gistelse ondernemers een prioriteitenbundel op. Dit n.a.v. de start van de nieuwe legislatuur een jaar later. We herbekeken de toenmalige prioriteiten en maken ruim halfweg legislatuur de voorlopige, economische balans op”. Opent voorzitter Philip Depuydt.

Ruimtelijke ordening
“Dat UNIZO voorstander is van een bruisend handelscentrum hoeft niemand te verbazen. Al sinds de oudheid wordt er handel gedreven op het kruispunt van wegen. Gistel heeft potentieel genoeg om niet tot de periferie van Oostende te behoren. Wij geloven in een dynamische handelskern voor Gistel met een gezonde mix tussen detailhandel, kleinschalige productie, vrije beroepen en diensten. Ook openbare diensten zoals scholen, bibliotheken, stadhuis… zijn van groot belang. Zo bracht het centraler gelegen zwembad in Gistel veel passage met zich mee. Jammer genoeg valt deze passage nu weg. Kortom roepen we op om Gistelse inwoners zo veel mogelijk redenen te geven om zich naar de stadskern te mobiliseren. Dit start al vanaf de aanvraag voor vergunningen van grootschalige bouwprojecten of bestemmingswijzigingen.” Aldus voorzitter Philip.

Bereikbaarheid als troef
Bestuurslid Dirk Braet: “Alles volproppen in één handelscentrum is uiteraard utopisch, dat beseft UNIZO zeker en vast. Een stad of gemeente is een samenstelling van meerdere subkernen, zeg maar bruisende buurten bv regio Hoogstraat Gistel, centrum Snaaskerke, enz. Daarom dat een goede bereikbaarheid tussen de verschillende buurten belangrijk is. Gistel heeft daarom nood aan extra langdurige parkeerplaatsen in de directe nabijheid van het centrum. Straks komen er nog extra woningen in diverse verkavelingen bij, maar zonder extra parkeerplaatsen.
We benoemen ook graag wat goed loopt. In de huidige legislatuur is de controle op parkeerovertredingen beter geworden. Zo worden vaker vrije parkeerplaatsen gecreëerd die vervolgens de perceptie ‘centrum Gistel is goed bereikbaar’ voeden.
Daarom is er naast langparkeerplaatsen, ook een grote vraag naar extra kortparkeerplaatsen en voldoende laad-en-loszones. Kortparkeerplaatsen (bv. max. 30min) verhoogt de parkeerrotatie en bijgevolg de kans op een vrije parkeerplaats. Ideaal voor kleine boodschappen zoals een doos pralinen ophalen, een koffie op terras, een dossier afgeven bij de boekhouder, enz...”

Samenwerking met stad
“We mochten vernemen dat de betrokken ambtenaar meer uren mag besteden aan de dienst economie, iets wat UNIZO hard toejuicht. We stellen echter vast dat de taak van de economische raad zeer beperkt is. Ofwel worden reeds genomen beslissingen toegelicht ofwel worden onze adviezen door het schepencollege simpelweg aan de kant gezet. Dit werkt zeer ontmoedigend voor vrijwillige leden van de economische raad. Het ontbreken van een nutsfunctie zorgt er voor dat weinig leden nog moeite doen om in de raad te participeren. Er is een duidelijk gebrek aan interesse vanuit de burgers of van de politieke partijen. Vanuit UNIZO moedigen we steeds zelfstandige ondernemers aan om deel te nemen aan deze raad. Daarin kaarten we o.a. het gebruik van ambachtelijke units aan, bespreken we de jaarlijkse leegstandscijfers, enz… Het gebrek aan bedrijfsruimtes doet ondernemers noodgedwongen verhuizen naar Eernegem, Oostende, Oudenburg,… Dit zijn gemiste inkomsten voor onze stadskas.” besluit voorzitter Depuydt.

Download prioriteitennota UNIZO Gistel