Alles aan het nieuwe bestuur in Groot Maldegem is groots. De ambitie, de vriendschap, het enthousiasme, zelfs het bestuur zelf. We spraken af met voorzitter Julie Alloncius en het bijna voltallige team: Jos Van Leeuwen, Stefanie De Schepper, Geert De Rycker, Katleen Roels, Noortje Sanders, Koen De Cock en Alexandre Tchirkov. 

Lees meer onder de foto.

Het bestuur m.u.v. Bert Matthys - Foto: Geert De Rycke

Over het bestuur

Hoe zijn jullie in het bestuur verzeild geraakt? 

Alexandre: “We kunnen wel stellen dat wij hier allemaal door Julie of door de regioverantwoordelijke van UNIZO Johan Michels zitten. Ieder van ons heeft wel een link met een van hen.” 

Nieuw betekent vaak ook anders. Wat doen jullie anders dan het vorige bestuur? 

Geert: “Het vorige bestuur was enkel voor ondernemers in Maldegem, terwijl wij alle ondernemers in de deelgemeenten ook willen bereiken. De verbinding tussen die ondernemers staat echt hoog op onze agenda.” 

Noortje: “We zijn echt een supertoffe bende en dat willen we graag laten zien in Maldegem. De ondernemers hebben al lang niets meer van UNIZO gehoord, daar willen we zeker verandering in brengen.” 

Hoe willen jullie dat doen? 

Koen: “Er staat heel veel op de planning, deze maand organiseren we het ondernemerscafé waarin we buitenlands ondernemerstalent in de kijker zetten. Daarnaast gaan we ook quizzen én organiseren we een event met comedian Arnout Van Den Bossche.” 

Julie: “We organiseren onze events en infosessies telkens in een andere deelgemeente. Zo hopen we alle ondernemers in Groot-Maldegem te bereiken, van Donk tot Kleit.” 

Kathleen: “Op vlak van belangenbehartiging zijn we nu ook afgevaardigd in de economische adviesraad.” 

Het voltallige bestuur - Foto: UNIZO Groot Maldegem

Over Maldegemse ondernemers

Wat is het grootste ondernemersprobleem in Maldegem? 

Julie: “De economische raad heeft een enquête afgenomen, waar enkele zaken uit gekomen zijn waar wij zeker mee willen aan werken. Het gaat bijvoorbeeld over duurzaam ondernemen en mobiliteit, maar ook zeker over jobinvulling, bijvoorbeeld door studenten te verbinden met bedrijven.” 

Jos: “We zitten hier met een zeer divers publiek aan ondernemers, dus is het moeilijk om voor iedereen evenveel te doen. Maar de grote termen die Julie aanhaalde zijn voor bijna iedereen van toepassing en willen we hard op inzetten.” 

Wat typeert de Maldegemse ondernemer? 

Julie: “Als ‘buitenstaander’ die niet oorspronkelijk van Maldegem is, kan ik zeggen dat ze eerst redelijk introvert en gesloten zijn. Maar eens je jezelf een beetje bewezen hebt en ze je wat kennen, ben je binnen en sluiten ze je in de armen.” 

Koen: “Dat zagen we ook op ons eerste event begin dit jaar. Er was een heel grote opkomst van meer dan 80 ondernemers, dus de nieuwsgierigheid naar UNIZO is er wel.” 

Geert: “Maldegemse ondernemers zijn ook heel flexibel en gedreven, hoewel ik denk dat de meeste ondernemers wel zo zijn.” 

Waarom zou elke gemeente een UNIZO-afdeling moeten hebben volgens jullie? 

Stefanie: “UNIZO is de enige organisatie die inclusief is, voor alle ondernemers. Ze zijn de stem van de ondernemers, groot en klein.” 

Julie: “Ook als je mee wilt zijn over alles in het ondernemerslandschap, kan je niet beter zitten dan bij UNIZO. Ondernemers worden versterkt en verbonden met elkaar door de organisatie.” 

Een laatste vraag: je bent van Maldegem als je… 

Alexandre: “… het groots ziet!” 

Jos: “… vooruit wilt!”