Eerder deze week hoorden we de noodkreet van de ambachtelijke bakkers in Vlaanderen. Als gevolg van de gestegen gasprijzen vreest 80% van de warme bakkers in Vlaanderen de gasfactuur nog amper te kunnen betalen. De voorschotfactuur van sommige bakkers steeg op een jaar van 400 euro naar maar liefst 2000 (!) euro.  Enkele maanden geleden liet ik al eens vallen dat de prijs van het brood wel eens zou kunnen verveelvoudigen, rekening houdende met de mondiale energie- en grondstoffencrisis. Als gevolg van de crisis swingen de prijzen van het gas, maar ook van het graan en dus ook de bakkersbloem de pan uit. 

Aan een torenhoge inflatie valt allang niet meer te ontsnappen. Of en wanneer er een recessie komt, daarover zijn de meningen nog verdeeld, maar dat het ondernemersvertrouwen op een laag pitje staat is een open deur intrappen. En ook de consument begint te aarzelen in zijn of haar consumptiegedrag. Als de groei in een aantal cruciale sectoren zoals de bouw, voeding en logistiek begint te slabakken, mogen we ons stilaan zorgen beginnen maken. Een perfecte storm is in de maak, wetende dat we in een aantal grotere paritaire comités zullen geconfronteerd worden met een automatische loonindexering van ruim 8 procent in januari 2023, waar niet meteen recurrente opbrengsten tegenover staan. Ik begrijp de bezorgdheid van de bakkers en andere sectoren zeer goed om zomaar de prijzen aan te passen uit vrees hun trouwe klanten te verliezen. 

Maar het is evenmin een optie om de prijzen niet aan te passen. Want dat zorgt ervoor dat jij als ondernemer zelf het gat toefietst en het verschil uit eigen zak bijpast. Een situatie die niet lang houdbaar is. De term ‘een goede huisvader’ mag dan ondertussen wel geschrapt zijn uit het burgerlijk recht en vervangen door het genderneutrale en modernere ‘voorzichtig en redelijk persoon’. Een houding die in de huidige economische situatie alvast een absolute aanrader is. 

Mocht je advies zoeken hoe je businessmodel in dergelijke onzekere tijden aan te passen aan de huidige crisis, weet dan dat we vanuit UNIZO tal van experten hebben die jullie hierin kunnen bijstaan. Onze batterijen zijn alvast voldoende opgeladen om de Oost-Vlaamse bedrijven doorheen de moeilijke storm te loodsen. Op onze energie kan je rekenen!