Het gemeentebestuur van Heers en de eengemaakte UNIZO afdeling Heers-Borgloon gaan samenwerken. De komende zes jaar maakt het gemeentebestuur jaarlijks 5000 € vrij voor startende bedrijven en voegt het daar nog eens 5000 € werkingsmiddelen voor UNIZO Heers-Borgloon aan toe om activiteiten voor ondernemers te organiseren waaronder een eindejaarsactie. Een derde pijler van de onderlinge samenwerking bestaat eruit dat het gemeentebestuur wil tegemoetkomen aan logistieke noden van startende bedrijven en ondernemingen die zich in Heers willen vestigen. De samenwerking werd op de gemeenteraad van 27 januari unaniem goedgekeurd.

 In tegenstelling tot andere steden en gemeentes, waar ondernemers extra belast worden, maakt men in Heers middelen vrij om de lokale economie te ondersteunen en te stimuleren. “Wij vinden het vooral belangrijk dat er een constante dialoog is tussen de ondernemers en de gemeente. Zo komen wij beter te weten wat de noden zijn van onze lokale ondernemers. Met veel enthousiasme en een portie positiviteit zijn wij dan ook de samenwerking aangegaan om zo al te starten met drie concrete acties. Wij hopen dan ook dat wij op deze manier ons steentje bijdragen aan de lokale ondernemers”, zegt een fiere schepen van lokale economie Sonja Houbar“We gaan in korte lijnen samenwerken met UNIZO. Zo is er een driemaandelijks overleg en hebben wij inspraak in de te organiseren activiteiten.”

 “Ik wil vooreerst de burgmeester en het voltallige schepencollege bedanken voor de vele contacten van de afgelopen maanden die hebben geleid tot deze samenwerking” zegt Eric Dupain, voorzitter UNIZO Heers-Borgloon. “Maar eigenlijk zou ik de voltallige gemeenteraad en alle gemeenteraadsleden willen danken om de voorgelegde plannen unaniem goed te keuren. Dat wijst erop dat iedereen bekommerd is met de lokale economie en dat iedereen bereid is om zijn/haar steentje bij te dragen. Ik steek dan ook de hand uit naar alle gemeenteraadsleden van alle politieke partijen om ideeën uit te wisselen in het belang van de ondernemers en de Heerse economie.”

 UNIZO Heers-Borgloon wordt de hefboom tussen het gemeentebestuur en de ondernemers.

“Nadat onze afdeling vorig jaar fors groeide en samensmolt met Borgloon zat ik samen met het schepencollege rond de tafel om een samenwerking op lange termijn te bespreken” aldus Eric Dupain. “Op hun vraag schreef ik een plan met drie pijlers: een starterspremie, werkingsmiddelen voor onze afdeling en logistieke hulp voor bedrijven. Ik ben zeer blij dat het schepencollege de noden van de ondernemers erkent en dat wij met onze eengemaakte afdeling nog meer ten dienste kunnen staan van onze leden en ondernemers. Een starterspremie van 250 € beschouw ik als een erkenning van de gemeente ten aanzien van de beginnende ondernemer. We hebben een reglement uitgeschreven wie in aanmerking komt voor zo’n premie en wat de startende ondernemer moet doen om die premie te bekomen. Eind van het jaar zullen we dit reglement evalueren en al dan niet bijsturen. Het staat de ondernemer vrij om wel of niet in te gaan op dit aanbod. Met de werkingsmiddelen die wij ter beschikking krijgen willen wij door middel van workshops de ondernemer informeren en hen proberen te helpen waar het kan. De vrijgemaakte middelen zorgen er ook voor dat we in december werk kunnen maken van een eindejaarsactie die we voor onze leden willen organiseren. Dat is een absolute meerwaarde om toe te treden tot onze steeds groter wordende ondernemersfamilie.”

Het logistieke verhaal is de derde pijler van de samenwerking en biedt heel wat mogelijkheden. “Met het ter beschikking stellen van een lokaal willen wij bij de startende ondernemer de druk wegnemen dat hij bij opstart van zijn zaak een  langdurig en zwaar huurcontract moet ondertekenen.

De gemeente zal samen met UNIZO elke aanvraag apart bekijken en proberen in te gaan op de vraag van de ondernemer waarna hij of zij gedurende een vastgestelde termijn de tijd krijgt om zijn eerste stappen als ondernemer te zetten. Wanneer de vraag komt van een extern bedrijf om zich in Heers te vestigen zal dezelfde procedure gehanteerd worden. Samenwerken ten behoeve van de ondernemer, dat is wat wij de komende zes jaar zullen doen” besluit Eric Dupain.

 Bart Lodewijckx, gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg kan zich hier helemaal in vinden. “In eerste instantie wil ik de gemeente Heers feliciteren dat ze oor heeft naar de noden van de ondernemers en daarvoor samenwerkt met onze afdeling. De samenwerking tussen enerzijds de gemeente en anderzijds de ondernemers is zeer belangrijk. Deze lange termijn samenwerking wijst op een groot vertrouwen en geloof van het gemeentebestuur in de vernieuwde UNIZO werking in Heers die onlangs werd uitgebreid met Borgloon.”

Nuttig voor jou