Gemeente Houthalen-Helchteren is de realiteitszin volledig verloren. Dat is de conclusie van UNIZO Houthalen-Helchteren na enkele weken van commotie omtrent de verhoogde bedrijfsbelasting voor ondernemers.

De realiteit is dat verschrikkelijk véél ondernemers vandaag moeten vechten om te overleven.

Uit onderzoek van UNIZO en Graydon naar de situatie vandaag blijkt dat 1 op 5 Limburgse zelfstandigen en 1 op 3 Limburgse kmo’s tot 50 werknemers, die voor de crisis in blakende gezondheid verkeerden, in acute ‘geldnood’ zitten.

Als dit op Limburgs niveau zo is, is dat voor gemeentelijk niveau vaak niet anders.

Wat deze cijfers onomstotelijk aantonen, is dat alle steunmaatregelen waar we vanuit UNIZO voor geijverd hebben en nog steeds doen, absoluut noodzakelijk blijken om veel erger te voorkomen." Maar de cijfers leggen tegelijkertijd de beperkingen van die steun bloot. De geleden schade zal nooit volledig gecompenseerd kunnen worden. Veel ondernemers gebruikten ondertussen jarenlang opgebouwde reserves of privémiddelen om hun zaak overeind te houden. Dat is een straatje waar vroeg of laat een einde aan komt. We vrezen hier een kettingreactie.”
 

Het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren is alle realiteitszin verloren en heeft voor het aanslagjaar 2020 de bedrijfsbelasting verhoogd.

Jawel, deze verhoging stond al langer op het programma. Maar gezond verstand is helemaal zoek.
 

2020 en 2021 zijn jaren waarbij we door één van de zwaarste economische crisismomenten gaan uit de geschiedenis. Om dan te zorgen dat de belastingen omhoog gaan voor; net de groep die het meest getroffen is; dan is dat in onze ogen absolute onkunde! Kon men dit niet uitstellen?
 

Als we de reactie van de burgervader mogen geloven zullen deze centen gebruikt worden om de handelskernen te ondersteunen en de coronabonnen te bekostigen.

We stellen ons dan ook de vraag wat deze ondersteuning van de handelskernen zal zijn.

Wat met de ondernemers die buiten deze handelskernen vallen?

Het uitdelen van de coronabonnen was voornamelijk een goednieuwsshow van de politiek, maar de ondernemers moeten er dan voor opdraaien?
 

Alsof de situatie nog niet erg genoeg is komen vandaag ook nog eens tal van proces-verbalen bij de ondernemers binnen. Sommige ondernemers hebben de eerste betaling nog niet eens ontvangen en men wil alvast boetes uitschrijven.

In tijden van crisis moet er bespaard worden, dat is zo in een huishouden, in een bedrijfsvoering, maar blijkbaar niet voor het gemeentebestuur in Houthalen-Helchteren.

Als er dan toch bespaard moet worden is het niet de tijd om centen in te zamelen om kreeft en kaviaar te eten, maar moet men kijken om uitgaven te schrappen en tevreden zijn met worst en stoemp. Want dat kan even lekker zijn!

“De beste remedie voor deze crisis? Laat ondernemers opnieuw ondernemen. Ze zijn allesbehalve graag afhankelijk, willen de schade beperken en maar al te graag op eigen kracht de crisis te boven komen. Laat de motor van onze economie opnieuw volledig draaien en een katalysator zijn voor de heropleving. En pest de ondernemers niet!”

Het bestuur van UNIZO Houthalen-Helchteren

Nuttig voor jou