Team Johan Bongaerts BewelAlgemeen directeur Johan Bongaerts staat aan het hoofd van Bewel, een van de grootste maatwerkbedrijven in Vlaanderen. Gewapend met mooie ambities voor de arbeidsmarkt én een nieuw decreet rond individueel maatwerk vanaf 2023, was het hoog tijd voor een inspirerende ontmoeting.

Maar liefst 1900 mensen vormen via Bewel een actieve schakel op de arbeidsmarkt. “Onze missie is om de drempel tot de arbeidsmarkt te verlagen voor personen met een bepaalde afstand tot die markt.” Met negen vestigingen in Limburg maakt het maakwerkbedrijf van inclusie hun stokpaardje op de arbeidsmarkt.

Breed veld

De sectoren waarin Bewel actief is, spreiden zich horizontaal over de arbeidsmarkt uit. Van assemblage en (her)verpakken tot het monteren van speed pedelecs. “Onze werking is ook anders dan de reguliere arbeidsmarkt: wij zoeken werk voor onze mensen op basis van hun talent en niet door hun profiel te linken aan bestaande vacatures. Daardoor spelen we makkelijk in op de behoeften van grote en kleine klanten zoals JBC, H.Essers, La Bottega en Brouwland. Van simpel repetitief werk tot complexe materie, opgedeeld in behapbare taken.” 

Individueel maatwerk

Om het maatwerk buiten de collectieve contouren van Bewel te laten groeien, gaat vanaf 1 juli 2023 het nieuwe decreet dienstverlening individueel maatwerk in. UNIZO vormt samen met VKW Limburg en Voka een wisselende schakel binnen de Raad van Bestuur en de Algemene Vergadering van Bewel en zorgt voor heel wat inspiratie. “We merkten dat veel kmo’s nood hadden aan maatwerk, maar geen baat hebben bij een equipe van vier of vijf medewerkers en een begeleider via een enclave van Bewel. Door de nieuwe regeling kan elke kmo een doelgroepmedewerker op de werkvloer inschakelen en komt de individuele maatwerker op de payroll van de werkgever terecht die een loon- en begeleidingspremie ontvangt. Die laatste moet wel een goede interne begeleiding voorzien.”

Honger naar werk

Als vierde grootste werkgever in Limburg draagt Bewel haar steentje op de arbeidsmarkt meer dan bij. “We houden de vinger aan de pols en streven samen met andere partners naar een werkzaamheidsgraad van 80%. De nieuwe maatregel rond individueel maatwerk moet de honger naar werk verder aanwakkeren voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En verlaagt hopelijk ook de drempel tot de reguliere arbeidsmarkt. Want individueel maatwerk kan een oplossing bieden voor de krapte op de arbeidsmarkt.”

UNIZO ontmoet, tekst: Caro Hellings (ZINNIG), foto: Luc Daelemans