Setting van dienst? De prachtige Tiendschuur in de Abdij van Herkenrode in Hasselt. Winnaressen die donderdagavond op de awardshow uit de bus kwamen: gevestigde waarde Inge Van Hoef van Axor Industriebouw in Bocholt en Optiek Oculi in Bree met powervrouw en jong geweld Loes Kesters. “Het mooie groeiparcours van Inge Van Hoef gaf de doorslag. Een boegbeeld van sterk Limburgs en vrouwelijk ondernemerschap”, aldus juryvoorzitter Hilde Peerlings.

Woordvoerder Gedeputeerde van Economie Tom Vandeput, Fran Verbruggen maakte de winnares tijdens de awardshow bekend en is namens het provinciebestuur tevreden met zo veel vrouwelijk ondernemerschap. “Limburg kent een stijgend aantal vrouwelijke ondernemers, die dagelijks met veel passie het beste van zichzelf geven voor hun bedrijf en medewerkers. De Livia Award van UNIZO is een uitstekend initiatief om vrouwelijke ondernemers op gepaste wijze te bedanken. Bovendien zorgt de Livia-werking er ook voor dat ook andere ambitieuze en dynamische vrouwen geprikkeld worden om de stap naar het ondernemerschap te zetten. Winnares Inge Van Hoef is een toonbeeld van ondernemerschap in de industriebouw. Als onderneemster is ze een rolmodel voor veel andere dames”, aldus mevr. Verbruggen.

De UNIZO Livia Award gaat enkel naar onderneemsters die als rolmodel fungeren in de Limburgse ondernemerswereld. Een leading lady met een neus voor zaken, dus. “Inge Van Hoef is zo iemand”, steekt Hilde Peerlings van wal. “Ze staat mee aan het hoofd van Axor en een reeks aanverwante bedrijven. Axor Industriebouw vormt een partner in bouwprojecten van A tot Z. Met een duidelijke groeistrategie in Limburg én richting Wallonië, en weinig verloop binnen het bedrijf, viel Inge Van Hoef op tussen de andere genomineerden. Ze is een voorbeeld in vrouwelijk ondernemerschap en daarbij ook nog eens down-to-earth. Inge doet wat ze zegt, en zegt wat ze doet.”

Deze award is een bevestiging van: ‘Hey, ik ben goed bezig’. Ik ben als vrouw en onderneemster een meerwaarde in mijn vak

Inge Van Hoef, winnares UNIZO Livia Award 2023

Axor is een ambitieuze speler. Een logistieke hal van 25.000 vierkante meter bouwen op negen maanden tijd? Het zijn die uitdagende projecten die Axor doet onderscheiden van de rest en één van de redenen waarom Inge Van Hoef in het vizier van de vakjury kwam voor de overwinning. 

De lovende woorden van de juryvoorzitter voelde ze allerminst aankomen. “Na het telefoontje dat ik bij de drie genomineerden zat, schoten beiden handen al de lucht in. Dat ik nu de felbegeerde award mee naar huis – naar Axor – mag nemen, is de kers op de taart. Het is een bevestiging van: ‘Hey, ik ben goed bezig’. Ik ben als vrouw en onderneemster een meerwaarde in mijn vak.”

En ook op persoonlijk vlak prijsde de jury Inge. Hilde Peerlings: “Inge blinkt uit in gedrevenheid, iemand die een vinger aan de pols houdt en een band opbouwt met haar medewerkers. Een echte teamplayer!” Die groei op persoonlijk vlak wil Inge zeker voorzetten. “Ik ben ervan overtuigd dat hoe harder je aan jezelf en je persoonlijke groei werkt, hoe beter je wordt in alles wat je doet, dus ook als onderneemster.”

Traditiegetrouw gaat Inge Van Hoef naar huis met een juweel met waardevolle Tahiti-parel. Een exclusief juweel dat net zoals de voorbije 17 edities van de Livia Award geselecteerd en ontworpen werd door Juwelier Ann Buntinx.

UNIZO JONG GEWELD LOES KESTERS

De erkenning UNIZO Jong Geweld gaat naar de 26-jarige go-getter Loes Kesters. Met Optiek Oculi in Bree zet ze weliswaar geen nieuw product in de markt, maar wel iets speciaal. “Ik werk enkel met brildesigners en merken die uitsluitend brillen maken”, vertelt Loes daarover. “Ook zet ik sterk in op mijn branding en marketing. Tevreden klanten zijn mijn drijfveer en ik zal er dan ook altijd alles aan doen zodat iedereen hier buitengaat met een grote glimlach en een prachtige bril op zijn of haar neus.”

Loes is een mature 26-jarige die wéét wat ze doet en wat ze wil. Een logische keuze voor de erkenning UNIZO Jong Geweld.

Hilde Peerlings, juryvoorzitter

Dat Loes een competitiebeest is, viel de jury meteen op. “Ze wekte onze nieuwsgierigheid na enkele seconden al met haar aanmeldingsfilmpje”, vertelt Hilde Peerlings. “Een getalenteerde én gepassioneerde onderneemster die haar ecologische merk Optiek Oculi elke dag onvermoeibaar in de markt zet. Met een banaba in management en ondernemen op zak laat ze zien dat ze lef heeft: ze werkte haar businessplan tijdens volle coronaperiode uit. Tegen alle verwachtingen in, sloot ze haar eerste boekjaar zelfs af met winst. Loes is een mature 26-jarige die wéét wat ze doet en wat ze wil. Een logische keuze voor de erkenning UNIZO Jong Geweld.”

Het winnen van de award betekent veel voor Loes. “Ik doe dit helemaal alleen en werk heel hard om te staan waar ik vandaag sta. Het is echt een bekroning voor de afgelopen twee jaar. Ik kan eigenlijk nog steeds niet zo goed geloven dat ze mij uit al die inzendingen hebben gekozen en dat ik nu de erkenning UNIZO Jong Geweld heb gewonnen (lacht). Ik hoop dat ik op deze manier een voorbeeld kan zijn voor anderen die nog twijfelen om te springen. Ikzelf ben gestart met een klein hartje, maar Optiek Oculi is nu mijn leven.”

Ik hoop dat ik op deze manier een voorbeeld kan zijn voor anderen die nog twijfelen om te springen.

Loes Kesters, winnares UNIZO Jong Geweld 2023

Loes Kesters krijgt een kunstwerk dat de Genkse modeontwerpster Marylène Madou speciaal voor het UNIZO Jong Geweld ontwierp. Verder schenkt UNIZO Limburg haar een begeleidingstraject op maat.

ROLMODELLEN IN LIMBURG

Zowel Loes Kesters als Inge Van Hoef zijn meer dan fier op de bekroning die ze op donderdag 25 mei in ontvangst mochten nemen. De tip die beide dames meegeven in nasleep van hun overwinning? “Blijf geloven in jezelf als onderneemster en durf springen.” Dat mantra heeft hen alvast geen windeieren gelegd.