Ondernemers moeten in de best mogelijke omstandigheden kunnen ondernemen. Daarom stelt UNIZO Izegem enkele speerpunten op voor een ondernemersvriendelijk beleid om zo de lokale prioriteiten op de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024 naar voor te brengen. We blijven als lokale ondernemersvereniging de ondernemer inspireren, voeden, versterken en verbinden. #UNIZOIzegemkomtop!

 

Aan de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen 2024; De wereld verandert! De maatschappelijke uitdagingen zijn talrijk, complex en kunnen enkel via samenwerking worden aangepakt.  Dankzij de digitalisering speelt het ondernemen zich af in een geglobaliseerde context: we zijn verbonden met mensen aan de andere kant van de wereld, startups zoeken werkkapitaal in Dubai en bepaalde taken worden uitbesteed naar de andere kant van de wereld. Voor internationaal aangestuurde ondernemingen is fysieke verankering vaak een zeer relatief begrip geworden. Tegelijkertijd zien we dat de consument houvast zoekt in het authentieke, nabije en herkenbare. De mens achter het product of de dienst blijft belangrijk.

We zijn ervan overtuigd dat nabijheid cruciaal is en blijft om relevant te zijn, en juist in deze context zijn de zelfstandige ondernemers een stabiel baken: zij staan open voor de kansen die de wereld hen biedt, maar blijven geworteld in hun streek; zij zorgen ervoor dat mensen in hun buurt kunnen gaan werken en betalen via sponsoring het voetbaltruitje van onze kinderen.

En juist daarom komt UNIZO Izegem op! Een ondernemersvriendelijk beleid geeft antwoord op de noden en uitdagingen waar ondernemers vandaag voor staan. UNIZO Izegem bepaalde daarom 5 speerpunten voor een ondernemersvriendelijk beleid; #UNIZOIZEGEMKOMTOP!

  1. Laat actie volgen na het denkwerk over de kernwinkelgebieden. Maak het tastbaar door terugkoppeling naar UNIZO.

Rol in de periode 2025-2027 al een ambitieuze eerste reeks concrete acties uit, die het eerdere denkwerk over het kernwinkelgebied omzetten in de praktijk. We denken aan een aanpassing van de leegstandstaks, immo-dagen voor leegstaande panden, actieve zoektochten naar geschikte ondernemingen, …

Ga ook voor de kernen in Emelgem, Kachtem en de Bosmolens na wat daar nodig is om economisch aantrekkelijk te blijven: voor de bewoners om lokaal inkopen te doen, maar ook voor vrije beroepen, starters, handelaars en ondernemingen die zich er willen vestigen of er willen uitbreiden.

  1. Zorg voor een veilige en propere stad.

Zorg voor een veilige omgeving in het stadscentrum en in de deelgemeenten. De strengere regels voor de nachtwinkels is een goede zaak, maar volg de impact van dichtbij op en pas aan indien nodig. Met UNIZO Izegem zetten we veiligheid voorop, en dit voor zowel de handelaars, de klanten, en met uitbreiding elke inwoner van stad Izegem. Zorg ervoor dat de stem van de ondernemer via UNIZO Izegem gehoord wordt.

  1. Faciliteer een beter gecoördineerde en gecommuniceerde follow-up van wegenwerken.

Speel als bestuur dat het dichtst bij de burger staat volop de rol van bemiddelaar en communicator voor alle wegenwerken. Creëer een centraal aanspreekpunt binnen de gemeente voor vragen en klachten met betrekking tot wegenwerken, en zorg voor een snelle en transparante communicatie met belanghebbenden. Stel een medewerker vrij die actief en snel naar oplossingen zoekt bij bereikbaarheidsproblemen, parkeerproblemen, gelijktijdige uitvoering van werken, veranderde uitvoeringsplannen, signalisatie, … Maak gebruik van een online platform of mobiele app waarop ondernemers updates kunnen ontvangen over de voortgang van wegwerkzaamheden, geplande verkeersomleidingen en andere relevante informatie.

  1. Zorg voor een duurzaam beleid en communiceer gericht naar ondernemers over initiatieven rond duurzaamheid!

Speel als stad een voorbeeldrol rond versnelde verduurzaming:

Zet in op een ambitieus en transparant investeringsplan 2026-2031 voor de verduurzaming van het bestaand stedelijk patrimonium en het openbaar domein. Gebruik de expertise van Izegemse ondernemingen daarin. Geef voorrang aan lokale bedrijven die hierin een rol kunnen spelen.

Communiceer regelmatig met ondernemers over bestaande en geplande duurzaamheidsinitiatieven, zoals subsidies voor energie-efficiëntie, afvalbeheer programma's en groene certificeringen. Workshops en infoavonden om ondernemers te informeren over de voordelen van duurzaam ondernemen en hen te helpen bij het implementeren van groene praktijken in hun bedrijfsvoering kan via UNIZO eenvoudig opgezet worden.

  1. Geef impulsen voor veel intensievere samenwerking tussen onderwijs en lokale bedrijven

Reik platformen aan waarop leerlingen, studenten en leerkrachten makkelijk kunnen connecteren met Izegemse bedrijven: voor bachelor- en masterproeven, voor stageplekken, voor werkplekleren, voor het gebruik van machines en toepassingen, … Organiseer en ondersteun kennismakingen, netwerkmomenten, (techniek-)academies, enz. waarop het onderwijsveld en het Izegemse bedrijfsleven met elkaar in contact kunnen komen.

#UNIZOIZEGEMKOMTOP!

Anton Vanoverbeke
Anton Vanoverbeke
Regiomanager

Nuttig voor jou