De meest recente foto van het bestuur van UNIZO Kinrooi: 14 enthousiastelingen. De ploeg wordt continue verjongd.

Bart Lodewyckx
Gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg

UNIZO telt in Limburg bijna 5.000 leden. Die moet je verdienen, elke dag opnieuw. Net zoals we bij UNIZO niet zonder onze leden kunnen, zo kunnen we ook niet zonder onze bestuurders. Met 300 zijn ze, allemaal zaakvoerders die zich naast hun drukke ondernemerschap ook engageren voor onze organisatie. En dat verdient naast applaus ook grenzeloos respect. Want niemand weet beter wat er leeft bij ondernemers dan onze lokale ondernemers zelf. Meer nog, zonder onze lokale afdelingen zou UNIZO nooit de sterke organisatie zijn die ze vandaag is. Limburg telt zo’n dertig lokale afdelingen en UNIZO Kinrooi is er één van. Maar niet zomaar één! Een dynamische afdeling die zich al jaren weet te onderscheiden. Met sterke groeiende ledencijfers, een stevig lokaal netwerk en druk bijgewoonde activiteiten. Met de jaarlijkse UNI-K Award als jaarlijkse kers op de taart. UNIZO Kinrooi weet als geen ander ondernemers samen te brengen en te versterken. Letterlijk, door de het organiseren van o.a. netwerkactiviteiten, inspiratiesessies, bedrijfsbezoeken en commerciële acties. Maar ook figuurlijk door de UNIZO-ondernemersstempel op het gemeentelijk beleidsniveau te drukken, en indien nodig, aan de alarmbel te trekken bij het gemeentebestuur en andere beleidsmakers. En n.a.v. de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2024 gaan zij nu al aan de slag om een dossier op te stellen waar zij de ondernemersprioriteiten voor Kinrooi weer zullen bundelen en bezorgen aan alle lokale politieke partijen. Op die manier werkt UNIZO Kinrooi mee om te zorgen dat Kinrooi een gemeente is en blijft waar het goed is om te ondernemen, te werken, te wonen en te verblijven. De actieve betrokkenheid van de vrijwillige bestuursleden van UNIZO Kinrooi maakt het verschil. Al 25 jaar! En daar mogen ook 25 kaarsjes voor uitgeblazen worden. Een dikke proficiat en vooral ook een welgemeende merci voor jullie inzet en engagement.

 

Frank Vols
Voormalig gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg

“25 jaar UNIZO Kinrooi, het is een belangrijk moment. Het is een zilveren jubileum dat moet gevierd worden. UNIZO-kern Kinrooi dat is 25 jaar verbondenheid tussen en met zelfstandige ondernemers die samenwerken en dat is om trots op te zijn. Samen evenementen organiseren, samen belangen verdedigen, samen ervaringen delen… samen een hechte en belangrijke groep in de gemeente.
Proficiat aan de ondernemers en initiatiefnemers van het eerste uur, proficiat aan alle leden en veel respect voor jullie blijvend ondernemerschap. Fier op de steun die we in de beginjaren vanuit UNIZO Limburg konden bieden.”

 

Hubert Brouns
Ereburgemeester

In de ontwikkeling van het maatschappelijk en economisch leven in onze gemeente heeft UNIZO Kinrooi een invloedrijke rol.

Uiteraard zijn ze in eerste instantie vooral bezig met de belangenbehartiging van hun leden. Ik heb ze vooral leren kennen als middenveldorganisatie. Daarbij nemen ze hun rol als spreekbuis van hun achterban zeer plichtsbewust op. De overlegmomenten met het schepencollege zijn telkens goed voorbereid. Daardoor zijn hun voorstellen waardevolle adviezen die vaak leiden tot concrete acties. Deze worden jaarlijks geëvalueerd samen met het college in een gemoedelijke sfeer waarbij het aangename aan het nuttige wordt gekoppeld.

Vermits ondernemers dagelijks contacten hebben met de medeburgers weten ze heel goed wat er leeft bij de mensen. Voor mij zijn ze waardevolle informanten. Ze vertolken de opinie van de medeburgers. Een onmisbare factor voor een gedragen beleidsvoering.

UNIZO Kinrooi heeft in al die jaren kunnen rekenen op gedreven voorzitters en gemotiveerde bestuursleden. Niet te verwonderen dat ze fier kunnen terugkijken op een hele reeks succesvolle acties. Hun waardering voor het ondernemerschap maken ze ieder jaar heel concreet door de uitreiking van de UNI-K Award, de Publieksprijs en de Spotlight Award.

UNIZO Kinrooi, uw werking is een onmisbare verrijking voor de sterke ontwikkeling die onze gemeente nu al jaren kent, zowel op maatschappelijk als op economisch vlak.

Proficiat met uw 25ste verjaardag. Dank voor uw inzet voor de Kinrooise ondernemers.

Met uw sterke werkingsbasis zal uw vereniging nog heel veel betekenen in de komende jaren.

 

Wim Rutten
Waarnemend burgemeester

Beste UNIZO-leden en inwoners van Kinrooi,

Een zelfstandige is in de eerste plaats bezig met zijn eigen bedrijf en legt dus de nadruk op ‘zelf’. Uiteraard en, vooral, terecht. Leden van UNIZO zien echter ook het grotere plaatje en beseffen dat er nogal wat aandachtspunten in de bedrijfsvoering  zijn die beter groepsgewijs aangepakt worden. Gaande van regelingen bij wegenwerken tot wetgeving rond seizoens- of gastarbeid of gewoon een sensibiliseringsactie om de klanten meer lokaal te doen kopen. En dat het daarnaast ook nog gezellig mag zijn in de club is UNIZO  Kinrooi al 25 jaar aan het bewijzen. Gezelligheid verbetert de onderlinge relaties en ook het onderling zaken doen. Deze aanpak door UNIZO Kinrooi gecombineerd met goede contacten en samenwerking met het gemeentebestuur als meest nabije overheid, maken dat de ondernemer zich uiteindelijk toch weer met zijn eigen zaak kan en mag bezighouden.

Een goed draaiende lokale economie is uiteraard ook een troef voor onze bewoners en bij uitbreiding voor de gemeente. Vandaar dat we graag nog eens 25 jaar met UNIZO willen verdergaan op de ingeslagen weg.

 

Mathy Kwaspen
Stichtend voorzitter

Zo snel gaat de tijd! Reeds ruim 25 jaar geleden kwamen we met enkele Kinrooise Ondernemers, onder impuls van NCMV Limburg, samen in de toenmalige Ambassade te Kessenich.

Dat waren zelfstandigen uit alle sectoren: detailhandelaars, horeca-uitbaters, vrije beroepers en ambachtslui uit de bouwwereld. Industrie B2B en landbouw was er toen nog niet bij. Iedere aanwezige deelde dezelfde bezorgdheden en voelde de nood aan vereniging. Het was ook onmiddellijk duidelijk dat we voor de ganse fusie zouden werken, dat we niet langer kerkdorpelijk zouden denken.

NCMV Kinrooi was geboren! Onmiddellijk waren er infoavonden (de komst van de Euro!), netwerkmomenten (Greet De Keyzer kwam een voordracht geven.) Ook onmiddellijk namen we onze belangenbehartiging ten opzichte van het gemeentebestuur ter harte.

De ploeg van burgemeester Schoofs en schepen van lokale economie Marcel Dirkx was onze eerste gesprekspartner. Na een korte “snuffelronde” konden we al snel met wederzijds respect aan tafel. Digitalisering was toen nog een raar woord. De nood aan een fysiek “ondernemersloket” in het gemeentehuis was groot. Dit was dan ook één van de eerste realisaties. Verder werd er met argusogen gekeken naar de diverse belastingen die de ondernemers troffen…

De trein was definitief vertrokken: fuiven, 3 kerstmarkten, 2 heliflights, vele infoavonden, netwerkmomenten, 2x een 24-urenkarting in open lucht, lokale invulling van de Dag van de Klant, Sinterklaasacties, met Belgerinkel naar de Winkel, het lobbyen voor de uitbreiding van Leuerbroek … de lijst is lang inmiddels! Aparte vermeldingen verdienen het AED-project. Tesamen met het Rode Kruis van Kinrooi en het gemeentebestuur werd Kinrooi een hartveilige gemeente. De Kinrooise ondernemers sponsorden 15 AED-toestellen! Bij het uitbreken van de Coronacrisis konden we de zelfstandige thuisverpleging een beschermingspakket aanbieden. Voorts was er – tesamen met de gemeente – reeds 3x een Win-Win-Win-Aktie, waarbij 3 partijen winnaar zijn: de klanten, de verenigingen en de deelnemende handelaars.

NCMV, en later dus UNIZO, had een vertegenwoordiger in de verkeerscommissie, in de Gecoro, in het PWA. Er is nog steeds het jaarlijks overleg met het College van Burgemeester en Schepenen.

De aparte structuur van onze vereniging, met onder meer de verplichte voorzitterswissel 2- of 4-jaarlijks levert telkens opnieuw een aparte en stevige dynamiek. Deze dynamiek zorgde ervoor dat UNIZO Kinrooi qua ledenaantal reeds jaren de beste aansluitingsgraad heeft in Vlaanderen!

UNIZO Kinrooi heeft de wind in de zeilen. Het noodzakelijk werk rond de 4 pijlers (het voorzien van opleidingen, het organiseren van netwerkmomenten, het organiseren van commerciële acties en het behartigen van de ondernemersbelangen) zal nog voor jaren op een aangename doch professionele wijze ingevuld worden.

Fier dat ik, samen met zovele bestuursleden, hier mijn steentje toe heb bijgedragen!

 

Vital Tilmans
Voorzitter UNIZO Kinrooi

Beste leden en collega-ondernemers,

Met trots sta ik hier vandaag als voorzitter van UNIZO Kinrooi, ter gelegenheid van ons 25-jarig bestaan. Het is een enorme eer om te mogen spreken en onze voorgaande voorzitters te bedanken voor hun inzet en toewijding. Zij hebben UNIZO Kinrooi opgebouwd en ons gebracht waar we vandaag staan.

Aan al onze voorgangers, jullie hebben ons geleid en geïnspireerd. Jullie visie en doorzettingsvermogen hebben ervoor gezorgd dat UNIZO Kinrooi een sterke en succesvolle vereniging is geworden. Dankzij jullie hebben we ondernemers in onze regio kunnen verenigen en staan we bekend als een betrouwbare partner voor het gemeentebestuur en andere instanties.

Vandaag de dag worden we geconfronteerd met een snel veranderende economie. De komst van e-commerce heeft de manier waarop we zaken doen veranderd en de toekomst van de kleine lokale handelaar beïnvloed. We zien de leegloop van fysieke winkels en de uitdagingen waar onze lokale ondernemers mee te maken hebben.

Maar laten we deze uitdagingen niet als obstakels zien, maar als kansen voor vernieuwing en groei. Als UNIZO Kinrooi hebben we de verantwoordelijkheid om onze leden te ondersteunen en te begeleiden in deze veranderende tijden. We moeten actief meedenken en acties ondernemen om onze lokale handelaars te helpen om te blijven concurreren en te gedijen in het digitale tijdperk.

Daarnaast moeten we ook aandacht besteden aan andere belangrijke kwesties, zoals de problemen in de landbouwsector, de betonstop en het stimuleren van circulair bouwen. Als ondernemers hebben we ook een verantwoordelijkheid ten aanzien van duurzaamheid en het beschermen van het milieu.

Bovendien wil ik in het licht van de komende gemeenteraadsverkiezingen benadrukken dat we als UNIZO Kinrooi een stem hebben en kunnen bijdragen aan het vormgeven van het beleid in onze gemeente. De discussie over de fusie van kleine gemeentes is een belangrijk onderwerp en het is essentieel dat we hierin betrokken zijn en onze belangen behartigen als lokale ondernemers.

Laten we samenwerken, onze krachten bundelen en onze stem laten horen. Als UNIZO Kinrooi hebben we al bewezen dat we een sterke gemeenschap kunnen vormen en een positieve impact kunnen hebben op ons economisch landschap. Ik ben ervan overtuigd dat we ook in de toekomst succesvol zullen zijn, dankzij onze veerkracht, onze innovatiekracht en onze sterke banden.

Ter afsluiting wil ik nogmaals onze voorgangers bedanken voor hun inzet en bijdrage aan UNIZO Kinrooi. Laten we samen vooruit kijken, met vertrouwen en optimisme. Op naar de volgende 25 jaar!

 

Peter Nies
Schepen van economie

Bedankt voor 25 jaar ondernemerschap en engagement.

25 jaar UNIZO Kinrooi, daar kan je alleen maar bewondering en respect voor hebben. En als schepen bevoegd voor lokale economie ben ik vooral ook heel dankbaar. Omdat UNIZO Kinrooi al 25 jaar het cement is tussen de Kinrooise ondernemers. Mensen samenbrengen, kennis delen, netwerken, waarderen, belangen vertegenwoordigen,… de activiteiten en verdiensten van UNIZO Kinrooi zijn zeer breed.

Te veel om allemaal te bespreken dus, daarom licht ik er graag enkele zaken uit. Om te beginnen de UNI-K Award, het grote ondernemersfeest van Kinrooi. Waar dik verdiende awards worden uitgereikt en de ideale setting gecreëerd wordt voor informele netwerking en vooral een memorabel feest. Al bij de eerste editie in 2015 was het duidelijk dat de UNI-K Award een blijver is. Het is een breed gedragen initiatief dat de juiste categorieën van ondernemers in de bloemetjes zet. Of in de spotlights. En sinds 2015 is het alleen maar verder gegroeid. Er werd geëvalueerd en bijgeschaafd, en voor ons als gemeente Kinrooi was het al die tijd al een no-brainer om dit initiatief (financieel) te ondersteunen. Net zoals het voor de Kinrooise ondernemers bijna een no-brainer geworden is om aanwezig te zijn. De UNI-K Award missen, dat doe je niet zo gemakkelijk…

Daarnaast sta ik nog graag even stil bij een van de weinige positieve gevolgen van de Corona periode: de win-win-win-actie. In de zomer van 2020 deelden het gemeentebestuur en UNIZO Kinrooi dezelfde bekommernis, namelijk hoe houden de Kinrooise handelaars, verenigingen en consumenten het hoofd boven water? Er ontstond het idee om mensen aan te moedigen om hun aankopen lokaal te doen, bij de Kinrooise handelaars. En als we het dan mogelijk zouden maken dat mensen hun bedrag van aankoop kunnen terugwinnen? En daarnaast datzelfde bedrag ook nog eens aan hun favoriete vereniging kunnen schenken? De win-win-win-actie was geboren. En wat ons betreft is ook dit een blijver. Van 2020 t.e.m. 2022 investeerden we vanuit gemeente Kinrooi reeds een budget van 40.000 euro, en ook voor de editie van 2023 voorzien we opnieuw 16.000 euro. Koop lokaal is de boodschap!

Ik heb nu slechts twee initiatieven belicht waar ik als schepen zelf bij betrokken ben, maar er is uiteraard nog zoveel meer… Denk maar aan alle AED-toestellen die van Kinrooi een hartveilige gemeente maken, ook daarbij speelde UNIZO Kinrooi samen met Rode Kruis Kinrooi een cruciale rol. Het mag duidelijk zijn: een dikke proficiat en bedankt voor 25 jaar ondernemerschap en engagement!

 

Jo Brouns
Titelvoerend burgemeester

UNIZO Kinrooi viert een zilveren jubileum. Iets om trots op te zijn, te koesteren maar vooral ook om dankbaar voor te zijn. UNIZO Kinrooi doet ertoe!

Deze organisatie slaagt er in onze gemeente al een kwarteeuw in om ondernemers te verenigen vanuit de meest collegiale mindset. Bovendien bouwt ze niet louter bruggen binnen de eigen rangen, maar breekt ze ook uit. Vanuit mijn ervaringen als burgemeester – en ik hoor dit nog steeds van mijn lokale collega’s – is de wisselwerking tussen de belangenbehartiger en het gemeentebestuur optimaal. Langs beide kanten houdt men vinger aan de pols, heeft men oog voor noden en wensen, en zoekt men tezamen naar de best mogelijke samenwerking en een optimaal kmo-klimaat.

UNIZO is én blijft nodig. Broodnodig. Als netwerkorganisatie versterkt ze het economisch weefsel, vertolkt ze de stem van de ondernemers en zet ze mee de schouders onder de ontwikkeling en uitbouw van performante kmo-zones en bruisende handelskernen. Achter de stenen façades van winkel- en bedrijfspanden bevinden zich stuk voor stuk geëngageerde ondernemers die zorgen voor welvaart en tewerkstelling. Ze hebben hart voor de zaak én de samenleving.

UNIZO Kinrooi is van meet af aan een erg actieve afdeling geweest. Dat is ze anno 2023 nog steeds en dit heeft zich reeds vertaald in heel wat moois. Ik denk spontaan aan de investering in defibrillatoren, waarbij er in 2027 dankzij een actie van UNIZO Kinrooi, Rode Kruis afdeling Kinrooi, het gemeentebestuur van Kinrooi en tal van lokale handelaars 15 extra AED-toestellen in het straatbeeld verschenen. Met één toestel op 550 inwoners is Kinrooi sindsdien de meest hartveilige gemeente van België!

De jaarlijkse Uni-K Awards is inmiddels een goed ingeburgerde gala-avond. Een feest voor al wie onderneemt maar bovenal een moment waarop slim, dynamisch en kwaliteitsvol ondernemerschap vol in de schijnwerpers wordt geplaatst. Noblesse oblige.

De Win-Win-Win-actie rond de feestdagen: nog zo’n goed voorbeeld van vruchtbare samenwerking tussen lokaal bestuur en UNIZO met een groot maatschappelijk draagvlak. Kortom: voorbeelden te over.

Ik ben er rotsvast van overtuigd dat de Kinrooier tak van deze belangenbehartiger uit het goede, het juiste hout gesneden is. De toekomst oogt alleszins mooi voor UNIZO Kinrooi. Bij deze een oproep om positief kritisch te blijven, in te blijven zetten op actieve dialoog, te blijven zoeken naar verbinding. Want stevige bruggen: die bouw je best samen!

Van harte gefeliciteerd met 25 jaar UNIZO Kinrooi!

 

Marcel Dirkx
in overleg met Theo Schoofs (+)

Toen in 1998 UNIZO Kinrooi werd opgericht, was Theo Schoofs burgemeester en ikzelf schepen van oa. economie. We hadden direct begrepen dat UNIZO een vereniging was waar we rekening mee moesten houden. UNIZO had de ambitie om het ondernemen in Kinrooi naar een hoger niveau te tillen. Ze organiseerde verschillende activiteiten voor hun leden en voor gans Kinrooi.

Als spreekbuis van de ondernemers van Kinrooi kwamen ze ook aankloppen bij het schepencollege. In het overleg tussen het college en het bestuur van UNIZO werden verschillende bezorgdheden besproken. Ik herinner mij nog goed dat hun belangrijkste actiepunt voor de gemeente Kinrooi was het uitbouwen van een ondernemersloket: Aan dit loket wordt de (beginnende) ondernemer ontvangen door een ambtenaar die, met kennis van zaken, de ondernemer kan bijstaan met de administratieve afhandeling van vergunningsdossiers en met andere vragen. Het internet en de digitale dienstverlening waren nog helemaal niet uitgebouwd zoals vandaag, zodat het persoonlijk contact tussen de ondernemer en de ambtenaar zeer belangrijk was.

In het overleg werd natuurlijk ook gesproken over de lasten(belastingen) die de gemeente en de andere overheden oplegde aan de ondernemers. Belastingen zijn ook vandaag  voor ondernemers nog altijd een moeilijke pijnpunt. En een andere steeds terugkerende vraag van UNIZO was de verbetering van de mobiliteit met daaraan gekoppeld de leefbaarheid van de woonkernen. In 1998 was het kruispunt in Kinrooi nog uitgerust met verkeerlichten die regelmatig voor ergernis zorgde, samen met het zwaar transport dat door Kinrooi blijft rijden.

Het regelmatig overleg tussen de gemeente Kinrooi en UNIZO heeft het ondernemersklimaat in Kinrooi zeker verbeterd. Zodat we terecht kunnen zeggen dat UNIZO Kinrooi in de afgelopen 25 jaar zeker gezorgd heeft voor het verschil.

Nuttig voor jou