Meer dan 75 jaar UNIZO Kruisem en een vernieuwd bestuur, dat vraagt om een interview. We spraken de eerste vrouwelijke voorzitter van UNIZO Kruisem Elien Vroman, ondervoorzitter Tim Isebaert en secretaris Gunther Schuddinck. 

Wie is UNIZO Kruisem? 

Tim: “UNIZO Kruisem bestaat al meer dan 75 jaar, dus we zijn wel een gevestigde waarde in de gemeente. We zitten met een redelijk groot bestuur dat de laatste jaren wel heel erg verjongd is, sinds de fusie tussen Kruishoutem en Zingem heeft plaatsgevonden.” 

“En wat heel speciaal is aan UNIZO Kruisem, is dat Elien nog maar de vierde voorzitter van het bestuur is én ze is de eerste vrouwelijke en jongste voorzitter. Allemaal mijlpalen in onze geschiedenis.” 

Ik mag dus stellen dat jullie over het algemeen wel nieuwe dingen gaan uitproberen? 

Gunther: “Inderdaad, dat moet ook. De ondernemer van nu is niet meer dezelfde als de ondernemer van 20 jaar geleden, dus daar moeten wij ons ook aan aanpassen. En dat kan enkel als je net die ‘nieuwe’ ondernemers ook aan boord hebt.” 

Tim: “We willen ook zeker meer doen voor de starters en online ondernemers in onze gemeente, dat zijn we aan het uitwerken.” 

Elien: “We gaan ook vooral echt focussen en efficiënter proberen te werken en vergaderen.” 

En wat wordt die focus dan dit jaar? 

Elien: “We willen zorgen voor actieve netwerking. Dat wil zeggen: meer kruisbestuiving zodat de ondernemers niet naar hun vertrouwde groepje gaan op onze events, maar dat ze ook anderen leren kennen en zo ook een nieuw doelpubliek aanspreken.” 

Wat staat er dit jaar op de planning? 

Elien: “We hebben net een succesvol eerste ondernemerscafé achter de rug, met dartsinitiatie. Daarna organiseren we samen met de gemeente de vijftigste editie Feest op het Plein, met animatie, foodtrucks,… een heel gekend event in onze gemeente.” 

Tim: “Dit najaar organiseren we ook weer een ondernemerscafé en voor Dag van de Ondernemer een infosessie rond de elektrificatie van het wagenpark en onze eindejaarsactie.” 

Gunther: “Dat zijn leuke momenten om eens met de ondernemers een babbeltje te doen en om hen te leren kennen in een informele sfeer.” 

“We willen dit jaar meer inzetten op kruisbestuiving tussen de ondernemers in Kruisem”

UNIZO Kruisem

Wat willen jullie nog bereiken voor ondernemers in de gemeente? 

Elien: “We krijgen de indruk dat de gemeente wel heel veel wil doen om Kruisem te promoten bij de inwoners en om het leuk te maken om in de gemeente te komen wonen. Maar wat de lokale economie betreft, vinden we toch dat er meer inspanning mag gebeuren in de gemeente. Daar gaan wij zeker op hameren.” 

Tim: “Er zijn ook wel wat spanningen geweest door wegenwerken die bleven duren en nefast geweest zijn voor de lokale economie.” 

Wat typeert de Kruisemse ondernemer? 

Tim: “De Kruisemse ondernemers zijn een mengelmoes van ondernemers over verschillende generaties heen.” 

Gunther: “In het begin zijn ze wat argwanend, maar eens je aanvaard bent gaan ze voor elkaar door het vuur. Loyaal, maar wel kritisch in het begin.” 

Wat zijn jullie ambities met UNIZO Kruisem? 

Elien: “We willen samen met de gemeente Kruisem terug leuk maken om te ondernemen. Nu wordt er vooral gefocust op vrije tijd en het verenigingsleven, maar wij willen laten zien dat Kruisem ook een heel fijne gemeente voor ondernemers is.” 

Tim: “We willen de kloof tussen Kruishoutemse en Zingemse ondernemers nog een beetje kleiner maken door events in beide deelgemeenten te organiseren.” 

Nuttig voor jou