Ondernemers moeten in de best mogelijke omstandigheden kunnen ondernemen. Daarom stelt UNIZO Groot Ledegem enkele speerpunten op voor een ondernemersvriendelijk beleid om zo de lokale prioriteiten op de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024 naar voor te brengen. We blijven als lokale ondernemersvereniging de ondernemer inspireren, voeden, versterken en verbinden. #UNIZOGrootLedegemkomtop!

Aan de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen 2024; De wereld verandert! De maatschappelijke uitdagingen zijn talrijk, complex en kunnen enkel via samenwerking worden aangepakt.  Dankzij de digitalisering speelt het ondernemen zich af in een geglobaliseerde context: we zijn verbonden met mensen aan de andere kant van de wereld, startups zoeken werkkapitaal in Dubai en bepaalde taken worden uitbesteed naar de andere kant van de wereld. Voor internationaal aangestuurde ondernemingen is fysieke verankering vaak een zeer relatief begrip geworden. Tegelijkertijd zien we dat de consument houvast zoekt in het authentieke, nabije en herkenbare. De mens achter het product of de dienst blijft belangrijk.

We zijn ervan overtuigd dat nabijheid cruciaal is en blijft om relevant te zijn, en juist in deze context zijn de zelfstandige ondernemers een stabiel baken: zij staan open voor de kansen die de wereld hen biedt, maar blijven geworteld in hun streek; zij zorgen ervoor dat mensen in hun buurt kunnen gaan werken en betalen via sponsoring het voetbaltruitje van onze kinderen.

Een ondernemersvriendelijk beleid geeft dus antwoord op de noden en uitdagingen waar ondernemers vandaag voor staan. UNIZO Groot-Ledegem bepaalde 5 speerpunten voor een ondernemersvriendelijk beleid:

 

1. Faciliteer een structureel gesprek (2x/jaar) tussen het gemeentebestuur en UNIZO “Groot-Ledegem“.

Als UNIZO “Groot-Ledegem“, Lokale ondernemersvereniging of klankbord voor ondernemers uit Ledegem en Sint-Eloois-Winkel kunnen we jullie informeren over de behoeften, noden en bezorgdheden van de bedrijven in onze gemeente. Tegelijkertijd kunnen we als UNIZO ook input ontvangen van jullie over lopende initiatieven en plannen die de ondernemer voeden. We voelen dat we nog meer in dialoog met elkaar de krachten kunnen bundelen, in functie van de ondernemer. Tegelijkertijd kunnen we als UNIZO ook input ontvangen van jullie over lopende initiatieven en plannen die de ondernemer voeden. Zijn er zaken die overlappen, dan bundelen we graag de krachten.

2. Ga als gemeente Ledegem voor een jaarlijkse ondernemersavond waar startende ondernemers voorgesteld worden.

Als UNIZO Ledegem en UNIZO Sint-Eloois-Winkel pleiten we voor de oprichting van een jaarlijkse ondernemersavond in onze gemeente. Tijdens deze avond krijgen startende ondernemers de gelegenheid om zichzelf en hun bedrijf voor te stellen aan een breed publiek van lokale stakeholders, waaronder andere ondernemers, vertegenwoordigers van de gemeente en potentiële klanten.

3. Zet “vlotte bereikbaarheid” bovenaan de agenda, in alle opzichten.

Met UNIZO erkennen en delen we de bezorgdheden van onze ondernemers over verschillende mobiliteitsthema’s in in onze zoals het circulatieplan of communicatie bij openbare werken. We zijn er ons verder van bewust dat het geen evidentie is om bepaalde issues inzake mobiliteit op korte termijn en in één-twee-drie van de “baan” te helpen maar we vragen de gemeente wel om te blijven luisteren naar de inwoners en de ondernemers meer specifiek.

4. Blijf werken aan een kernversterkend handelsbeleid en laat groot Ledegem als aantrekkelijke gemeente nog meer floreren.

Een levendige en bloeiende handelskern is essentieel voor het welzijn en de aantrekkelijkheid van onze gemeente. Het vormt het kloppende hart van onze gemeenschap, waar inwoners samenkomen, winkelen en sociale interactie hebben. Daarom is het van groot belang dat we blijven investeren in het versterken en verbeteren van onze handelskernen.

5. Zorg voor voldoende Bancontact-punten in Groot Ledegem en ga in gesprek met UNIZO voor de plaatsing ervan.

De “Batopin-kwestie” is een gedeelde bezorgdheid van zowel UNIZO Ledegem als UNIZO Sint-Eloois-Winkel. Er zijn heel wat banken verdwenen, en ondernemers uit onze volledige gemeente moeten zich weren naar deelgemeentes om hun cash geld te droppen. We ijveren voor transparantie in het dossier en inspraak bij de plaatsing van extra cash-punten, want we zijn ervan overtuigd dat cash geld nog voor jaren zal meedraaien.