Meer inzetten op de Ramadan? Dat doe je zo!

Ieder jaar zien we ondernemers inspelen op 'traditionele' gebeurtenissen: Pasen, communies, Lentefeest, Valentijn, Kerstmis... Met de start van de Ramadan wil UNIZO graag alle handelaars aanmoedigen die zich willen richten op de Brusselse moslims. Net als de andere traditionele gebeurtenissen is de Ramadan ook een culturele traditie en een familiegebeuren vol commerciële kansen voor ondernemers.
Dit jaar loopt de Ramadan van 22 maart tot 21 april. Het Suikerfeest wordt tussen 21 en 22 april gevierd. Tijdens deze periode vast een groot aantal moslims tussen zonsopgang en zonsondergang. Elk jaar verschuift de maand een tweetal weken naar voren, waardoor de deelnemende moslims nu, een groter aantal uren daglicht moeten zien te overbruggen en pas rond 20u ’s avonds het vasten mogen verbreken.
Tijdens de Ramadan geeft het gemiddelde moslimgezin meer uit aan boodschappen dan tijdens de andere maanden en piekt de vraag naar goede en verse voeding. De aankopen gebeuren vooral in de winkels die tijdens de ramadan langer open zijn en speciale promoties aanbieden.
Omdat men dagelijks iets nieuws en vers op de tafel wil, worden er vooral veel verse dingen gekocht. Typische Ramadan-aankopen zijn zuivel (melk, karnemelk en kaas), dadels, basisproducten (vlees, olie, bloem en eieren) en zoetigheden. Ook cadeautjes voor familieleden (pralines, parfums, schoenen, textielproducten…) en nieuwe kleren voor het Suikerfeest zijn erg in trek. Dit zijn commerciële opportuniteiten voor de distributiesector en alle retailers.
Wil je de moslimgemeenschap deel van uw klantenbestand maken? Met deze simpele tips haal je meer uit de Ramadan!
De voedingssector
Je hoeft als handelaar je aanbod niet radicaal te wijzigen tijdens de Ramadan om moslimklanten aan te trekken. 95% van de producten die tijdens de moslim vastenmaand worden gekocht zijn basisproducten. Wat telt is de communicatie: een affiche of een bordje met ‘fijne Ramadan’, een Ramadanstandje met bepaalde producten, een kleine wijziging in de winkeldecoratie… Allemaal signalen naar de moslim klant dat hij welkom is en zijn aankopen bij jou kan doen.
Een kleine vernieuwing in het aanbod is een troef: bakkers kunnen bijvoorbeeld koeken aanbieden die gemaakt zijn met producten die tijdens de Ramadan meer worden geconsumeerd: dadels, honing, amandelen… Winkeliers kunnen een extra voorraad voorzien van fruitsap, zoetigheden, dadels enzovoort. Speciale promoties en kortingen zijn aangeraden tijdens de Ramadan.
De horecasector
Horecaondernemers laten omzet liggen door niet gericht in te spelen op de Ramadan. Dit jaar valt de Ramadan tussen 22 maart en 21 april. Wat inhoudt dat pas na zonsondergang rond 20u ‘s avonds gegeten kan worden. Restaurants kunnen hierop inspelen door take-away Ramadanmaaltijden aan te bieden: verschillende halal gerechtjes kunnen als iftar (ramadanmaaltijd) aangeboden worden.
De kledingzaken
In bepaalde landen zien kledingwinkels een enorme omzetstijging vlak voor het Suikerfeest, het feest aan het einde van de ramadan. Je kan daar op inspelen door een groter assortiment feestelijke kleding aan te bieden, Ramadancollecties voor moslima’s, feestelijke outfits zoals jurken en broekpakken… Promoties en speciale aanbiedingen trekken altijd klanten aan.
Communicatie
Om moslimklanten aan te trekken is communicatie zeer belangrijk, daarom moet de juiste communicatiestrategie gehanteerd worden. Moslims vormen een hechte community die heel snel van mond-tot-mond communiceert. Bij elke campagne moet men bekijken wie de ‘influencers’ en de ‘trendsetters’ zijn. De sociale media zijn zeer populair bij de allochtone bevolking, maar de inhoud van de boodschap moet interessant en relevant zijn om te delen.
Divers personeel leidt tot divers cliënteel
Diversiteit is een sleutelwoord: je kan moeilijk klanten verwachten uit een bepaald segment van de bevolking als je die zelf niet tewerkstelt. Retailers die geen aandacht voor de diversiteit hebben, laten een groot stuk van de arbeidsmarkt en consumptiemarkt onbenut.
Meer info over de diversiteitsplannen van het Brussels Gewest vind je op de website van Actiris.