Textielreiniger Nieuwkuis Ruvi Shop in Menen kreeg voor zijn ambitieuze Eco-Project een renteloze lening van Legia Lokaal Investeren. Werk jij ook aan een vernieuwend project met een duurzame meerwaarde voor de maatschappij? Vraag dan via Unizo Rekkem-Lauwe-Menen investeringssteun aan bij Legia Lokaal Investeren.

 

Om in aanmerking te komen voor een renteloze lening van Legia Lokaal Investeren, moet een project duidelijk afwijken van de normale dagelijkse activiteiten. “Bij de beoordeling houden we vooral rekening met het vernieuwende karakter voor het bedrijf of de sector, de maatschappelijke meerwaarde en de organisatorische en financiële haalbaarheid”, benadrukt Marc Desmet, voorzitter van de raad van bestuur.

“Het Eco-Project van Nieuwkuis Ruvi Shop voldoet helemaal aan onze selectiecriteria”, vult bestuurder Bernard Coorevits aan. “Het is geen verzameling losse acties, wel een totaalconcept met een duidelijke visie. Nieuwkuis Ruvi Shop engageert zich verregaand om maatschappelijk verantwoord te ondernemen en is een voorbeeld voor de hele sector.”

 

Minder CO2

In 2012 verhuisde Nieuwkuis Ruvi Shop van de Bruggestraat in Menen naar een nieuwbouw in de Ieperstraat. Voor Viviane Maes en Franky Soetaert, zaakvoerders van Nieuwkuis Ruvi Shop, het uitgelezen moment om te bekijken hoe ze hun energieverbruik konden verlagen en hun ecologische voetafdruk verkleinen. Ze banden alle schadelijke chemische stoffen en schakelden over op een reinigingsproduct dat biologisch afbreekbaar is. Met een warmtepomp en warmtewisselaar recupereren ze de restwarmte uit het reinigingsproces. Die gebruiken ze om het water en het gebouw te verwarmen. Regenwater koelt de machines.

Onder de noemer Eco-Project zet Nieuwkuis Ruvi Shop verdere stappen in het verduurzamingstraject. Viviane en Franky: “Dankzij de renteloze lening van Legia Lokaal Investeren konden we onze dieselbestelwagen vervangen door een elektrische. We optimaliseerden bijkomend de transporten van en naar de depots waar onze klanten hun textiel afleveren en ophalen. Die twee acties deden onze jaarlijkse CO2-uitstoot met 1800 kg dalen. Door te investeren in zonnepanelen nemen we elk jaar 9900 Kwh minder stroom van het net af. Dat resultaat in 6400 kg CO2 minder per jaar. Binnenkort voorzien we de reinigingsketting van ledverlichting: opnieuw een manier om energie te besparen.”

 

Minder afval

Ook het afvalvraagstuk houdt de zaakvoerders bezig. Papieren en plastic verpakkingen gebruiken ze alleen als dat echt nodig is. Ze stimuleren hun klanten om ze te hergebruiken en om hun eigen hanger of hoes mee te brengen. De zaakvoerders zoeken ook uit of ze kunnen overschakelen op verpakkingen uit 100 procent gerecycleerd materiaal.

“De steun van Legia Lokaal Investeren motiveert ons om verder te gaan op de ingeslagen weg”, besluiten Viviane en Franky. “We hopen dat veel collega-ondernemers uit Menen en omgeving de kans grijpen om mee het verschil te maken!”

 

Hoe steun aanvragen?

Werk je als zelfstandige of kmo in Menen of omgeving aan een innovatief project waarvoor je een renteloze lening wil aanvragen bij Legia Lokaal Investeren? Maak dan voor de eerste screening door Unizo Rekkem-Lauwe-Menen een beknopt dossier klaar waarin je de volgende informatie opneemt:

  1. gegevens aanvrager (naam onderneming, Unizo-lidnummer, ondernemingsnummer, volledig adres, naam contactpersoon en contactgegevens)
  2. omschrijving project en doel
  3. omschrijving vernieuwend / innovatief karakter
  4. omschrijving toegevoegde waarde voor de maatschappij
  5. omvang behoefte aan financiële steun

Mail deze informatie naar Julie Fournier, voorzitster van Unizo Rekkem-Lauwe-Menen (unizo.menen@gmail.com). Het bestuur van Unizo Rekkem-Lauwe-Menen toetst de informatie die je ons bezorgt af aan de selectiecriteria van Legia Lokaal Investeren. Op basis daarvan adviseren we je om al of niet verder te gaan met een meer gedetailleerd dossier. Het is de raad van bestuur van Legia Lokaal Investeren die finaal beslist of je financiële steun krijgt of niet.

 

Meer info: www.legialokaalinvesteren.be

Nuttig voor jou