Momenteel loopt het theaterstuk ‘Man in de mist’ van theatergroep Het Nieuwstedelijk in verschillende zalen. Normaliter is dat nieuws voor de cultuurpagina’s, ware het niet dat dit stuk gaat over wat een faillissement met een ondernemer doet. Een thema dat ons als ondernemersorganisatie niet onberoerd laat.

Doordat UNIZO elke dag ondernemers in de kijker zet met succesverhalen, kan het lijken dat een ondernemerspad enkel over rozen gaat. De realiteit is enigszins anders. Ondernemer word je met vallen en opstaan. Ondernemer blijf je door na het vallen te blijven opstaan. Dat is ook het uitdagende en boeiende van ondernemen.

Het heeft echter ook een keerzijde: tegenslagen kunnen leiden tot een faling. En falen blijft een gevoelig thema. Wellicht ook omdat iedereen wel eens facturen onbetaald heeft gezien door een faillissement. Frustrerend, zeker bij een kwalijke faling.

Maar een meerderheid heeft er niet voor gekozen om een droom te zien uiteenspatten. Niet zelden komt een ondernemer gebroken uit een faling en is wat rest een lang rouwproces. Is dat een reden om ondernemerschap af te raden? Of om tegenslagen te verheerlijken? Nee, maar er mag af en toe wel wat tegengewicht zijn voor de verheerlijking van alleen maar succesverhalen. Want laten we vooral niet vergeten dat succesverhalen niet zelden een aaneenschakeling zijn van tegenslagen die overwonnen werden.

PS: Op maandag 28 maart organiseert UNIZO Limburg een voorstelling exclusief voor ondernemers. Klik hier voor meer info & tickets.

Bart Lodewyckx
Gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg

reageer