#UNIZO Meulebeke komt op!

Ondernemers moeten in de best mogelijke omstandigheden kunnen ondernemen. Daarom stelt UNIZO Meulebeke enkele speerpunten op voor een ondernemersvriendelijk beleid om zo de lokale prioriteiten op de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024 naar voor te brengen. We blijven als lokale ondernemersvereniging de ondernemer inspireren, voeden, versterken en verbinden. #UNIZOMeulebekekomtop!

Aan de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen 2024; De wereld verandert! De maatschappelijke uitdagingen zijn talrijk, complex en kunnen enkel via samenwerking worden aangepakt.  Dankzij de digitalisering speelt het ondernemen zich af in een geglobaliseerde context: we zijn verbonden met mensen aan de andere kant van de wereld, startups zoeken werkkapitaal in Dubai en bepaalde taken worden uitbesteed naar de andere kant van de wereld. Voor internationaal aangestuurde ondernemingen is fysieke verankering vaak een zeer relatief begrip geworden. Tegelijkertijd zien we dat de consument houvast zoekt in het authentieke, nabije en herkenbare. De mens achter het product of de dienst blijft belangrijk.

We zijn ervan overtuigd dat nabijheid cruciaal is en blijft om relevant te zijn, en juist in deze context zijn de zelfstandige ondernemers een stabiel baken: zij staan open voor de kansen die de wereld hen biedt, maar blijven geworteld in hun streek; zij zorgen ervoor dat mensen in hun buurt kunnen gaan werken en betalen via sponsoring het voetbaltruitje van onze kinderen.

En juist daarom komt UNIZO Meulebeke op! Een ondernemersvriendelijk beleid geeft antwoord op de noden en uitdagingen waar ondernemers vandaag voor staan. UNIZO bepaalde daarom 5 speerpunten voor een ondernemersvriendelijk beleid;

1. De communicatie nav de fusie loopt vlot momenteel. We pleiten met UNIZO Meulebeke voor het aanhouden van die vlotte communicatie en ijveren voor een aanspreekpunt na de fusie bij vragen of bezorgdheden.

De communicatie rondom de fusie verloopt momenteel naar behoren, waarvoor we onze waardering willen uitspreken. Er zijn heel wat inspanningen gedaan (app, infoavonden,...) die ten goede komen van elke inwoner. We benadrukken echter het belang van het handhaven van deze vlotte communicatiestroom, zowel tijdens als na de fusieperiode. Als UNIZO Meulebeke pleiten we voor het instellen van een permanent aanspreekpunt voor ondernemers, waar zij terecht kunnen met vragen of bezorgdheden met betrekking tot de fusie. Het is van essentieel belang dat ondernemers zich gehoord voelen en dat er snel en adequaat wordt gereageerd op hun zorgen.

2. Bestendig een flexibel belastingsreglement, en zorg ervoor dan ondernemers uit onze mooie gemeente niet opgezadeld worden met extra belastingen na de fusie.

Wij dringen erop aan om een flexibel belastingreglement te handhaven, met name om ervoor te zorgen dat ondernemers uit onze gemeente niet worden belast met extra lasten als gevolg van de fusie. Het is van cruciaal belang dat het belastingbeleid gunstig blijft voor onze lokale bedrijven en ondernemers, zodat zij kunnen blijven gedijen en bijdragen aan de economische groei van Meulebeke. We roepen op tot transparantie en overleg bij het vaststellen van belastingtarieven, met oog voor de belangen van de lokale ondernemersgemeenschap.

3. Herevalueer het circulatie- & parkeerbeleid in samenwerking met UNIZO Meulebeke.

Het circulatie- en parkeerbeleid heeft een directe invloed op de bereikbaarheid van onze lokale handelszaken en het welzijn van onze ondernemers. Daarom is het belangrijk om dit beleid regelmatig te evalueren en indien nodig aan te passen. We stellen voor om samen te werken met UNIZO Meulebeke om het huidige beleid te herzien en oplossingen te vinden die tegemoet komen aan de behoeften van zowel ondernemers als inwoners.

4. Blijf handel doen met ondernemers uit onze gemeente, en organiseer een sessie “Doe zaken met gemeente Meulebeke in samenwerking met UNIZO.

Als UNIZO Meulebeke is het onze taak om achter de lokale ondernemers te staan en willen we benadrukken hoe belangrijk het is om aanbestedingen te blijven doen met bedrijven uit onze gemeente. Onze lokale ondernemers zijn goed zijn voor 70% van de werkgelegenheid. Het is van groot belang om handel te blijven doen met ondernemers uit onze eigen gemeente. Daarom stellen we voor om een sessie te organiseren "Doe Zaken met Gemeente Meulebeke", waar lokale ondernemers de kans krijgen om kennis te maken met de aankoopverantwoordelijken. UNIZO levert een spreker aan die het praktische luik op hem neemt.

5. Faciliteer korte-keten initiatieven in de brede zin van het woord. Blijf “winkelhieren” in Meulebeke.

UNIZO Meulebeke pleit voor het faciliteren van korte-keten initiatieven in de breedste zin van het woord. Het bevorderen van lokale handel en het ondersteunen van initiatieven zoals 'winkelhieren' is van groot belang voor de veerkracht en duurzaamheid van onze gemeente. Wij moedigen de politieke partijen aan om beleid te ontwikkelen dat lokale ondernemers stimuleert en ondersteunt, en dat de banden tussen producenten en consumenten versterkt.

Nuttig voor jou