Elke onderneming in België moet (wettelijk) verplicht een bankrekening hebben, op naam van de onderneming. Is jouw onderneming een vennootschap, dan zal dat dus per definitie een professionele rekening zijn. Run je een eenmanszaak, dan ben je niet verplicht om een professionele bankrekening te hebben. Je kan er ook voor kiezen om gewoon hun privérekening te gebruiken. Toch kies je ook in dit geval best voor een aparte, professionele rekening.

Wist je dat je ook online vlot je zakelijke bankrekening kan openen?

Lees er alles over op de website van KBC.

Ontdek de zakelijke rekening

Om deze redenen neem je altijd best een zakelijke bankrekening:

1. Je persoonlijke bankrekening hou je liever privé

De eerste reden hebben we al gegeven: elke onderneming is verplicht om een eigen bankrekening te hebben, en die te vermelden op alle documenten van de onderneming (brieven, facturen, orders, …). Als je geen afzonderlijke rekening hebt, moet je dus je eigen persoonlijke rekening vermelden op al die stukken…

2. Je wil een zuiver overzicht van je zakelijke bankverrichtingen

Daarnaast is het aanhouden van een aparte rekening ook gewoon veel handiger om de inkomsten en uitgaven van jouw onderneming in kaart te brengen. Je kan dan veel beter opvolgen hoeveel geld er binnenkomt, en hoeveel er wordt uitgegeven. Dat maakt het ook veel makkelijker om met boekhoudprogramma’s tendensen vast te stellen, uitgaven te beheren, voldoende reserves aan te leggen, … . Je krijgt dus een veel beter zicht op jouw onderneming. 

3. Je wil niet dat fiscus ook je privé-uitgaven controleert

Maar de belangrijkste reden is misschien dat je met een professionele rekening de fiscus weghoudt van jouw persoonlijke uitgaven. De fiscus heeft immers het recht om de rekeningen van jouw onderneming te controleren. En als je maar één rekening hebt voor zowel jouw persoonlijke uitgaven als die van jouw onderneming, dan kan de fiscus dus alles op die rekening controleren…

Samengevat

Je doet er best aan om ook als eenmanszaak een aparte rekening te openen. Dat mag opnieuw een gewone bankrekening zijn, maar banken koppelen vaak specifieke voordelen aan een echte zakelijke rekening (betere mogelijkheden om krediet op te nemen, specifieke mogelijkheden om online te bankieren voor jouw zaak, …). Je loopt best even langs bij de bank om te kiezen welke rekening bij jouw bedrijf past.

Wist je dat je ook online vlot je zakelijke bankrekening kan openen?

Lees er alles over op de website van KBC.

 Ontdek de zakelijke rekening

Nuttig voor jou