Op 30 juni 2022 hebben de Europese Unie en Nieuw-Zeeland de onderhandelingen voor een handelsakkoord afgerond. Dat is goed nieuws voor de Belgische ondernemer, want momenteel zijn goederen vanuit ons land onderhevig aan een tarief van gemiddeld 8-18%. Door het nieuwe handelsakkoord zullen alle tarieven op de Europese export naar Nieuw-Zeeland op termijn verdwijnen.

Waarom een handelsakkoord?

De handel in goederen tussen de twee partners is de afgelopen jaren gestaag toegenomen en bedroeg in 2021 meer dan 8 miljard euro. De EU is de op twee na grootste handelspartner van Nieuw-Zeeland. Volgens de EU zou de handel tussen Nieuw-Zeeland en de EU met 36% kunnen toenemen; de handel in goederen zou met 47% kunnen toenemen, terwijl de handel in diensten met 14% zou kunnen toenemen. Volgens Flanders Investment and Trade bedroeg de Belgische export naar Nieuw-Zeeland in 2021 418,13 miljoen euro en de import van Nieuw-Zeeland 355,79 miljoen euro. Het Vlaamse aandeel daarin was aan de exportzijde 92,56% en aan de importzijde 99,42%.

Wat betekent dit voor de Vlaamse KMO?

Hoewel Nieuw-Zeeland niet de grootste handelspartner is van ons land, opent het handelsakkoord nieuwe deuren voor KMO’s die willen investeren of samenwerken met Nieuw-Zeeland. De import en export van en naar Nieuw-Zeeland zal niet alleen goedkoper worden door het wegvallen van de tarieven, maar ook makkelijker. Een van de doelstellingen van het handelsakkoord is namelijk de handelaren een efficiënt en transparant douaneproces aan te bieden.

Een bijkomend voordeel van de tariefafschaffing, een vereenvoudigd douaneproces en compatibele technische voorschriften is dat de KMO’s met kleinere handelsvolumes kunnen concurreren met grotere ondernemingen. Dit vergroot ook de mogelijkheden voor KMO’s om deel uit te maken van supply chains en om e-commerce, overheidsopdrachten en diensten aan te bieden op de Nieuw-Zeelandse markt.

Belangrijk om te weten is wel dat het handelsakkoord nog niet meteen in werking zal treden. Verschillende Europese instanties moeten de teksten nog goedkeuren vooraleer het akkoord effectief in werking kan treden.

Interessante sectoren in Nieuw-Zeeland

De Belgische export naar Nieuw-Zeeland bestaat momenteel vooral uit chemische en farmaceutische producten en uit machines, toestellen en elektrisch materieel. De import daarentegen bestaat voor het grootste deel uit plantaardige producten (kiwi’s) en dierlijke producten. Naast deze sectoren zijn er ook andere potentieel interessante sectoren in Nieuw-Zeeland zoals de agro-industrie, de biotechnologie, de drank- en voedingssector, de bouwsector en de e-commerce.

Meer info: