In Gent kunnen student-ondernemers terecht bij Gentrepreneur, een samenwerking tussen HOGent, Arteveldehogeschool en UGent. Met The Company biedt Gentrepreneur hen een veilige omgeving om hun eerste stappen als ondernemer te zetten. Coördinator Hilde Gekiere en haar collega’s begeleiden een diverse groep student-ondernemers. “Ze doen de meest uiteenlopende dingen, en ze zijn allemaal vast van plan om ook na hun studies te blijven ondernemen,” vertelt Gekiere.  

Tekst: Hannah Van Ootegem - Foto’s: Geert De Rycke 

Gekiere: “Oost-Vlaanderen is bij mijn weten de provincie met de meeste student-ondernemers van België. Stad Gent, de provincie en de verschillende Gentse onderwijsinstellingen hebben heel veel draagvlak gecreëerd voor ondernemers. The Company heeft de ruimte en de slagkracht om student-ondernemers te ondersteunen. De samenwerking tussen de verschillende onderwijsinstellingen maakt The Company uniek in binnen- en buitenland.” 

Wat mogen student-ondernemers van The Company verwachten? 

Gekiere: “Wij bieden een veilige omgeving waarbinnen zij kunnen ondernemen. Sommige student-ondernemers hebben koudwatervrees; ze hebben grote omzetten; of ze werken in een team, maar zijn nog niet klaar om een eigen vennootschap op te richten… Zij kunnen bij The Company terecht. Wij bieden hen een ondernemingsnummer en doen hun administratie zodat zij zich volledig kunnen toeleggen op hun producten en de verkoop. Hier vinden ze ook een netwerk en een klankbord.” 

Blijven ze ook na hun studies ondernemen? 

Gekiere: “Wij zien onszelf als incubator voor studenten in een traject naar een eigen vennootschap. Heel wat studenten zullen uiteindelijk ook een eigen ondernemingsnummer aanvragen. Uit een bevraging bij alle oud-coöperanten bleek dat zeker 50% is blijven ondernemen in bij-of hoofdberoep. Bijna alle anderen zijn in een managementfunctie terechtgekomen.” 

 

Een nieuwe lichting ondernemers 

Relastics: van gebruikte yoghurtpotjes tot hippe winkelinrichting 

Joey Pleune, Jelle Vets, Jitse Goes zijn drie van de vijf studenten achter Relastics. Ze maken meubilair op basis van platen die voor 100% uit gerecycleerd plastic afval bestaan.  

Pleune: ”Met Relastics schakelen we bestaande processen aan elkaar om tot een afgewerkt product te komen. Ons plaatmateriaal is vrij nieuw voor de Belgische markt.” 

Vets: “In tegenstelling tot andere producten van gerecycleerd plastic zijn de platen niet grijs, maar net heel kleurrijk. Ze zijn ook volledig recycleerbaar omdat we geen verf of lijm gebruiken. Het duurzame plaatje klopt, letterlijk en figuurlijk.” 

Goes: “Nu kopen we onze platen aan, maar we willen het productieproces onder controle krijgen, zodat we zelf platen kunnen maken in de kleuren die de klant kiest. We willen plasticrecyclage toegankelijk maken voor iedereen die duurzamer wil zijn.” 

Goes: “We richten ons op meubelzaken en we zoeken specifiek samenwerkingen met interieurarchitecten en winkels of bars die een hippe en duurzame inrichting willen.” 

Yvette Ofori Boateema

Oforios: Beyoncé mag me altijd bellen 

Yvette Ofori Boatemaa wist met haar zangtalent de jury én de kijkers van The Voice Vlaanderen al te charmeren. Online is ze te vinden op Spotify onder de artiestennaam Oforios en in het echt zit ze vaak in The Company, waar ze aan haar weg als artiest timmert.  

Yvette: “Ik zing al heel mijn leven. Ik schrijf songteksten en ben bezig met contentcreatie voor andere bedrijven en artiesten. Na The Voice begon ik geld te verdienen met mijn muziek. Maar om verder te kunnen groeien, had ik een ondernemersnummer nodig en zo kwam ik bij The Company terecht. Je kan me nu al boeken voor een optreden, maar ik wil ook liedjes schrijven voor andere artiesten in Vlaanderen en het buitenland. Beyonce mag me altijd bellen (lacht)…” 

Pep-Up en Hilde Gekiere

Pep Up: Vastgoedstyling met ambitie 

Jander Meysman en Gilles Vandegehuchte zijn al 12 jaar goede vrienden. Met Pep Up Vastgoedstyling begonnen ze samen aan een ondernemersavontuur.  

Meysman: “Ze zeggen altijd dat vrienden er zijn om te wandelen, niet om te handelen. Maar wij wilden het toch proberen. Met Pep Up kleden we niet-gemeubileerde en slecht ingerichte panden aan met echte of kartonnen meubels en maken ze zo aantrekkelijker voor verhuur of verkoop.” 

Vandegehuchte:”Naast vastgoedstyling doen we ook fotografie en videocreatie. Het is onze droom om vaste partner te worden van grote immokantoren.” 

www.gentrepreneur.gent