Niet alleen particulieren trekken krijtwit weg bij de facturen voor elektriciteit en gas. Ook heel wat ondernemers kreunen momenteel onder die nooit geziene energierekeningen. Uit een vandaag gepubliceerde UNIZO-bevraging blijkt dat 1 op 4 kleine ondernemingen dit jaar verlies zal maken door de energiecrisis. Voor hen zal een extra dikke trui en de thermostaat een paar graden lager niet volstaan.

UNIZO trekt dan ook al geruime tijd aan de alarmbel. Met gerichte en specifieke voorstellen:

  1. Voorzie een steunmechanisme voor energie-intensieve ondernemingen en gerichte steun voor bedrijven in moeilijkheden. Europa heeft daarvoor een kader dat Duitsland en Frankrijk al toepassen.
  2. Dwing op Europees niveau een prijsplafond af voor elektriciteit en gas.
  3. Ontkoppel de elektriciteits- en de gasprijs. Nu wordt de prijs van elektriciteit bepaald door de duurste productievorm, nl. gascentrales. Terwijl die maar maximum een kwart van de productie voor hun rekening nemen. Op de overige niet-gasgebonden productie kunnen dus woekerwinsten gemaakt worden.
  4. Belast daarom de woekerwinsten.
  5. En voorzie soepele regels voor tijdelijke werkloosheid.

Tegelijkertijd zijn we niet naïef. De overheid kan niet alles oplossen en blijven subsidiëren. En al zeker geen fossiele brandstoffen. Als er al iets moet ondersteund worden, is het de transitie naar een duurzame en dus koolstofarme energiebevoorrading. UNIZO bepleit daarom een investeringsaftrek van 45,5 % voor investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie door ondernemingen. Morgen komt het overlegcomité in spoed bijeen. UNIZO is daarom al enkele dagen een forcing aan het voeren om al onze voorstellen op de agenda te krijgen. Met één doel: ondernemers deze winter niet in de kou laten staan. Want de motor van onze economie verdient haalbare energie.

Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg

Vragen?
Weet dat je als UNIZO-lid met al jouw ondernemersvragen altijd terecht kan bij de Ondernemerslijn via T. 02 21 22 678 of ondernemerslijn@unizo.be.