Deze maand waren we te gast in de Denderstreek bij het bestuur van Ninove. We mochten in de zetel plaatsnemen bij secretaris Thijs Wachtelaer en spraken met hem en voorzitter Jan van der Jeught over hun mooie stad en de plannen die ze dit jaar hebben.

We vallen meteen met de deur in huis: je bent een Ninoofse ondernemer als je…

Jan: “Eigenzinnig bent! Ninoofse ondernemers zijn goed van inborst en totaal geen ‘afgelekte’ ondernemers.”

Thijs: “En als er een positieve hoek af is, in de beste zin van het woord.”

Dus bij jullie is er ook een hoek af? Zijn jullie daarom in het bestuur gestapt?

Jan: “Ik ben advocaat van beroep, waar negativiteit en stress dagelijkse kost zijn. Niet per se bij mezelf, maar je doet meestal geen beroep op een advocaat om een positieve reden. Die positiviteit vind ik wel bij UNIZO. Het ondernemerschap, toffe mensen,… kortom: er hangt een positieve vibe rond.”

Thijs: “We kenden elkaar ook al voor we bij UNIZO terechtkwamen, maar voor mij was en is de drijfveer om de relatie tussen het openbare bestuur en ondernemers te versterken. Ik kom zelf ook uit een familiebedrijf. Het ondernemen zit in mijn bloed en connecteren met andere ondernemers is voor mij een heel belangrijk element van ondernemen.”

Wij zijn de spreekbuis en brugfiguren tussen ondernemers en het openbaar bestuur

Jan Van Der Jeught

Vorig jaar vierden jullie vijf jaar UNIZO Ninove. Waar zijn jullie het meest trots op?

Jan: “Met voorsprong op ons event met Kamal Kharmach vorig jaar. Stad Ninove had een enorme spiegeltent geïnstalleerd waar twaalf dagen allerlei events doorgingen, waaronder dat van ons. Het was zo’n groot succes en heeft ons veel zichtbaarheid gegenereerd bij de Ninoofse ondernemers.”

Thijs: “Ook onze ondernemersontbijten samen met het stadsbestuur zijn altijd heel leuk. We zien daar zowel leden als niet-leden naartoe trekken en ook ondernemers van alle beroepscategorieën.”

Wat is het leukste aan jullie taak als bestuurslid?

Jan: “Dat is een gemakkelijke, het contact met ondernemers. En als voorzitter ben ik de ‘spreekbuis’ van ons bestuur, waardoor ik ook vaak op een podium sta. Dat vind ik ook wel leuk.”

Thijs: “Je leert zo veel mensen kennen, zowel ondernemers als politieke contacten.”

Over politiek gesproken, ik veronderstel dat de focus dit jaar op de verkiezingen ligt?

Thijs: “Klopt, we zijn volop bezig met UNIZO Komt Op in onze stad. We hebben samen met de ondernemers in Ninove vijf prioriteiten bepaald voor de politici. Nu brengen we die prioriteiten over naar alle partijen.”

Wat is jullie nummer 1 prioriteit voor de verkiezingen?

Jan: “Het imago van onze stad. Er hangt een negatieve perceptie rond Ninove en we willen dat graag veranderen. We zijn allemaal trots op onze stad en wat die te bieden heeft, dus het is jammer dat we heel vaak negatief in het nieuws komen.”

Wat staat er, buiten de verkiezingen, nog op de planning dit jaar?

Thijs: “In mei organiseren we weer een event in de Spiegeltent. Dat is een hele organisatie dus dat is onze grootste focus naast de verkiezingen.”

Waarom moet elke gemeente een UNIZO bestuur hebben?

Jan: “Wij zijn de spreekbuis en brugfiguren tussen ondernemers en het openbaar bestuur, als die link tussen ondernemers en politiek er niet is, is het moeilijker om als ondernemer je behoeften over te brengen en om iets gedaan te krijgen.”

www.unizo.be/ninove

 

Nuttig voor jou