Wat als we de wedde van Ministers of topambtenaren op 90 dagen of zelfs later zouden uitbetalen? We durven een voorzichtige voorspelling doen: het kot zou te klein zijn. Toch duurt het vaak even lang vooraleer ondernemers hun facturen betaald krijgen. Dat blijkt uit het recentste betaalrapport van UNIZO en Graydon. Dat rapport bevat ook goed nieuws: het correct en tijdig betalen tussen ondernemingen onderling (b2b) en tussen overheid en ondernemingen (g2b) gaat er over het algemeen op vooruit.
 
Voor zelfstandigen en kmo’s is dat ontzettend belangrijk, zeker in deze tijden van stijgende kosten. Toch wordt bijna 30% van de facturen nog steeds niet tijdig betaald. Eén op de tien facturen wordt zelfs pas negentig dagen na vervaldatum en in sommige gevallen helemaal niet gehonoreerd.
 
Opmerkelijk: de Vlaamse gemeenschap behoort tot de slechtste leerlingen (5,28/10) van de klas. Het kan en moet dus nog beter. Sinds 1 februari 2022 is er, mede door jarenlang lobbywerk van UNIZO, een nieuwe wetgeving die de maximale betaaltermijn herleid tot 60 dagen voor alle ondernemingen. Bij de betalingen van overheid naar ondernemingen was dat al het geval, maar daar zijn nu ook de belangrijke achterpoortjes gesloten. Want die had de overheid veelvuldig voor zichzelf voorzien.
 
Hopelijk zorgt die nieuwe wetgeving de komende maanden voor een verdere en aanzienlijke verbetering. Want tijdig en correct betalen is een kwestie van betaalhygiëne. Van een overheid zou je eigenlijk mogen verwachten dat die proper op haar eigen is.
 
Bart Lodewyckx
Gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg

reageer