Een werkloosheidsuitkering voor ondernemers? Het lijkt even vreemd als een reddingsvest voor dolfijnen of zwembandjes voor pinguïns. Het zit immers in het DNA van ondernemers om voor zichzelf te zorgen. Het laatste wat je wil, is bij de pakken blijven zitten, laat staan een uitkering krijgen. Het woord alleen al vloekt met ondernemerschap.
Toch durven wij vanuit UNIZO pleiten voor een systeem waarbij ondernemers die in zware moeilijkheden komen een vervangingsinkomen kunnen krijgen. Vanzelfsprekend beperkt in de tijd. Net zoals we al jaren pleiten voor een beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd.
 
Helemaal nieuw is zo’n vervangingsinkomen overigens niet. Tijdens corona was er het zgn. overbruggingsrecht: een vergoeding voor wie door de uitzonderlijke omstandigheden zijn inkomsten in grote mate zag verdwijnen. Dat systeem willen we uitbreiden naar iedere ondernemer in zware moeilijkheden.
 
Je zou kunnen opwerpen dat ondernemers maar van de sociale zekerheid kunnen genieten in die mate dat ze ertoe hebben bijgedragen. En dat is ook zo. Maar laat ondernemers nu net een overschot van 900 miljoen euro boeken op de sociale zekerheid. De reden? Ze worden zelden ziek en kosten weinig aan de sociale zekerheid. Een verhoging van hun bijdrage is dus niet nodig. Een verbetering van hun sociaal statuut wel. Want voor wie springt, op het einde van de maand zelf voor zijn centen zorgt en dus risico neemt, kan het soms hard landen zijn.
 
Bart Lodewyckx
Gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg

reageer