anke albregtsIedere ondernemer heeft ambities. En juist die ambities zijn zo belangrijk om niet alleen een zaak, maar ook de maatschappij te helpen doorgroeien naar een sterke toekomst. Reden te meer voor VLAIO, het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen, om zaakvoerders te begeleiden en te ondersteunen in de realisatie van hun innovatieve ideeën. Anke Albregts, Teamcoach Limburg en Bedrijfsadviseur bij VLAIO, vertelt over het succes van de aangeboden trajecten en subsidies.

Al vele jaren investeert de Vlaamse overheid sterk in het succes van bedrijven door middel van het Agentschap Innoveren en Ondernemen. Zaakvoerders kunnen er aankloppen om subsidies aan te vragen en in gesprek te gaan met bedrijfsadviseurs. Anke Albregts is ook bedrijfsadviseur en weet uit eigen ervaring hoe belangrijk deze trajecten voor ondernemers zijn. “Met de markt van vandaag is innoveren, digitaliseren en verduurzamen cruciaal”, zegt ze. “En bovendien is het goed voor ondernemers om regelmatig stil te staan bij de vraag: waar wil ik over een aantal jaar staan met mijn bedrijf? Heb ik daar de juiste kennis voor in huis? Wat verwacht de klant van ons en hoe kunnen we daarin groeien?” 

Concrete aanpak

De adviseurs van VLAIO gaan daarom een uitgebreid gesprek aan met elke ambitieuze ondernemer die daar behoefte aan heeft en sturen eventueel aan op een begeleidingstraject. “De eerste stap is altijd luisteren”, vertelt Anke. “Dan ontdekken we wat iemands ambities zijn en kunnen we op basis daarvan de markt bekijken. Willen ze een nieuwe markt betreden? Beschikken ze over de kennis en middelen om dat te realiseren, of hebben ze daar ondersteuning in nodig? Zijn er subsidies mogelijk? Willen ze nieuwe producten, verbeterde producten, diensten, processen of businessmodellen ontwikkelen? Zo werken we samen naar een concrete aanpak toe.” 

Connecties

Bijkomend voordeel van het innovatietraject? De vele connecties die VLAIO heeft. “Dankzij onze verbinding met partners zoals UNIZO, hogescholen, universiteiten en financierders zijn we altijd in staat om een ondernemer met de juiste personen te verbinden. En we kunnen ondernemers helpen om hun subsidieaanvraag zo goed mogelijk voor te bereiden. Een bijzonder waardevolle taak, want zo helpen we bedrijven om vooruit te denken. Elk idee bevat mogelijk een innovatie waar we de wereld een stukje beter mee maken – en dat samen cultiveren kan ik alleen maar aanraden.”

CUSTOMER CASE: EEVEE MOBILITY

Steffen BransElektrische wagens zijn helemaal hot. Of eigenlijk vooral cool. Maar de infrastructuur en informatievoorziening rond het opladen laat soms te wensen over. Dat vond ook Steffen Brans, CEO van Appwise en Wisemen. Hij kwam met het idee om een app te creëren waarop bestuurders van elektrische auto’s een overzicht krijgen van hun laadtijd, laadkosten, laadcapaciteit en meer. Dat zou niet alleen meer gebruiksgemak opleveren, maar ook de populariteit van elektrische voertuigen doen toenemen en daarmee de toekomst groener kleuren. 

Twee jaar geleden stapte Steffen daarom naar VLAIO om zijn sterke toekomstvisie verder vorm te geven. “We hebben hard meegedacht en hem ook geadviseerd over de energiemarkt waarin hij terecht zou komen met EEVEE Mobility als zelfstandig bedrijf”, zegt Anke. “Samen doorliepen we de stappen die zijn start-up moest nemen om dit product op de markt te brengen, evenals de partners waarmee hij kon samenwerken en de subsidies die hij kon aanvragen.” 

Het resultaat? Amper twee jaar later heeft de gerealiseerde app, ruim 20.000 actief verbonden voertuigen. Niet alleen van individuele autobestuurders, maar ook van bedrijven waarvan het wagenpark deels elektrisch rijdt. Zij hebben met de app een realtime overzicht van het laadverbruik van hun wagens en de kosten die daarbij horen en kunnen deze data in statistieken gieten en er boekhoudkundige documenten mee opmaken. EEVEE is dus meer dan een app, het is ook een business- en energieplatform. “Dit getuigt van de breedte waarin ondernemers mogen durven en dromen”, lacht Anke. ”En hoe ambities wel degelijk werkelijkheid worden met behulp van efficiënte begeleiding en ondersteuning.” 

CUSTOMER CASE: VOS TECHNICS

VOS TechnicsVLAIO krijgt ook genoeg ondernemers over de vloer die niet zozeer voor het eerst in een zaak stappen, maar eerder een bestaande onderneming willen uitbreiden, vernieuwen of heroriënteren. Zo ook VOS technics, een familiebedrijf uit Herk-de-Stad dat ecologisch verantwoorde koelinstallaties ontwikkelt voor de voedselindustrie. “Ruim 35 jaar ervaring in die sector heeft het bedrijf doen groeien en bloeien, maar inzetten op de toekomst is altijd slim”, zegt Anke. “Innoveren is daarom een belangrijke volgende stap voor het management van VOS technics. In 2018 klopten ze aan bij VLAIO.” 

Het bedrijf ontwikkelt koelingsprojecten op maat, maar op den duur ontstond het idee om een lijn van eigen producten te ontwikkelen die zouden koelen op basis van CO2 én een all-in-one oplossing leveren aan meerdere soorten bedrijven en sectoren. “VLAIO wilde daar graag over meedenken en heeft VOS technics geadviseerd over onder andere octrooiaanvragen. We hebben toen samen een projectplan en businesscase opgesteld, aangevuld met informatie over de kosten en procedures van een octrooi.” De technieken in kwestie zijn inmiddels gelanceerd en hebben VOS technics geholpen om een nóg bredere markt aan te boren. Er werden drie octrooien aangevraagd en toegekend. Een perfect voorbeeld van een bedrijf dat, ook met decennia aan ervaring, zich meer en meer richt op een duurzame toekomst.

OPLEIDINGSTRAJECT: TOEKOMSTGERICHT INNOVEREN

wendy vanessenMeebewegen met de veranderende markt? Voor veel bedrijven wordt dit steeds belangrijker. Of het nu gaat om verduurzaming, digitalisering of een nieuw product op de markt brengen, UNIZO helpt ondernemers graag om de volgende stap te zetten en zich voor te bereiden op de toekomst. Daarom ontwikkelden we het begeleidingstraject Toekomstgericht Innoveren.

Tijdens vijf sessies op maat leer je als ondernemer – of je nu een eenmanszaak hebt of een team van 50 mensen aanstuurt – wat jij kunt doen om je zaak klaar te stomen voor de markt van morgen. We beginnen met een gratis intakegesprek waarin we jouw bedrijf en ambities leren kennen, om vervolgens tijdens een tweede gesprek je een groot aantal trends voor te leggen waar jij je op kunt richten. Tijdens een groepsbrainstorm zullen we vervolgens jouw situatie en ambities kaderen en ideeën uitwisselen om de uitbreiding of heroriëntering van je bedrijf vorm te geven. Daarna volgen nog een uitwerking van je toekomstscenario – waarin we ook een actieplan opstellen – en een opvolggesprek.

Het traject duurt maximaal zes maanden. Aan het einde ontvang je een trendrapport, inclusief een omschrijving van de trends die jouw bedrijf best aangrijpt én een aantal toekomstscenario’s waar je naartoe kunt werken. Een plan van aanpak dat je helpt om al je ideeën te vertalen naar concrete en strategische groei.

Wil je graag meer weten over dit traject? Bel vrijblijvend naar 011 26 30 96 of mail naar begeleiding@unizo.be.
 

Meer informatie? Bezoek de website van VLAIO: www.vlaio.be