Ondernemers moeten in de best mogelijke omstandigheden kunnen ondernemen. Daarom stelt UNIZO Roeselare enkele speerpunten op voor een ondernemersvriendelijk beleid om zo de lokale prioriteiten op de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024 naar voor te brengen. 

1. Zorg voor een duurzaam & veilig ondernemersklimaat in de volledige stad.

Roeselare - als dynamische handelskern in West-Vlaanderen - heeft ook in de toekomst het potentieel om een bloeiende lokale economie te ondersteunen. Dit kan echter enkel gerealiseerd worden in een ondernemersklimaat dat veilig en duurzaam is. We zijn bijvoorbeeld als bestuur tevreden met de extra Batopin-bankautomaat op De Munt, en het “veiliger” maken van CASH-punten in het station. Waar we zijn er ons ook van bewust dat ons huiswerk op dat vlak nog niet af is. Blijf daarom in gesprek gaan met UNIZO Roeselare en ander stakeholders om dat veilig gevoel ook na oktober 2024 te waarborgen, en doe ingrepen waar dit probleem nog niet werd verholpen.

Daarnaast staan we met UNIZO Roeselare achter een duurzaam ondernemersverhaal, in de brede zin van het woord. We geloven dat duurzaamheid en toekomstgericht ondernemen niet alleen een verantwoordelijkheid is, maar ook kansen biedt in een snel veranderende wereld. Samen streven we ernaar om een bloeiende economie te bevorderen waarin bedrijven floreren en tegelijkertijd bijdragen aan een betere toekomst voor Roeselare. Maak ruimte vrij om te ondernemen  en doe aan activeringspolitiek.

De meest recente berekeningen hebben aan het licht gebracht dat er een schrijnend tekort is van maar liefst 430 hectare aan ruimte voor niet-verweefbare bedrijvigheid (cf. economische activiteiten die niet gemakkelijk kunnen worden geïntegreerd in een stedelijke of woonomgeving), waarvan 130 ha acuut tekort in de economische subregio’s Brugge, Roeselare en Waregem. Voor de economische subregio Roeselare werd dit tekort berekend op 73,6 ha. Bovendien is de bezettingsgraad van de bedrijventerreinen in Roeselare al 85,6%. Dit tekort toont een directe bedreiging aan voor bedrijven die hun investeringen willen voortzetten en daarmee bijdragen aan de welvaart van de regio. De inzet is hoog, maar de vraag blijft: waarom is er ondanks de duidelijke behoefte aan bedrijventerreinen nog steeds sprake van stagnatie?

In 2017 nam de minister van Omgeving een cruciale beslissing door de broodnodige bedrijventerreinen aan West-Vlaanderen toe te wijzen. De Provincie West-Vlaanderen kreeg groen licht om gebruik te maken van het Vlaams reservepakket van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. Echter, enkele jaren na deze veelbelovende aankondiging, blijkt dat er slechts minimale vooruitgang is geboekt in dit dossier. Momenteel is een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan in opmaak om in de economische subregio Roeselare nieuwe hectares voor bedrijvigheid te voorzien.

Aangezien de beschikbare ruimte beperkt is, volstaat het niet om enkel extra hectares te voorzien voor niet-verweefbare bedrijvigheid. Het is noodzakelijk dat de niet-ontwikkelde ingekleurde zones voor bedrijvigheid daadwerkelijk worden geactiveerd om op de directe vraag in te gaan. De ingenomen ruimte moet beter benut worden. Noodzakelijk is het verbeteren van het ruimtelijk rendement op bedrijventerreinen

2. Blijf aanbestedingen doen met ondernemers van Roeselare

Als UNIZO Roeselare is het onze taak om achter de lokale ondernemers te staan en willen we benadrukken hoe belangrijk het is om aanbestedingen te blijven doen met bedrijven uit onze stad. Onze lokale ondernemers zijn goed zijn voor 70% van de werkgelegenheid in Roeselare. Het zorgt in de eerste plaats voor een directe injectie van middelen in onze lokale economie. Het platform Goedaanbesteed kan voor zowel ondernemer als Stad Roeselare een hulpmiddel zijn. Meer info vind je via www.goedaanbesteed.be

3. Overzichtelijk ondernemersplatform op website stad Roeselare

Een goed gestructureerd ondernemersplatform zorgt voor een naadloze communicatie tussen de verschillende stadsdiensten in Roeselare. We willen vermijden dat ondernemers van het kastje naar de muur worden gestuurd en vragen een efficiënte afhandeling van aanvragen voor vergunningen, subsidies of innames openbaar domein… Laat ons samen door het platform gaan bekijken waar we de ondernemer nog verder in kunnen ondersteunen. Schakel verder ook de hulp in van UNIZO Roeselare bij het opmaken van de ondernemersnieuwsbrief. Nabijheid is belangrijk om relevant te zijn. Laat ons daarom nog meer de schakel zijn naar de ondernemer in de straat.

4. Zet “vlotte bereikbaarheid” bovenaan jullie agenda, in alle opzichten.

Met UNIZO Roeselare erkennen en delen we de bezorgdheden van onze ondernemers over verschillende mobiliteitsthema’s in Roeselare zoals de “Noord-Zuidverbinding”, het circulatieplan in Roeselare en Rumbeke of de rol van de Rijksweg op lange termijn. We zijn er ons verder van bewust dat het voor een Stad als Roeselare geen evidentie is om issue inzake mobiliteit op korte termijn en in één-twee-drie van de “baan” te helpen. Maar we vragen de Stad wel om te blijven luisteren naar de inwoners en ondernemers. De Noord-Zuidverbinding is volgens ons wel iets om de komende 6 jaar op te focussen. De bereikbaarheid van de ene kant van de stad naar de andere speelt een essentiële rol in het verbinden van verschillende delen van Roeselare en het bevorderen van de mobiliteit. We benadrukken het belang van investeringen in projecten en infrastructuurmaatregelen om de doorstroming te verbeteren en congestie te verminderen.

5. blijf een kernversterkend handelsbeleid faciliteren door ondernemers te voeden met gerichte acties en informatie.

Met UNIZO Roeselare zetten we ons in voor een versterkend handelsbeleid dat zowel economische groei als gemeenschapsontwikkeling bevordert. Samen streven we naar een levendig en veerkrachtig Roeselare, waar lokale ondernemers kunnen gedijen en waar inwoners trots zijn op hun stad.

Een kernversterkend handelsbeleid richt zich op het ondersteunen van de lokale ondernemer en het stimuleren van een gezonde mix van winkels en diensten in het stadscentrum. Dit omvat het creëren van aantrekkelijke winkelstraten, het bevorderen van lokale evenementen en het investeren in infrastructuur die de toegankelijkheid verbetert. Zorg voor een verdere uitbouw van de identiteit van de stad Roeselare: De stad van de smaak en van de koers!

Anton Vanoverbeke
Anton Vanoverbeke
Regiomanager

Nuttig voor jou