#UNIZO Ruiselede komt op!

Ondernemers moeten in de best mogelijke omstandigheden kunnen ondernemen. Daarom stelt UNIZO Ruiselede enkele speerpunten op voor een ondernemersvriendelijk beleid om zo de lokale prioriteiten op de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024 naar voor te brengen. We blijven als lokale ondernemersvereniging de ondernemer inspireren, voeden, versterken en verbinden. #UNIZORuiseledekomtop!

Aan de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen 2024; De wereld verandert! De maatschappelijke uitdagingen zijn talrijk, complex en kunnen enkel via samenwerking worden aangepakt.  Dankzij de digitalisering speelt het ondernemen zich af in een geglobaliseerde context: we zijn verbonden met mensen aan de andere kant van de wereld, startups zoeken werkkapitaal in Dubai en bepaalde taken worden uitbesteed naar de andere kant van de wereld. Voor internationaal aangestuurde ondernemingen is fysieke verankering vaak een zeer relatief begrip geworden. Tegelijkertijd zien we dat de consument houvast zoekt in het authentieke, nabije en herkenbare. De mens achter het product of de dienst blijft belangrijk.

We zijn ervan overtuigd dat nabijheid cruciaal is en blijft om relevant te zijn, en juist in deze context zijn de zelfstandige ondernemers een stabiel baken: zij staan open voor de kansen die de wereld hen biedt, maar blijven geworteld in hun streek; zij zorgen ervoor dat mensen in hun buurt kunnen gaan werken en betalen via sponsoring het voetbaltruitje van onze kinderen.

En juist daarom komt UNIZO Ruiselede op! Een ondernemersvriendelijk beleid geeft antwoord op de noden en uitdagingen waar ondernemers vandaag voor staan. UNIZO bepaalde daarom 6 speerpunten voor een ondernemersvriendelijk beleid;

1. UNIZO Ruiselede pleit voor een structureel overleg (2x/jaar) waarin zaken zoals de fusie, digitalisering, een ondernemersnieuwsbrief of de Ruislébon bespreekbaar worden.

UNIZO Ruiselede heeft voorgesteld om een structureel overleg op te zetten, dat tweemaal per jaar plaatsvindt. Dit overleg is van cruciaal belang om een open communicatiekanaal te creëren tussen lokale ondernemers en de politieke instanties. Wij steunen dit initiatief volledig en moedigen de politieke partijen aan om hieraan deel te nemen en actief bij te dragen aan de groei en ontwikkeling van Ruiselede als ondernemersvriendelijke gemeente.

2. Blijf goed communiceren bij wegenwerken en laat UNIZO Ruiselede de verbindende factor zijn.

Een efficiënte communicatie inzake wegenwerken is essentieel om de hinder voor ondernemers én bij uitbreiding inwoners tot een minimum te beperken. We vragen de gemeente dan ook om te zorgen voor duidelijke en tijdige communicatie over geplande wegenwerken, in samenwerking met UNIZO Ruiselede. Betrek actief ondernemers voor, tijdens én na het proces.

3. Organiseer korte-keten initiatieven en promoot het “winkelhieren” in Ruiselede.

Korte-keten-initiatieven gaat over het verkopen van producten rechtstreeks van producent naar consument , zonder tussenkomst van grote distributiekanalen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om lokale boeren die hun verse producten verkopen op de markt, lokale ondernemers die hun creaties aanbieden in een lokale winkel, of producenten die rechtstreeks aan consumenten verkopen via een online platform. Resultaat? -> minder transport, minder verpakking, minder voedselverspilling, meer werkgelegenheid in Ruiselede en betere lokale economie.

4. Blijf investeren in een aantrekkelijk straatbeeld in Ruiselede.

Het behouden en verbeteren van een aantrekkelijk straatbeeld in Ruiselede is essentieel voor het welzijn van zowel de lokale gemeenschap als de ondernemers. Daarom roepen we op tot blijvende investeringen in het onderhoud, de renovatie en de verfraaiing van straten, pleinen en openbare ruimtes in onze gemeente. Een aantrekkelijk straatbeeld draagt bij aan een positieve beleving van Ruiselede als winkel- en verblijfsbestemming, wat de lokale economie ten goede komt. We dringen er bij de politieke partijen op aan om het belang van een aantrekkelijk straatbeeld te erkennen en hiervoor de nodige middelen vrij te maken.

5. Ontvang jaarlijks startende ondernemers op het gemeentehuis in Ruiselede en betrek UNIZO mee in de organisatie ervan.

Het is essentieel dat nieuwe ondernemers die zich vestigen in onze gemeente een warm welkom krijgen en zich snel thuis voelen. Daarom pleiten we voor de oprichting van een speciaal onthaalpunt voor ondernemers in het gemeentehuis, waar zij terecht kunnen voor informatie, advies en ondersteuning bij het opstarten van hun bedrijf. We stellen voor om samen te werken met de drie lokale UNIZO-afdelingen om jaarlijks ook de nieuwe ondernemers te ontvangen in het gemeentehuis.

6. Herevalueer het circulatie- en parkeerbeleid in samenwerking met UNIZO Ruiselede bij wijzigingen naar 2025 toe.

Het circulatie- en parkeerbeleid heeft een directe invloed op de bereikbaarheid van onze lokale handelszaken en het welzijn van onze ondernemers. Daarom is het belangrijk om dit beleid regelmatig te evalueren en indien nodig aan te passen. We stellen voor om samen te werken met UNIZO Ruiselede om het huidige beleid te herzien en oplossingen te vinden die tegemoet komen aan de behoeften van zowel ondernemers als inwoners.

Nuttig voor jou