De laatste jaren is er in ons land een duidelijk tekort aan verschillende soorten profielen op de arbeidsmarkt, waaronder veel IT’ers. Ten gevolge daarvan doen steeds meer bedrijven de laatste jaren aan nearshoring. Het lijkt heel sterk op offshoring, onshoring en outsourcing, maar toch zijn er enkele belangrijke verschillen. Ook voor jou als Vlaamse ondernemer kan het interessant zijn om te nearshoren naar Oost-Europese landen zoals Servië.

Wat is nearshoring?

Bij nearshoring besteed je als bedrijf diensten uit aan een ander bedrijf dat gevestigd is in een nabijgelegen land. Amerikaanse bedrijven kiezen er bijvoorbeeld vaker voor om diensten uit te besteden naar landen als Canada, Mexico of andere Latijns-Amerikaanse landen. Voor West-Europese landen zijn Polen, Servië en andere Oost-Europese landen aantrekkelijke bestemmingen.

Hoewel de term sterk lijkt op outsourcing, onshoring en offshoring, zijn er toch enkele belangrijke verschillen. Outsourcing kan je zien als de overkoepelende term voor de nearshoring, offshoring en onshoring. In alle drie is er een akkoord waarbij het ene bedrijf een ander bedrijf inhuurt om diensten te leveren die anders intern zouden kunnen worden gedaan. Outsourcing gebeurt meestal wanneer er op sommige vlakken niet genoeg interne kennis is of er een tekort is aan eigen personeel. Vaak zijn het bedrijfsactiviteiten zoals klantenservice, boekhouding, marketing en softwareontwikkeling die worden uitbesteed.

Het grootste verschil met onshoring is dat het bedrijf bij onshoring een dienst uitbesteed aan een ander bedrijf binnen hetzelfde land. Op die manier zijn er geen risico’s op culturele verschillen of complexe buitenlandse belastingregels, maar is de arbeid er wel duurder. Offshoring daarentegen is wel outsourcing naar een buitenlands bedrijf, maar naar een heel ver land waar de loonkosten extreem laag liggen. In dat geval gaat het meestal om Aziatische, Afrikaanse of Zuid-Amerikaanse landen. Hierbij kan het bedrijf wel te maken krijgen met culturele verschillen, compleet andere wetgeving, belastingregels, tijdsverschillen en grote afstandsverschillen.

Nearshoring kan dus voor je bedrijf grote voordelen hebben. Ten eerste bespaar je hiermee tijd en energie, zowel op vlak van rekrutering en opleiding. Het bedrijf waaraan je de dienst uitbesteed is namelijk verantwoordelijk hiervoor. Ten tweede is het kostenefficiënt omdat het land waarnaar je “nearshored” lagere loonkosten kent. Het derde voordeel heeft te maken met de locatie van het land. Doordat het land dichter bij jouw eigen land gelegen is, zullen de cultuurverschillen, de wetgeving en het tijdsverschil een stuk minder groot zijn. Dit maakt het voor jouw bedrijf makkelijker om met het buitenlands bedrijf samen te werken. Tot slot is een nabijgelegen land vlotter bereikbaar dan landen zoals Indië, Nigeria of Brazilië.

Als ondernemer moet je je echter ook bewust zijn van de uitdagingen die komen kijken bij nearshoring. Eerst en vooral is het niet makkelijk om een betrouwbare partner te vinden in het buitenland die specifiek aan de noden van jouw bedrijf kan voldoen op de manier die jij wilt. Daarnaast is het, zoals al gezegd, duurder dan offshoring naar verdere bestemmingen. Ten derde zijn er een pak minder cultuurverschillen dan bij offshoring, maar moet je toch wel rekening houden met de verschillen die er ook bij minder verre landen kunnen zijn. Voor meer tips over de culturele verschillen die er kunnen zijn bij het zakendoen met Servië kan je terecht op de landenpagina van Flanders Investment and Trade.

Waarom nearshoring naar Servië?

Een land dat een aantrekkelijke bestemming kan zijn voor nearshoring, is Servië. De hoofdstad Belgrado is maar 1.400 km ver gelegen ten opzichte van Brussel. Servië is zowel in termen van oppervlakte als in termen van bevolking het grootste land in de Westerse Balkan. Hoewel het geen lid is van de Europese Unie, zijn er heel goede relaties tussen Servië en de EU. De EU is namelijk de grootste buitenlandse investeerder in het land en de grootste handelspartner. Het is bovendien mogelijk om zonder visum te reizen naar Servië en zo’n 12.400 jonge Serviërs studeren in de Europese Unie. Hoewel een deel van de bevolking nog steeds Russisch gezind is, is de blik toch vooral op de EU gericht.

Bovendien is Servië nog steeds een kandidaat lidstaat van de EU sinds 2012 en is er een stabilisatie- en associatieovereenkomst (SAO) met het land. Gewone associatieovereenkomsten zijn vooral bedoeld om tegen gunstige tarieven handel te drijven met een ander land, maar een SAO heeft daarbovenop  tot doel om het derde land voor te bereiden op de toetreding tot de EU. De landen die deel uitmaken van deze overeenkomst zijn Albanië, Noord-Macedonië, Montenegro, Servië, Bosnië & Herzegovina en Kosovo. Ondanks dat Servië dus nog geen EU-lidstaat is, geniet je als bedrijf wel van preferentiële tarieven bij de handel met het land dankzij deze overeenkomst.

De diensten die het meest uitbesteed worden naar het buitenland zijn IT-diensten en dat zorgt ervoor dat Servië héél aantrekkelijk is als nearshoring bestemming. De technologische sector is er aan het boomen onder impuls van de Servische overheid, die investeert en moderniseert in IT-opleidingen. Hierdoor zijn er veel ambitieuze software ingenieurs in het land met hoogstaande technische vaardigheden. Al deze elementen maken van Servië dus een ideale bestemming om vanuit België aan nearshoring te doen. Het land is op cultureel vlak grotendeels gelijkgezind met de Europese Unie, maar heeft nog steeds een lagere loonkost. Een groot deel van de bevolking heeft bovendien het Engels goed onder de knie.

Meet the Embassy Servië

Ben je geboeid door nearshoring of door het land Servië? Wil je graag meer bijleren en heb je ambities om zaken te doen in Servië? Ga dan zeker mee met UNIZO Internationaal en Danny Van Assche naar de Servische ambassade op 17 november! Meer info vind je hier.