De Kamer nam op 11 januari 2024 een wetsontwerp van minister van Justitie Paul Van Tigchelt aan dat voortaan ook een strafverzwaring voorziet voor geweld tegen alle gezondheidszorgberoepen en enkele andere vrije beroepers, zoals notarissen, deurwaarders en advocaten.

Feiten van geweld die bijvoorbeeld bestraft worden met 1 tot 3 jaar celstraf, worden bestraft met een zwaardere straf van 3 tot 5 jaar indien ze gepleegd worden tegen één van deze functies. Ook worden doodslag, foltering en onmenselijke behandeling voortaan toegevoegd aan de lijst met misdrijven waarvoor een bijkomende strafverzwaring geldt.

“Helemaal terecht wat ons betreft”, stelt Anton Smagghe van FVB. “In, of naar aanleiding van, de uitoefening van hun functie lopen zij onmiskenbaar soms gevaar. Dat kan niet. We zijn blij dat veel beroepers die tot onze lidorganisaties behoren, nu ook de bescherming krijgen die ze verdienen.” Tom Bovyn, voorzitter van de Federatie Vrije Beroepen, reageert ook tevreden: "Met een zwaardere bestraffing in het Strafwetboek benadrukt de wetgever de belangrijke maatschappelijke rol van onze vrije beroepers en zelfstandige zorgberoepers."