Met zijn bedrijf De Saegher Construction bouwt Timo De Saegher houten tuinconstructies of bijgebouwen op maat. Hij is nu vier jaar zijn eigen baas en voelt dat het tijd is om te groeien. Maar hij is voorzichtig en vermijdt liever onnodige risico’s. Via het traject Strategie & Groei wil hij ontdekken wat de mogelijkheden zijn. En hoe hij veilig kan groeien.

“Ik kwam bij UNIZO terecht dankzij mijn schoonzus”, vertelt Timo. “Zij kent de UNIZO-begeleidingen goed. Toen ze merkte dat we toch wat vragen hadden, raadde ze ons het traject Strategie & Groei aan.” We, dat zijn Timo en zijn partner Evy. Zij werkt niet mee in het bedrijf, maar volgde ook de begeleiding. “Ik sta op en ga slapen met mijn bedrijf. Daarom vind ik het belangrijk dat Evy mij begrijpt, steunt en weet waar ik naartoe wil. Ze is mijn sparringpartner.” 

Match bedrijf en ondernemer

Het koppel komt terecht bij coach Bruno. “Om de juiste keuzes te maken, is het belangrijk dat het strategische aspect van de onderneming aansluit bij de persoonlijke skills en vaardigheden van de ondernemer”, benadrukt hij. “Ik geef altijd het volgende voorbeeld: stel dat een netwerk opbouwen onmisbaar is voor je onderneming, maar dat je liever thuis in de zetel zit met een goed boek. Dan is er een mismatch tussen jouw persoonlijkheid en de behoefte van je onderneming. Daarom werken we met vragenlijsten over de onderneming én de ondernemer. We doen ook een oefening met woordassociaties waarbij we op een andere manier naar een aantal persoonlijkheidskenmerken vissen. Zo benoemen we de mismatchen en kunnen we daaraan werken.”

“Uit de resultaten blijkt dat Evy en Timo vrij introvert zijn”, vertelt Bruno. “Bovendien zijn ze allebei gericht op verbinding. Daardoor spreken ze bepaalde zaken die niet goed lopen, niet snel uit. Maar door de kaarten wél op tafel te leggen, schep je duidelijkheid. Daar staat tegenover dat ze erg ambitieus zijn. Evy is wel bereid om risico’s te nemen, maar Timo is toch wat voorzichtiger. Het is best een moeilijke evenwichtsoefening, maar ze hebben de skills om dat tot een goed einde te brengen.”

Succesvol groeien

Zowel Timo als Evy willen De Saegher Construction zien groeien. Maar hun idee wat groei is, ligt ver uit elkaar. “Als ik aan succes denk, zie ik mezelf de grootste worden. Minstens twintig camionettes die elke dag naar de werf vertrekken. Maar dat ziet Timo niet zo zitten”, lacht Evy. “Dan zou ik op een gegeven moment een ‘echte’ zaakvoerder moeten worden, om alles te coördineren”, verduidelijkt Timo. “Dat is niet mijn ambitie. Ik wil op de werf blijven staan en meewerken. Bij twee werven is dat perfect mogelijk. De hele dag aan een bureau zitten? Doe me dat niet aan!”

Tijdens het traject leert het koppel al een belangrijke eerste les. “Bruno heeft ons doen inzien dat succes niet per se wil zeggen dat je de grootste moet worden. Die twintig camionettes komen er dus niet”, lacht Evy. “De reden is eigenlijk vrij eenvoudig: Timo levert uniek werk. Maar als we te groot worden, gaan we die sterkte verliezen. Omdat we de kwaliteit dan niet meer kunnen garanderen.”

Afgekeurde offertes

Het tweede punt op de agenda zijn de offertes. En daarvan worden er volgens Bruno te veel goedgekeurd. “Dat kan twee dingen betekenen: of je biedt zo’n uniek product waardoor iedereen ‘ja’ zegt. Of je vraagt te weinig. Zoals veel Vlaamse ondernemers is Timo te bescheiden, waardoor hij bang is om te veel te vragen. Onterecht, want zijn werk staat bekend om de ongelofelijke kwaliteit. Bovendien heeft zijn doelgroep sowieso wat te spenderen.”

Nu staan onze offertes op punt. Als er eens eentje niet wordt goedgekeurd, kunnen we dat veel beter plaatsen.

“Dat was inderdaad ook een belangrijke les”, vertelt Timo. “Eigenlijk is mijn agenda ook goedgevuld, zeg maar overvol. Dus ik hoef niet elke job binnen te halen. Eerlijk gezegd, ik rekende heel wat uren niet door. Nu staan onze offertes op punt. Als er eens eentje niet wordt goedgekeurd, kunnen we dat veel beter plaatsen.”

Karakter belangrijker dan ervaring

Er komen dan wel geen twintig camionettes, maar als Timo twee werven wil opleveren, zal hij toch hulp moeten inschakelen. “Dankzij het traject hebben we toch maar besloten om iemand in dienst te nemen. Uit de testen bleek dat we in onze zoektocht vooral naar iemands karakter moeten kijken. Want we willen ons personeel vrijheid en inspraak geven. Maar daarmee moeten ze wel kunnen omgaan. De stiel leer ik hen wel al doende.”
Het toeval helpt Timo een handje en hij neemt een oude schoolkameraad in dienst. “Ik weet wie hij is en wat hij kan. We zijn nu enkele maanden verder en het verschil is nu al merkbaar: onze cijfers stagneren niet langer en gaan de goede richting uit. En de samenwerking verloopt vlot.”

Klaar voor het grote werk

“Het leven als zaakvoerder kan eenzaam zijn. Nu ik weet dat Evy op dezelfde lijn zit, is het eenvoudiger om haar te betrekken bij beslissingen”, vertelt Timo. “Ik zou de begeleiding zeker aanraden. Dit traject was de voorbereiding voor het grote werk, dat ik nu vol vertrouwen aanga.” Het traject opende ook Evy’s ogen. “Uit de testen bleek dat ik een groot risico loop op een burn-out. Daarvan schrok ik wel. Ik heb een boeiende maar drukke job. Nu durf ik sneller op de rem te gaan staan als ik voel dat het wat veel wordt.”

“Eigenlijk moet iedere ondernemer zich geregeld laten bijstaan. Het is belangrijk dat je voortdurend aan zelfreflectie doet. En uit jezelf doe je dat te weinig of niet. Maar als je een coach inschakelt, dan geeft die het duwtje dat je nodig hebt”, besluit Timo.

Volgens Bruno ben je als bedrijfsleider van een kleinere onderneming vaak bezig met operationele zaken en brandjes blussen. “Er zijn nu eenmaal kantelmomenten waarop je moet starten met werken ‘aan’ je zaak in plaats van ‘in’ je zaak. Om afstand te nemen en je niet te laten verblinden door de waan van de dag. Zodat je niet alleen je boot onder controle hebt, maar dat je ook weet waar je naartoe vaart. Gebruik Strategie & Groei daarom als je kompas.”

Bots jij ook tegen de limieten van je bedrijf aan? Of zit je op een kantelmoment, maar durf je de sprong niet te wagen? In de begeleiding Strategie & Groei staat een coach je bij om je grenzen te verkennen en te doorbreken.

Ben jij net als Mieke een enthousiaste ondernemer? En benieuwd naar de verschillende mogelijkheden die de begeleiding Strategie & Groei voor jou in petto heeft?

Neem dan snel contact op

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers.  Daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met de VLAIO partners bundelen we onze krachten en middelen. UNIZO maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Samen gaan we voor #sterkondernemen!

De begeleiding Strategie & Groei is een samenwerking tussen UNIZO, Antwerp Management School en Graydon. AMS ontwikkelde de tools en methodiek die de Strategie & Groei-coaches bij bedrijven toepassen en zal in een later stadium verder onderzoek doen op basis van de resultaten uit deze trajecten. Strategie & Groei krijgt de steun van het Agentschap Ondernemen.